Sağlıklı bir ilişki için ipuçları

Sağlıklı bir ilişki için ipuçları

Eşler, arkadaşlar ve aile ile sağlıklı ilişkiler kurmak hayatımızda büyük önem taşımaktadır. Ruh halimizi, zihinsel sağlığımızı ve mutluluğumuzu iyileştirir.

Bizlere ve çevremizdekilere iyi gelen ilişkileri korumak önemlidir. Zaman ve bağlılık gerektirir. Hiçbir ilişki mükemmel değildir, ancak ilişkinin stresten daha fazla mutluluk getirmesi önemlidir.

Sağlıklı bir ilişki için ipuçları

Ne istediğiniz konusunda net olun

İddialı iletişim, amacınızı pasif veya agresif iletişimden daha net bir şekilde ifade etmenize yardımcı olur. Bu, diğer kişinin bakış açısına saygı duyarken, kendi görüşünüzü açık ve dürüst bir şekilde ifade ettiğiniz anlamına gelir.

Suçlayıcı 'siz' ifadeleri yerine 'ben' ifadelerini kullanmayı deneyin. Örneğin, "Mutfakta bana asla yardım etmiyorsun" yerine "Bulaşıkları temizlememenden gerçekten rahatsız oluyorum" deyin.

Hatalı olduğunuzda özür dileyin

Bu, kaçınılmaz olarak meydana gelen  iyileştirmeye yardımcı olduğu için gerçekten önemlidir.

Sevgi dolu olun ve takdirinizi gösterin

İlişkiler bir süre sonra rutin hale gelebilir. Birlikte özel zaman geçirin ve sevginizi göstermeye devam edin. İşten sonra sadece kanepede birlikte vakit geçirmek bile yakınlık göstermeye yardımcı olur.

İlişkiyi bir öncelik haline getirin

İlişkiler, iş, aile ve arkadaşlar arasında denge kurmak zor olabilir. İşyerinde sınırlar belirleyerek ve hayır demeyi öğrenerek bir iş-yaşam dengesi kurmayı sağlayabilirsiniz. Bu, ilişkinize zaman ayırmanızı sağlayacaktır.

Ortak ilgi alanları geliştirin

İkinizin de keyif aldığı hobiler bulmak, birlikte vakit geçirmenizi sağlar. Bu, birlikte yeni bir spora başlamak kadar basit olabilir.

Kendiniz hakkında iyi hissetmeye çalışın

Kendiniz hakkında iyi hissetmek, ilişkilerinize en iyisini vermenizi sağlar. Zevk aldığınız şeyi yapmak için kendinize zaman ayırmak yardımcı olabilir.

Sağlıklı arkadaşlıklar mutluluğunuzu ve özgüveninizi korur, bu nedenle bir ilişki içindeyken arkadaşlarınızla iletişim halinde olmanız önemlidir.

Sağlıksız bir ilişkinin uyarı işaretlerinden biri, eşiniz yüzünden zevk aldığınız aktiviteleri bırakmanızdır.

İkiniz için de işe yarayan çözümler bulun

Çatışma, herhangi bir ilişkinin bir parçasıdır. Farklılıklarınıza ve benzerliklerinize hem saygı duymanız hem de kabul etmeniz önemlidir. İkiniz için de işe yarayan çözümler bulmak, muhtemelen farklı zamanlarda uzlaşmayı gerektirecektir.

Gelecek için planlar yapın

Gelecek için birlikte planlar yaparak, uzun vadeli bir ilişki içinde olduğunuzu birbirinize hissettirirsiniz.

Aile zamanı

Bir aile olarak birlikte vakit geçirmek zor olabilir, ancak düzenli olarak aile yemekleri yemenin birçok faydası vardır. Haftada bir yenen aile yemeği bile herkese birbirini yakalama, bağlantı kurma ve iletişim kurma şansı verir.

Bu makale 30 Haziran 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Sedef Yıldırım

Psikolog ve Türk İşaret Dili Eğitmeni Sedef Yıldırım, İzmir Ekonomi Üniversitesi İngilizce Psikoloji bölümünden mezun olmuştur. Okul sürecinde Walt Disney World Florida-Amerika’da üç ay süre ile çocuklar ve aileleri ile birebir ilgilenme fırsatı bulduğu tema parklarında çalışmıştır. Mezuniyetinin ardından bir süre Medical Park İzmir Hastanesi’nde görev aldıktan sonra, kurucusu olduğu Sedef Yıldırım Psikolojik Danışmanlık Merkezi’nde danışan kabulüne başlamıştır ve halen devam etmektedir. Down sendromlu ve otizm spektrum bozukluğu olan çocuklarla çeşitli gönüllü çalışmalar yürüten Psikolog Sedef Yıldırım, üyesi olduğu kuruluşlarda, derneklerde ve çeşitli okullarda sunum ve söyleşiler gerçekleştirmektedir. Aynı zamanda Ege Bölgesi’nde işitme engelli vatandaşlarla işaret dilinde görüşme yapan tek psikolog olma özelliğini taşımaktadır ve işar ...

Etiketler
Çift terapisi
Psk. Sedef Yıldırım
Psk. Sedef Yıldırım
İzmir - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube