Rinoplasti - septorinoplasti - burun estetiği

Rinoplasti - septorinoplasti - burun estetiği

Rinoplasti nedir?

Rino – burun, plasti – şekil veya form vermek kelimelerinin birleşiminden oluşmaktadır ve buruna şekil vermek anlamına gelmektedir. İngilizcede “nose job”,  türkçede “burun estetiği” olarak bilinmektedir. Bu ameliyatta burun sırtı, kanatları, ucu, deliklerine şekil verilmektedir.

Septoplasti nedir?

Septum – burun boşluğunu sağ ve sol boşluk olmak üzere ikiye ayıran önde kıkırdak, arkada ise kemikten oluşan ve normalde düz olması gereken bir yapı, plasti - şekil veya form vermek kelimelerinin birleşiminden oluşmaktadır. Burun tıkanıklılığına neden olan septum eğriliklerini düzeltmeği amaçlayan bir ameliyattır. Burundan kıkırdak ve kemik alınması olarak da bilinmektedir. Burun içinden yapılan bu ameliyattan sonra burun şeklinde değişiklik olmaz.  Bu ameliyatta burun şekli değişmediği için morarma ve şişme de olmamaktadır.

Septorinoplasti nedir?

Hem burun içindeki problemli (eğri, kırık kıkırdak ve ya kemiği) düzeltmek aynı zamanda burun dışındaki şekil bozukluğunu (kemer, burun ucu düşüklüğü, burun kanatlarında deformasyon) düzeltmeye yönelik cerrahidir. Yani bu ameliyatta burunun hem içi hem de dışındaki problemler düzeltilmektedir.

Septorinoplasti / Rinoplasti ameliyatından sonra ne kadar ağrım olur?

Sanılanın aksine rinoplasti ağrılı ameliyat değildir. Her ne kadar burun sırtındaki kemiklere çeşitli yöntemlerle şekil veriyor olsak da (törpüleme, burun yan duvar kemiklerinin düzeltilmesi) artık kullanılar modern ameliyathane malzemeleri ile ameliyat sonrasında ağrı minimum düzeyde olmaktadır. Ağrı eşikleri kişiden kişiye fark ettiği için her hastada ağrı düzeyleri de farklı olacaktır.

Septorinoplasti / Rinoplasti ameliyatından sonra  ne kadar şişme ve morarmam olacak?

Ameliyat sırasında burun sırtındaki kemerin törpülenmesi ve burun kenarlarındaki kemiklerin şekillendirilmesi sırasında kemik içinden ve çevre yumuşak dokulardan sızan kan göz altı çukurlarına kaçar. Bu durum ameliyat sonrasında üst ve alt göz kapaklarında morarma ve şişmeye neden olur. Morarma ve şişmenin olması hastanın ağrısı vardır anlamına gelmez. Morarma ve şişme modern cerrahi aletler (piezo cerrahi, tur, motor) kullanılmaya başladıktan sonra minimum düzeyde görülmekte olup ortamala 5-7 gün sonra kaybolmaktadır. Morarmaya neden olan diğer bir neden ise hastanın cilt yapısının morarmaya yatkın olmasıdır. Özellikle beyaz tenli kişilerde ameliyat sonrası morluk biraz da fazla görmekteyiz.

Septorinoplasti / Rinoplasti ameliyatından sonra burnumda tampon olacak mı? 

Ameliyat sonrasında çoğu zaman artık tamponlara ihtiyaç olmamaktadır. Son yıllarda tamponların yerine silikon splintler yaygın kullanılmaya başlamıştır. Silikon splintler elastik, dokulara yapışmayan, üzerinde nefes alıp vermeyi sağlayan borunun olduğu malzemelerdir ve çıkarılması kesinlikle ağrısızdır.  Ameliyatınızın ikinci ve üçüncü gününde cerrahınız tarafından çıkarılmaktadır.  Silikonların üzerindeki borular sayesinde ameliyattan hemen sonra bile nefes alabiliyorsunuz.

Septorinoplasti / Rinoplasti ameliyatı kaç saat sürer?

Burundaki probleme göre değişmekle birlikte ameliyat 3-4 saat arasında sürmektedir.

Septorinoplasti / Rinoplasti ameliyatından sonra ne zaman taburcu olurum?

Ameliyat sonrasında iyi hisseden hastalar aynı günde, dinlenmek isteyen hastalar 1 gece kaldıktan sonra taburcu edilmektedir.

Septorinoplasti / Rinoplasti ameliyatından sonra beni nasıl bir süreç bekliyor?

Ameliyat günü ve ya ertesi gün taburcu olacaksınız. Ameliyatınızın ikinci ve ya üçüncü gününde doktorunuz burun içindeki silikonlarınızı almak için sizi çağıracaktır. Burun sırtındaki atel 5. ve ya 7. günde alınmakta ve ya değiştirilmekte ve bandlar yapıştırılmaktadır. On gün sonra burundaki bütün bandlar ve ya atel çıkarılmaktadır. Burun ucu ve içindeki dikişler 15-20 gün içinde kendiğinden dökülecektir. Bundan sonra doktorunuz tarafından takipe alınacak ve belirli aralıklarla kontrole çağırılacaksınız. Ameliyattan 10 gün sonra rutin hayatınıza dönebilirsiniz. Ameliyatan sonra 2 ay boyunca gözlük kullanmamanız gerekecek. Ameliyattan 2 gün sonra vücudunuzu yıkayabilirsiniz. Saçlarınzı ise kuaförde yıkatmanız gerekecek. Ameliyatınızdan 5-6 gün sonra normal duş alabilirsiniz. Ameliyatınızdan 10-15 gün sonra denize ve havuza girebilirsiniz. Ameliyatınızın ikinci gününden itibaren istediğiniz herşeyi yiyip içebilirsiniz. Göz altında morarmalarınız varsa morarmalar geçene kadar güneşe çıkmamanız veya şapka kullanmanız gerekecektir.  Ameliyatınızdan 10 gün sonra uçağabilirsiniz.

Septorinoplasti / Rinoplasti ameliyatından önce burnumun nasıl bir şekil alacağını görme şansım var mı?

Ameliyattan önce doktorunuz tarafından fotograflarınız çekilecek ve burnunuzdaki problemler ortaya konulacaktır. Sonra görsel simulasyon programı ile (genelde Photoshop) buruna yapılacak ameliyat planlanacaktır. Burnunuzda değişmesini istediğiniz kısımları doktorunuzla tartışacak ve tercih ettiğiniz bir burun şekli belirlenecektir. Ameliyat sırasında planlanan buruna en yakın burun yapılmaya çalışılacaktır.

 

 

 

 

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Elad Azizli

Op. Dr. Elad AZİZLİ, tıp eğitimini 2007 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz kliniğinde yapmış ve 2013 yılında Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı olmuştur. 2013 yılında Viyana’da yapılan Avrupa Kulak Burun Boğaz Yeterlilik Sınavı'nda başarılı olarak Fellow of the European Board of Otolaryngology, Head and Neck Surgery unvanına layık görülen Op. Dr. Elad AZİZLİ, aynı yıl İzmir'de gerçekleşen Türk Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi yeterlilik sınavını da geçerek yeterlilik belgesini almaya hak kazanmıştır. 2010-2013 yılları arasında ise İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ses Hastalıkları Merkezi Sorumlu Hekimi olarak ses bozukluğu olan çok sayıda hastanın ameliyatını g ...

Etiketler
Burun deformitesi
Op. Dr. Elad Azizli
Op. Dr. Elad Azizli
İstanbul - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube