Sağlıklı yaşam ipuçları

Yiyeceklerin hazırlanması sırasında en sağlıklı ve hayat kurtarıcı bilgileri biliyor muyuz? Hadi bunlara bir göz atalımm;

Sağlıklı yaşam ipuçları

Yiyeceklerin hazırlanması sırasında en sağlıklı ve hayat kurtarıcı bilgileri biliyor muyuz? Hadi bunlara bir göz atalımm;
✅Yemekleri haşlama, fırın veya ızgara şeklinde yaparsanız, yemeğe eklenecek yağı da azaltmış olursunuz.
✅Yiyeceklerin pişirilmesi sırasında karbonize olmaları (yanarak siyahlaşma) önlenmelidir. Çünkü bunlar da kanser yapıcı olabilir.
✅Sebze ve meyvelerin tarım ilaçları ile kirlenebildiği düşünülerek bunlar da çok iyi yıkanmalıdır.
✅Yemeklerin pişirilmesinde ocak, sonuna kadar değil içindekini kaynatacak sıcaklığa kadar açılır. Aksine fazla alev sıcaklığın artmasına değil suyun daha çok buharlaşmasına ve enerji israfına neden olur.
✅Miktarı fazla olan yemeğin saklanması, soğutucu kullanılsa dahi problem olmaktadır. Çözüm ara sıra yemeği kaynatarak tazeleme yapmaktır. Artan yemeklerin yetersiz ısıtılması bozulmayı hızlandırır.
✅Besin değerinin kaybolmaması için haşlanacak sebzeleri en az su ve en kısa sürede haşlayın. Buharda pişirme yöntemi en sağlıklı olanıdır. İçinde yoğun vitamin ve mineraller bulunan sebze suyu, çeşitli sos ve çorba yapımında kullanılabilir.

 

Yiyeceklerin tüketilmesi ve sonrası da bizim için önemlidir. İşte dikkat edilecek birkaç nokta:

💧Gerçek açlıkla yalancı açlığı ayırt etmek gerekir. Gerçek açlık bedenin besine karşı isteği olduğunu gösterir. Yalancı açlık ise sinir ya da başka bir nedenle midenin, bazen de gözün ve damağın uyarılmasından ileri gelir. Böyle bir durumda su içmek yalancı açlık duygusunu giderir.
💧Yemek yendikten 15 dakika kadar sonra sindirim başladığından artık bu sırada ve sindirimin sona erdiği 2-3 saat sonrasına kadar su içilmemelidir.
💧“yemekte ben su içmem” gibi ifadeler yanlıştır. Su yavaş yavaş ve küçük yudumlarla içilmelidir.
💧Dut, aşı kayısı gibi, diğer mikroorganizma ihtiva etmesi muhtemel yiyeceklerin tüketilmesinden sonra soğuk su içmek de bağırsakları bozabilir.
💧Sütü bir defada çok içmektense azar azar ve sık tüketim sindirim bakımından daha doğru olur.
💧Oral antibiyotik tedavilerinde ilacın etkisini azaltacağından süt ve yoğurt alınmamalıdır. Ancak tedavi sonrası yoğurt bağırsaklar için yararlıdır.
💧Tansiyon düşürücü ilaçlar alındığında greyfurt yenmemeli veya suyu içilmemelidir.
💧Yemeklerden hemen sonra uykuya yatmamalıdır, zira uyku halinde sindirim durma noktasına geleceğinden yemeklerin bozulma ihtimali artar ve rahatsızlık verebilir.
💧İlk yenen besinler tercihen çiğ olmalı çünkü bu durumda öteki besinlere midede daha az yer kalır.

Hepsi bu kadardı. Zamanını ayırıp okuduysan bu sağlıklı yaşam ipuçlarını uygulamaya başla. Farkı göreceksin. Sağlıklı günler..

Bu makale 5 Temmuz 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Büşra Fidan

Merhaba ben ailenizin diyetisyeni BÜŞRA, Sağlıklı olmayı amaçlayarak çıktığım bu yolda sürdürülebilir beslenmeyi sağlamak tek hedefim. Keyifli bir şekilde, doyarak, öğrenerek incelmek ister miydiniz?  Tamamen size, hayatına, hastalıklarınıza uygun listeler hazırlıyorum ✨ ve böylelikle uyum mükemmel oluyor 🤍 İster Online Diyet Danışmanlığı ile bir telefon kadar uzağınızda ister Yüzyüze Beslenme Danışmanlığı ile hemen yakınınızdayım! 🤍 Kendini seviyorsan ve hayatında bir değişiklik istiyorsan pazartesiyi bekleme. Sağlıklı bir hayat için bir adım at ve hemen bilgi al. Sağlıklı ve fit tarifler ile yiyerek nasıl zayıflayacağını öğren. Çünkü istersen başarabiliriz. En büyük motivasyon içinde, bunu keşfetmene yardımcı olacağım. 🙏   Diyet yapmak sevdiğim her şeyden mahrum kalmak… diyenlerden misin? ✅ Eğer cevabın evetse sana bir iyi bir de kö ...

Etiketler
Sağlıklı Beslenme
Dyt. Büşra Fidan
Dyt. Büşra Fidan
İzmir - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube