Sağlam gözü kapattırmıyoruz. ama ne yapıyoruz?

Sağlam gözü kapattırmıyoruz. ama ne yapıyoruz?

     GÖZÜ KAPATTIRMIYORUZ DA NE YAPIYORUZ?
     Göz tembelliği tedavisinde gözü asla kapattırmıyoruz. Kapatmanın göze zararlarını anlatıyoruz, anne babayı uyarıyoruz. Gözü kapatmak basit, ucuz, gereksiz, hastaya zararlı bir tedavidir.
      Kaplumbağa, balık turan emekli, cansız mankeni göstererek pasif tedaviyi anlattık. 100 metre koşusunu, tavşanı, defileyi göstererek aktif tedaviyi örnekledir. Mehteri göstererek kazandıklarınızı bir taraftan da kaybettiğinizi anlattık. Mehter gibi iki ileri bir geri… Saati gösterdik, göz tembelliği tedaviniz saat gibi dakik olmalı ve göz fonksiyonlarını çalışır halde tutularak sağlanmalı dedik. 
     Biz sağlıkla inatlaşmaya meraklıyız. Sigara yasak denir, içeriz, şeker zararlı deriz, şekeri bırakmayız, kilo ver derler inadına kilo alırız. Örnekler çok. Sağlam gözü kapatma zararlı diyoruz, gözü kapatmaya devam ediyorlar.
     Gözlük gözü tembelleştirir, bunun bilincinde olmalısınız. Olayı bir gözün tembelliği olarak düşünmeyiniz. Gözlük göz fonksiyonlarını üstlenir, gözü tembelleştirir. Hedefiniz gözlüksüz görme, daha düşük görme olmalıdır. Meşhur söz “Bastonu alma bastona kalma” Göz tembelliği tedavisinde bu en önemli konularındandır.
     Gözlük gösterir, ama siz görmelisiniz: Gözlüğü takıyor ve görüyorsunuz, bu yanlış bir uygulamadır. Göz fonksiyonlarını işler halde tutarak gözlüksüz görme sağlanmalıdır. Çoğu göz için bu mümkün olabilir.
     Gözlük bağımlılık yapar, ilaç gibi, uyuşturucu gibi. Verilen gözlük tüm göz fonksiyonunu üstlenir. Hasta gözlüksüz duramaz, anne baba sevinçli  “Çocuk gözlüğe alıştı…” Bilmiyor ki çocuk gözlüksüz duramıyor.   Göz tembelliği tedavisinde önemli bir hedef de gözlüğe bağımlılıktan kurtarmak olmalıdır. 
     Hipermetrop’u yönetmek: Göz tembelliğinde en önemli neden hipermetroptur. Hipermetrop’ un yakın nokta, uzak nokta, dinlenme noktası, bulanıklaşma noktası, odaklama alanı genişliği, uyum özellikleri gibi önemli konuları vardır ve bunlar gözde tembelleşme olmaması için mutlaka dikkate alınmalıdır. Hipermetropta dinlenme noktası çok uzaklardadır, normal kişinin dinlenme noktasına eşitleyip uzakta gözlüksüz görmesini sağlanır. Göz fonksiyonlarını geliştirip küçük numara ile dolu dolu, net, berrak görmesini gerçekleştirilir. Yoksa hasta kalın, çirkin, her şeyi iri gösteren çirkin bir gözlüğe mahküm edilir.
     Astigmatı gidermek: Astigmat en önemli şaşılık ve göz tembelliği nedenidir. Göz yamulur kornea ve lens kırışır. Gözlük de taksa net görmez. Astigmat her yaşta egzersizle giderilir, bebeklerde kolay, çocukta kolay, sonraki yaşlarda biraz uğraştırır. Astigmatsızlık mükemmel görmenin gereğidir, astigmatsız yaşam mutluluktur. Göz tembelliği ve şaşılık tedavisinde astigmatı düzeltmek en kolay ve hızlı tedavidir. Gözlük ve kapatma verip göndermemeli önce astigmatı düzeltmelidir.
     Uyumu düzenlemek: Uyum kameradaki her mesafeyi netleştirmende zum yapmanın gözdeki karşılığıdır. Uyum güçlüdür, uyum gevşektir, uyum gecikir, uyum rezervi vardır, uyum spazmı ( kasılması) vardır. Gözlük verirken bunları göz önünde tutmazsan o göz tembelleşir de şaşı da olur. Göz tembelliği tedavisinde gözü kapatmamalı, uyum mutlaka düzene koyulmalıdır.
     Odaklama mükemmel görmenin gereğidir: Odaklama net görmedir, berrak görmedir, kaliteli görmedir, özetle mükemmel görmenin gereğidir. Odaklamayı yeterince sağlamazsan o göz tembelleşir de şaşı da olur.  Sağlam gözü kapatmamalısınız, odaklamayı güçlendirmelisiniz.
     Dahası da var: İki gözde farklı numara farklı uygulamalarla eşitlenmeli, gözlerin tercihli kullanımı sağlanmalı, merkezi görme geliştirilmeli, sferik aberasyonu gidermeli… Kapatma ver, gönder ve göz tembelliği tedavisi yapıyorum de, yok öyle bir şey…
     Hatalı gözlük gözü tembelleştirir: Takarsan da tembelleştirirsin, yanlış gözlük verilirse de tembelleştirirsin, yanlış gözlükçüyü seçersen de tembelleştirirsin. Bir gözlükte pantoskopik açı, verteks, gözlük bombesi, cam bombesi, cam kalitesi var, daha neler neler var. Ucuz gözlükte mükemmel gösterir ama gözlükçü pahalısını vermekte biz de pahalısını almakta yarış içindeyiz.
     Şaşılık varsa durum daha da farklıdır. İki gözle tek görme, füzyon, eş değerli algılama, görüntü tamamlama , 3 boyutlu görme, ekzantrik fiksasyon, supressiyon, shut off…. Bunları yoluna koymadan gözlük ve kapatma ver, gönder. Göz doktoru göz tembelliği tedavisi yapıyor... Yok öyle bir şey.
Sağlık ciddiyet ister. Gözü kapattırarak göz tembelliği tedavisi yapmayı ciddiyetsiz bir tedavi olduğunu düşünüyorum. 

Dr. Selim Hüsrevoğlu 

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Selim Hüsrevoğlu

Op. Dr. Selim Hüsrevoğlu; Kayseri'de doğmuştur. Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Kliniğinden mezun olmuştur. 5 yıla yakın Kayseri Eğitim ve araştırma hastanesinde görev almıştır. 4 yıl İstanbul FSM Tıp Merkezinde çalışmalarına devam etmiştir. İlk göz merceği ameliyatı yapan doktorlar arasında bulunarak başarılarına yenisini eklemiştir.

Mesleki çalışmalarına kendi özel muayenehanesinde devam etmektedir.

 

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Şaşılık tedavisi
Op. Dr. Selim Hüsrevoğlu
Op. Dr. Selim Hüsrevoğlu
İstanbul - Göz Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube