Ruhsal açıdan sağlıklı olmak nedir?

Ruhsal açıdan sağlıklı olmak nedir?
  Kendimize sadece fizyolojik bir varlık olarak bakamayız ve bakmamalıyız. Zaten bunun böyle olmadığını da bilim dünyası kabul etmiş durumda. Sosyal bir varlık olan insanın sağlıklı olabilmesi için, fiziksel, zihinsel ve ruhsal bütünlüğünü sağlaması gerekmektedir. Ancak bu noktalar dengede olduğu zaman sağlıklı olduğumuzu söyleyebiliriz.

Ruhsal hastalıkların dışında fiziksel hastalıkların %95’lik bir kısmının bile ruhsal sağlılığımızla ilişkili olduğunu biliyor musunuz? Buna en güzel örneği aslında duyguların bir çatışması olarak karşımıza çıkan “migren” ya da mide de genelde stresle baş gösteren “gastrit” i örnek olarak gösterebiliriz. Bu gibi örnekler çoğalabilir…

Peki bu dengeyi nasıl koruyacağız.
Bu dengeyi sağlayacak 3 önemli şey vardır ki bunlar insan hayatında düzgün ise sağlıklı bir insanızdır.

1. Birey Olabilmek,
2. Süreç Odaklı Olmak,
3. İç odaklı Olmak,

Bu noktalarda eksiklikleriniz varsa, emin olun sorunlar kapınızdadır. Ya da kapınızı çalmış ve içeri girmiştir. Yaptığım çalışmalarda bu üç noktayı temel alıyorum bunlar üzerinde eksikleri tamamlamak kişide gereken gelişmeleri sağlayabilirsem düzelmeyi de sağlamış oluyorum. Bunları biraz açmak gerekirse,

 
1.                 Özerk bir birey olan:
Kararlarını kendisi veren, aile ya da yakın kişilerle bağımlılığını koparmış
Bağımlı kişilerin sağlıklı olarak davranması veya hissetmesi çok zordur. Ama burada dikkatinizi çekmek istiyorum “Bağlı” demiyorum. Bağımlı olmaktan bahsediyorum. Ülkemizde hep karıştırılan bir kavramdır.
 
2.                 Süreçten zevk alan:
Bir işi yaparken sonuçtan değil süreçten zevk alan,
Sadece aybaşı alacağınız maaş için çalışıyorsanız, ne iş yaparsanız yapın işiniz gerçekten çok zordur!
 
3.                 İç odaklı olan:
İç odaklı kişiler içinden gelen sese göre hareket ederler,
sevip sevmediği inanıp inanmadığı, değerli olup olmadığı gibi…
 
Dış odaklı kişi ise kendileri ile ilgili geri bildirimler için dışarıya bağımlıdır.
Başkalarını memnun etmeye yöneliktirler. Girdiği çevrede acaba beğenilip beğenilmeyecek miyim? Diye düşünür.
Herhangi bir yere giderken acaba nasıl görüneceğim diye hazırlıklara başlıyorsanız dış odaklı ve bağımlı olabilirsiniz. Ama burada şunu hemen belirteyim değindiğimiz dış odaklı kişiler karşı tarafın beğenisine muhtaç kişilerdir ki biz onları narsist kişilik olarak dahi değerlendirebiliriz.
Burada ince bir çizgi var insani olarak olgunlaşma sürecinde;
hasetle başlar insan yaşama açgözlülük, kıskançlıkla devam eder ve şükran duyguları ile olgunlaşır. Bu olgunluğa ulaşmış kişi iç odaklı olmakla kendi hazzına göre yaşamaz, insan olmanın farkındadır. Dolayısı ile bağımlı olmadan dışarının da fikirlerine de değer verir.

Bu üç noktada denge sağlanamadıysa bilinçaltınızda içerilerde bir yerlerde bilemediğiniz sıkıntılar yaşarsınız bu durumların yarattığı duygusal çatışmalar da sizleri farklı alışkanlıklara yönlendirebilir. Bunların içerisinde durduramadığınız yeme dürtülerinden tutunda sigara bağımlılığı ve daha birçok alışkanlıklara kadar giden bir liste çıkabilir.
Şimdi burada durun ve kendinizi lütfen değerlendirin. Bu sözüne ettiğim konulardan hangileri sizde olmazsa olmaz durumunda,

Hayatınızda çoğu zaman kendinizi hür bir birey gibi hissedebiliyor musunuz?

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Cenk Kahvecioğlu

Etiketler
Bilinçaltı
Dr. Cenk Kahvecioğlu
Dr. Cenk Kahvecioğlu
İstanbul - Pratisyen Hekimlik
Facebook Twitter Instagram Youtube