Obezite (şişmanlık) nedir?

Obezite  (şişmanlık) nedir?

Obezite - Şişmanlık vücutta yağların normalden fazla olması anlamına gelen bir hastalıktır. Bu durumda yağ dokusunun oranı diğer dokulara göre artmıştır. Bedendeki toplam yağ kadar, yağın dağılımı da önemlidir. Şişmanlık vücutta yağların toplandığı bölgeye göre sınıflandırılabilir:

1.Generalize şişmanlık

2.Üst taraf şişmanlığı

3.Alt taraf şişmanlığı

Generalize Şişmanlık : Dengeli bir şişmanlıktır. Vücudun her tarafı kiloludur. Erkeklerde ve hanımlarda aynı oranlarda görülen bir tip şişmanlıktır. Generalize şişmanlık akupunktur tedavisine iyi cevap verir. Eğer hastanın selülit problemi de varsa mezoterapi yöntemi de akupunkturla kombine edebilir. Bu tip şişmanlarda kanda ki kolesterol düzeyine bakmakta fayda vardır. Kanda ki kolesterol düzeyi yüksek bulunursa ona göre uygun özel kolesterol düşürücü bir diyet listesi verilmelidir.

Üst Taraf Şişmanlığı : Göbek, göğüs ve kollarda yağlanma ile kendini gösteren şişmanlık tipidir .Bacaklar normaldir ve kalçalar dardır. Erkeklerde bu tip şişmanlık oldukça sıktır. Genetik sebeplerin dışında bazı hormonal sebepler de üst taraf şişmanlığa yol açabilir. Kortizon grubu hormonlar özellikle üst taraf şişmanlığı yaparlar. Bu tip kilolu insanlarda damar sertliği, yüksek tansiyon ve kalp – damar hastalığı riski vardır. Kanda ki kolesterol düzeyine ve açlık kan şekerine bakmak lazım ve ona göre diyet hazırlamak lazım. Bel çevresi ölçümü erkeklerde 102 cm ve kadınlarda 88 cm üzeri ise kalp-damar hastalık riski vardır demektir. Üst taraf şişmanlığı akupunktur tedavisine iyi cevap verir.

Alt Taraf Şişmanlığı : Alt karın, kalça ve bacaklarda yağlanma vardır. Hanımlarda daha sık görülür. Genetik sebepler dışında, bazı hormonal sebepler, yaşam tarzı ve beslenme bozuklukları de alt taraf şişmanlığa yol açabilir. Mesela kadın hormonların dengesizliği, adet düzensizlikleri, hamilelikler, menopoz, ayrıca doğum kontrol amaçlı veya adet düzenleme amaçlı kulanılan östrojen ve/veya progesteron gibi hormonları içeren ilaçlar alt taraf şişmanlığa yol açabilir. Bu tip şişmanlıkta lenfatik dolaşım bozuklukları ve venöz dolaşım bozuklukları de vardır. Alt taraf şişmanlığı her yaşta ortaya çıkabilir. Oldukça yaygın bir şişmanlık tipidir. Uygun diyetle, akupunktur ve mezoterapiyle iyi sonuç alınabilmektedir.

ŞİŞMANLIĞIN NEDENLERİ

Şişmanlık, üzün süren enerji dengesizliği sonucudur. Bunun nedenleri beş grupta toplanabilir:

1.Fazla yeme

2.Fiziksel hareketlerin azlığı

3.Psikolojik bozukluklar

4.Metabolik ve hormonal bozukluklar

5.Genetik nedenler ve ailenin beslenme alışkanlığı

Bu nedenlerden en önemlisi fazla yemektir. Çoğu kişiler yedikleri ve harcadıkları hakkında gerçek bilgiye sahip değildirler. Ekonomik olanaklar da genellikle fiziksel hareketlerde kısıtlamaya, enerji tüketiminde artmaya yol açar. Bazı kimseler üzüntü, sıkıntı ve güvensizliklerini örtmek için fazla yemeğe meyilli olabilirler. Psikolojik bozukluklar bazen fazla yeme, bazen de az yemenin nedeni olarak görülebilir. Yaşla birlikte bazal metabolizma yavaşlar, enerji harcaması azalır, enerji alımı bunu dengeleyemese yaş arttıkça vücut ağırlığı da artar. Gebelik de kilo alımında bir etkendir. Emzirme dönemi bittiğinde de kilo artışı olabilir.

Zayıflama diyetlerine dirençli olan çok az sayıdaki şişmanlıklar hormonal ve metabolik nedenlere dayanır. Bu tür şişmanlık, toplumdaki toplam şişmanların çok küçük bir bölümünü içerir. Mesela, tiroid hormonları bazal metabolizma hızını etkiler. Tiroid hormonların azalması (hipotiroid ve guatr) bazal metabolizma hızını yavaşlatır ve enerji harcamasını azaltır ve alınan besinlerin bir bölümü yağ olarak depolanmaya başlar. Aynı zamanda bu hastalar da genellikle hareketsiz olduğu için de şişmanlar.

AKUPUNKTUR İLE ZAYIFLAMA

Akupunktur diyet yapmayı kolaylaştıran bir tedavi yöntemidir.Akupunktur sayesinde diyet çok rahat yapılabilir.

1. Akupunktur hipotalamusta ki bulunan iştah merkezini etkileyerek hastanın iştahını düzenler ve hasta çok az yemekle doyar.

2. Akupunktur mide asit salgısını azalttığı için diyet sırasında hastanın mide kazıntısı ve mide yanması gibi sorunları olmaz.

3. Akupunktur diyet sırasında halsizliği ve bitkinliği önler.Üstelik akupunktur hastaya enerji verir.Diyet sırasında hasta kendini daha dinç hisseder.

4. Metabolizma hızını düzenler.Akupunktur tedavisi gören hasta,kendi kendine yaptığı diyetlerden daha kolay kilo vermeyi başarır.

5. Akupunktur serotonin ve endorfin seviyeyi artırarak diyet sırasında kişiye huzur verir ve sedasyon sağlar.Böylece diyet yapan kişi yemek yeme zevkinin kısıtlamasından dolayı huzursuz ve sinirli olmaz.

Zayıflama tedavisinde çoğunkukla kulak akupunkturu uygulanır, hastaya başlangıçta haftada 2 akupunktur seansı yapılır.Sonra haftada 1 seansla tedaviye devam edilir. Hasta 6-8 hafta sonunda ortalama 8-10 kilo verebilir.Kişi istediği kiloya ulaştıktan sonra kilo koruma programına katılır.3-6 ay süreli kilo koruma programında akupunktur seansı ayda 1 kez uygulanır.Hasta kilo koruma döneminde sağlıklı,dengeli,yeterli beslenmeyi uygular. Kilo koruma sonrası hastanın senede 2 veya 3 kez kontrol olması gerekir. 

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Ahmet Ersin Atay

Dr. Ahmet Ersin ATAY, 1969 yılında Gaziantep’te doğmuştur. Lisans öncesi eğitimlerini Gaziantep’te bitirdikten sonra 1987 yılında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimine başlamıştır. 1993 yılında eğitimini tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 15 yıl boyunca devlette çalışmasının ardından kendi özel kliniğini açmıştır. 2007 yılından itibaren Medikal Estetik üzerine çeşitli Avrupa Ülkelerinde ve Rusya’da eğitimler almıştır. 2009-2010 yılları arasında Yeditepe Üniversitesi'nde Akupunktur uzmanlığı eğitimlerini de tamamlamış olan Dr. Ahmet Ersin ATAY, şu anda Çorlu'da bulunan kendi özel kliniğimde hizmet vermektedir. Evli ve üç çocuk babası olan Dr. Ahmet Ersin ATAY, kitap okumaktan, mesleki araştırmalar yapmaktan, seyahat etmekten, insanların sağlık sorunlarına çözüm bulmaktan keyif almaktadır ve iyi derecede İngilizce ...

Dr. Ahmet Ersin Atay
Dr. Ahmet Ersin Atay
Tekirdağ - Medikal Estetik Tıp Doktoru
Facebook Twitter Instagram Youtube