Gastroskopi işlem riskleri

Gastroskopi işlem riskleri

Gastroskopi komplikasyonları

Gastroskopi endoskop olarak tanımlanan ince ve ucunda ışık, kamera sistemi olan bir tüp sistemi ile yemek borusu ( özefagus), mide ve duodenum ilk kısmının (oniki parmak barsağı) incelenmesi işlemidir. Bu konuda deneyim sahibi bir endoskopist tarafından uygulandığında  son derece güvenilir ve yeterli bilgi veren bir tetkiktir. Ancak her girişimde olabileceği gibi bu girişimde de başa gelebilecek bazı problemler tanımlanmıştır.     

Bunlar; anestezi ait yan etkiler, enfeksiyon, kanama, delinme olarak tanımlanabilir.

Kanama: kanama riski genellikle işleme ek olarak doku biyopsisi alınması, midede polibe lezyonların çıkarılması veya terapötik endoskopik işlemler yani hem tanı koyucu hem tedavi edici yöntemlerin müdahalesi esnasında meydana gelen kanamalardır. Bu kanamalarda çok nadir olarak kan verilmesi veya ek işlem gerekmektedir.

Delinme, yırtılma: yemek borusu veya midede  yırtılma hastanede yatış sürenizin uzamasını ve takibi , çoğu zamanda cerrahi olarak bir ameliyatı gerektirebilir ancak bu tip yırtılma veya delinmelerin görülme oranları oldukça düşüktür ve standart bir endoskopik işlemden ziyade özellikli bir ek işleminde yapıldığı vakalarda görülme ihtimali daha fazladır. Yaklaşık olarak 2500 ile 11000 vakada bir görülen bir oran gibi çok düşük bir oran literatürde tespit edilmiştir.

Anesteziye ait komplikasyonlar: Endoskopi sırasında verilen anestezi standart olarak  bir anestezi uzmanı kontrolünde uygulanmaktadır. Ancak bu durumda bile anestezik ilaçlara bağlı veya anestezinin kişideki etkisine bağlı olarak bazı sıkıntılar meydana gelebilir. Bu konuda donanımı yeterli olan bir merkezde ve ekiple bu sıkıntıların sorunsuz ve hızlı bir şekilde çözülmesi mümkündür.

Peki bu sıkıntıların işaretleri ve semptomları nasıl olur?

Genellikle  ateş, nefes darlığı, ağrı, kanlı ve çok miktarda kusma, zor yutkunma, ciddi ve sürekli vasıfta karın ağrısı,  gibi belirtiler olabilir bu durumda mutlaka doktorunuzla temasa geçmeniz önerilmektedir.

Tüm bunların dışında sadece  tanısal olmayan aynı zamanda tedavi edici özellikli endoskopik yabancı cisim çıkarılması, endoskopik özefageal dilatasyonlar, endoskopik stent uygulamalrı, endoskopik mide tümöral eksizyonları gibi işlemlerinde uygulandığı endoskopik girişimlerde yapılmakta ve bu girişimlerde tanımlanan bu standart komplikasyonlar dışında bazı başka komplikasyonlarla da karşılaşılabilinmektedir.

Kısacası gastroskopi yani midenin endoskopik incelenmesi işlemi standart olarak sıklıkla uygulanan ve deneyimli bir endoskopist tarafından yapıldığında başa gelebilecek sıkıntıları minimum olan bir tanı ve tedavi yöntemidir.

                                                                                                                                                                       Op.Dr.İbrahim Çolhan

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. İbrahim Çolhan

Op. Dr. İbrahim ÇOLHAN, 1980 yılında Adana'da doğmuştur. Lisans öncesi eğitimini Adana'da  tamamlamasının ardından Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başlamış olduğu tıp eğitimini 2005 yılında tamamlamıştır. 2006 yılında ise Türkiye’nin köklü kliniklerinden biri olan Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi 1. Genel Cerrahi Kliniği'nde ihtisas eğitimine başlamıştır. İhtisas eğitimini süresince özellikle onkolojik cerrahi, laparaskopik cerrahi ve meme cerrahisi üzerine yoğun bir cerrahi eğitim sürecinden geçmiştir. 2012 yılında hedef hücreli tedaviler üzerine yapmış olduğu "Ratlarda kolon anostomoz modelinde Sunitinib'in anastomoz iyileşmesine etkisi" başlıklı deneysel uzmanlık tezi ile genel Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur. 2012 - 2013 yılları arasında Siirt - Kurtalan'da zorunlu hizmet yükümlülüğünü  ...

Etiketler
Endoksopi
Op. Dr. İbrahim Çolhan
Op. Dr. İbrahim Çolhan
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube