Reflüm var, ameliyat olmam gerekirmi?

Reflüm var, ameliyat olmam gerekirmi?

Sevgili arkadaşlarım, okuyucularım ve hastalarım bugün size Reflü Ameliyatından bahsedeceğim. Hemen hemen herkes hayatının belli döneminde reflü ile karşılaşmıştır ama tabiki hemen herkese ameliyat önermiyoruz, işte yazımın temel amacı bu : kimin ameliyat olması gerekiyor?

Kısaca bahsetmek gerekirse Reflü; kelime  anlamıyla  ‘geriye kaçış’ demek. Gastro-özafajeal  reflüyse yüksek asitli  mide içeriğinin yemek borusuna geri dönmesi ve burada hasara yol açması, solunum sistemine kaçarak öksürük, ses kısıklığı ve astım ataklarını tetiklemesi olarak nitelendiriliyor. Reflü, toplumda oldukça sık görülen bir hastalık. Öyle ki ülkemizde her beş kişiden birini etkisi altına alıyor.

Kimler Ameliyat Olmalı?
 

1-Hasta ömür boyu ilaç tedavisi istemiyorsa: Reflü  tedavisinde başvurulan ilaçlardan başarılı sonuçlar alınabiliyor. Ancak bazı hastalar, yan etkileri ve sürekli kullanım yüzünden ömür boyu ilaç kullanmak istemeyebiliyor.

2-Beslenme alışkanlıklarına dikkat edemiyorsa: Öncelikle düzenli beslenmek şart. Ayrıca reflüyü artırdığı bilinen yağlı gıdalar, kızartmalar ve çikolata gibi besinlerden, alkolle gazlı içeceklerden, çay, kahve, kola gibi kafeinli içeceklerden kaçınmak gerekiyor. Ancak bazı hastalar, beslenme alışkanlıklarına dikkat etmekte güçlük çekebiliyor. 

3-Mide fıtığı eşlik ediyorsa: Reflüye sıklıkla mide fıtığı eşlik edebiliyor. Mide fıtığının bazı türlerinde fıtık boğulması ve acil ameliyat riski oluşuyor. Bu tür fıtıklarda reflünün şiddetine bakılmaksızın hastaya ameliyat öneriliyor.

4-Kullanılan ilaçlar kesilemiyorsa: Kemik erimesine karşı kullanılan ilaçlar, doğum kontrol hapları, ağrı kesiciler veya tansiyon ilaçları reflü şikayetlerinin artmasına yol açabiliyor. Ancak bazı durumlarda bu ilaçların kesilmesi mümkün olmayabiliyor.

5-Hasta yaşam tarzını   değiştiremiyorsa: Hasta, kiloluysa kilo vermeli. Ayrıca yemeğini  uykudan 3-4 saat önce bitirmeli, yediği gıdaların türüne dikkat etmeli, stresli ortamlardan uzak durmalı, sürekli olarak ilaç kullanmalı ve sigara içiyorsa bu alışkanlığını bırakmalı. Eğer hasta şartlara uymakta zorluk çekiyorsa operasyonun seçenek olarak sunulması gerekiyor.

6-Gastro-özafegeal reflüye bağlı yemek borusu hasarları oluşmuşsa: Uzun süren reflülerden sonra yemek borusunun iç yüzeyinde yaralar oluşabiliyor. Bu yaraların sürekli olarak iyileşip yeniden yekrarlamasıyla yemek borusunda darlıklar ortaya çıkabiliyor. Reflü nedeniyle mide içeriğinin gırtlak ve solunum sistemine gitmesi ses kısıklıklarıyla akciğer hastalıklarına yol açabiliyor. Sürekli devam eden reflü, hücre düzeyinde değişiklik yaparak sonu kansere neden olabilecek ‘barret özofagusu’ denilen bir duruma sebebiyet verebiliyor.

Sözümüzü bitirirken hatırlatamızıda yapalım, bu makale tamamen tıp dünyası dışındaki insanların bilgilenmesi için yazılmaktadır.

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Bilgehan Çağdaş Sonbahar

Op. Dr. Bilgehan Çağdaş SONBAHAR, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, aynı üniversitenin Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı'nda yaparak Genel Cerrahi uzmanı olmuştur.

Üst Gastrointestinal Sistem Endoskopisi ve Kolonoskopi ve Periferik Vasküler Cerrahisi (Damar Cerrahisi) eğitimi gibi bir çok eğitim programına katılmış olan Op. Dr. Bilgehan Çağdaş SONBAHAR, mesleki çalışmalarına Ankara'da bulunan özel muayenehanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Reflü ameliyatı
Op. Dr. Bilgehan Çağdaş Sonbahar
Op. Dr. Bilgehan Çağdaş Sonbahar
Ankara - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube