Savunma davranışının ilişkilere etkisi

Mahşerin dört atlısından yani ilişkileri sona götüren 4 maddeden (aşağılama, eleştiri, savunma davranışı, duvar örme) birisi olan “savunma davranışı” nedir?  İlişkilerimizde ne sıklıkla savunma davranışında bulunuyoruz?  Partnerimiz bu durumdan şikayetçi mi?

Savunma davranışının ilişkilere etkisi

Mahşerin dört atlısından yani ilişkileri sona götüren 4 maddeden (aşağılama, eleştiri, savunma davranışı, duvar örme) birisi olan “savunma davranışı” nedir?

 İlişkilerimizde ne sıklıkla savunma davranışında bulunuyoruz?

 Partnerimiz bu durumdan şikayetçi mi?

 

İlişkilerine bitmesine neden olan davranışlardan birisi olan savunma davranışı, çiftlerin karşı tarafı anlamaya çalışmadan sürekli olarak kendisini savunmasıdır. Savunmada en belirgin özellik kişinin partnerinin söylediklerini duymamasıdır. Çiftlerden birisi eleştirildiğinde karşı taraf savunma davranışına gider, ancak savunma davranışı da bir çeşit karşı tarafı suçlama davranışı olduğu için bu kısır döngü devam eder. Çoğu zaman ilişkilerde savunma davranışını sergilediğimizi fark etmemiz oldukça zor olmaktadır hatta ilişkimiz bitene kadar bu davranışı sergilediğimizin farkında olmayız çünkü bu davranışımız tamamen içgüdüsel bir tepki olarak çıkmaktadır.

Şimdi sizden yoğun bir iş gününden çıktığınızı ve baygın bir halde televizyon izlediğinizi hayal etmenizi isteyeceğim. Partneriniz geldi ve size “bugünlerde bana karşı biraz daha az vakit ayırıyorsun. Artık benimle hiç konuşmuyorsun bu durum beni etkiliyor.”  gibi bir cümle kurdu. Sizin tepkiniz nasıl olur?

Her şeyimi anlatıyorum ya, ne alakası var saçmalama; ne oldu şimdi durduk yere? Zihnini okuyamam ki ben nerden bilebilirdim? Ben böyle konuşmaları beceremiyorum biliyorsun; o kadar abartıyorsun ki bunda büyütecek ne var?.. Gibi tepkiler mi oluyor?

Yoksa ben dili kullanarak “ kusura bakma, bugün işler biraz yoğun olduğu için seninle ilgilenmekte biraz zorluk çekiyorum çünkü çok yorgunum” gibi açıklayıcı, yargısız tamamen o durumu açıklayan bir cümle mi kuruyorsunuz?

Partnerinize tepkiniz çoğunlukla bu ve buna benzer örnekler şeklinde değişiyorsa siz de partnerinize karşı savunma davranışında bulunuyor olabilirsiniz. Peki bu durumda ne yapmalıyız?

Öncelikle savunma davranışında bulunduğumuzun farkında olmalıyız. Bu farkındalığa dilerseniz kendi imkanlarınızla dilerseniz bir uzmanın yönlendirmesiyle ulaşabilirsiniz. Bu süreçte yanınızda bir destek isterseniz uzman kadromuzla Psikoterap-İst Eğitim ve Danışmanlık Merkezi olarak yanınızdayız.

 

 

 

Uzman Psikolog Damla KANKAYA

Psikolog Sude Ceylin BARS
 

Bu makale 28 Nisan 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Damla Kankaya

Uzm. Psk. Damla KANKAYA, Almanya doğmuştur. Lisans öncesi eğitimini (ilk, orta ve lise) Nürnberg'de tamamlamıştır. Ardından başlamış olduğu Beykent Üniversitesi Psikoloji Bölümünden "Onur Öğrencisi" olarak mezun olmuş ve Psk. unvanı almıştır. Üniversite eğitimi süresince birçok ulusal kongre ve üniversite seminerlerine katılım göstermiştir. Birçok sosyal sorumluluk projesinde ve Beykent Üniversitesi Psikoloji Klübün'nde asil üye olarak  aktif görev yapmıştır. Ve Lisans eğitimi sırasında, Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi, Sana Klinik Hastanesi (Almanya) stajyer psikolog olarak birçok kurum ve hastanede staj yapmış ve kendini geliştirmeyi hedeflemiştir. Mezuniyetini takiben aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü Klinik Psikoloji yüksek lisans eğitimine başlamış ve "Klinik Psikolog" olarak  yüksek lisans derecesini tamam ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
linkedin
instagram
facebook
Etiketler
Savunma terapisi
Uzm. Kl. Psk. Damla Kankaya
Uzm. Kl. Psk. Damla Kankaya
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube