Yaz aylarında gebelik

Yaz aylarında gebelik

Yaz aylarında cildin korunması önemlidir. Gebelikte alan arttığı için daha fazla güneş kremine ihtiyaç duyulur. Özellikle gebelikte güneş etkisi ile yüzde gebelik maskesi (melasma) riski çok artmaktadır. UVA ve UVB koruyucu ve SPF 30 dan fazla olan bir güneş koruyucuyu her 2 saatte bir kullanmak gereklidir.

Isı ve nem ciltte isilik olma ihtimalini artırır. Korunmak için cildi kuru tutmak ve rahat pamuklu bol kıyafetler giyilmelidir. Eğer isilik oluşur ise %1 hidrokortison içeren kremler kullanılabilir. 

Yaz aylarında vücudun susuz kalma riski yüksektir. Gebelikte susuz kalmak bebeğin beslenmesini bozar, damar içi pıhtı oluşma riskini artırır ve hatta erken doğuma sebep olabilir. Sıcak havalarda, vücut terleyerek soğur ve çok sıvı kaybı olur. Susuz kalma bulguları ağız kuruluğu, susama hissi veya baş dönmesi, bulantı, karın krampları olabilir. Böyle yakınmalar olduğunda serin bir yere geçilmeli ve bol su içilmelidir. Dehidratasyonu (vücudun susuz kalması) engellemek için günde en az 12 bardak kafein içermeyen sıvı tüketilmelidir. Ayrıca beslenme sebze ve meyveden zengin olmalı, idrar rengi açık sarı olmalı ve 4 saatte bir tuvalete gidilmelidir.

Gebelikte sıvı hareketi sorunu olduğundan özellikle sıcak havalarda ayak ve bacaklarda şişme olur. Bu şişmeyi (ödem) azaltmak için uzanmak, bacakları kalp seviyesine yükseltmek veya bir puff üzerine uzatmak, 10-15 dakikalık soğuk kompres yapmak faydalıdır. Vücutta ödem olsa bie su içmeye devam edilmelidir. Ancak çok tuzlu ve şekerli şeylerden kaçınmak gerekir.

DOKTORA BAŞVURULMASI GEREKEN SICAK HASTALIKLARI

Cilt çok soğuk veya soluk renkte ise

Bulantı – kusma

Çarpıntı

Baş dönmesi ve güçsüzlük

Ağrı kesiciye cevap vermeyen baş ağrısı

15 dakikaden uzun süren karın krampları

Vücut ateşinde artış

Sersemlik

Bu durumlardan herhangi biri olduğunda, hemen serin bir ortama geçilmeli ve sıvı takviyesi yapılmalıdır.

Gebelikte seyahat etmenin, sağlıklı giden bir gebelikte herhangi bir tehlikesi yoktur. Ancak mutlaka seyahat öncesi hekimle görüşmek gerekir. Kabin iç basınca ayarlı uçakla seyahat etmenin sağlıklı giden herhangi bir riski bulunmayan gebelerde gebeliğin 8. ayına kadar bir zararı yoktur. Her 2 saatte bir gebe kadın yürümeli, bol sıvı tüketmelidir. Ayrıca seyahat öncesi gebeliğe uygun bir varis çorabı önerilebilir. Gebe kadın araç kullanırken mutlaka kemeri uygun şekilde takmalıdır. Ülke dışına seyahat yapılacak ise mutlaka aşı protokolleri ile ilgili hekim ile görüşmelidir. El yıkama, besin-su hijyeni ile ilgili dikkat edilmelidir. Yemekler iyi pişirilmiş, taze olmalıdır. Açık büfe, iyi yıkanmamış salata ve çiğ besinlere dikkat edilmelidir. Kesinlikle şişlenmiş su içilmelidir.

Yaz aylarında sinek-böcek sokmaları konusunda dikkat edilmelidir. Uygun sinek kovucular, kapalı giyisiler tercih edilmelidir. İçeriğinde %20’den daha az DEET bulunan sinek kovucular kullanılmalıdır.

Gebelikte yüzmek güvenlidir. Havuzda kullanılan klor ve kimyasalların gebelik üzerine zararlı etkisi gösterilmemiştir.

GEBELERİN YAZ AYLARINDA DİKKAT ETMELERİ GEREKENLER

Sabah erken veya akşam geç saatlerde (güneşin az olduğu ve havanın serinlediği) dışarı çıkılmalı, yürüyüş yapılmalıdır.

Açık renkli giyisiler giyilmelidir

Bol özellikle mineralden zengin sıvı tüketilmelidir

Yoğurt veya süt, muz, ananas ile karışım yapıp ferahlatıcı olarak içilebilir

Yanlarında mutlaka su taşımalıdırlar

Güneş kremi (>20 faktör) kullanılmalıdır

Hızlı ve sık duş almalıdırlar

Otururken, dinlenirken ayak-bacaklar uzatılmalıdır

Tuz alımı azaltılmalıdır

Sık sık şekerleme yapılmalıdır

Ağır, yağlı, salçalı yiyeceklerden uzak durulmalıdır

 

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Birgül Karakoç

Op. Dr. Birgül KARAKOÇ, 1987 - 1994 yılları arasında Marmara Üniversitesi İngilizce Tıp Fakültesi’nde tıp eğitimini tamamlamış ve tıp doktoru unvanı almıştır. 1995 - 1999 yılları arasında ise yine aynı fakültede Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanlığını, 2011 yılında ise Üremeye Yardımcı Tedavi Yöntemleri Eğitim Sertifikası’nı (Tüp Bebek) almıştır. 1999 -2000 yılları arasında Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi - Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı’nda Öğretim Görevlisi olarak, 2000 - 2006 yılları arasında Acıbadem Kadıköy Hastanesi’nde, 2006 -2007 yılları arasında Anadolu Sağlık Merkezi - Johns Hopkins Hastanesi’nde, 2007 - 2010 yılları arasında Kadıköy Florance Nightingale Hastanesi’nde Kadın Doğum Uzmanı olarak ve 2010 yılından 2015 yılı arası  Kadıköy Şifa Kadıköy Hastanesi’nde çalışmıştır. Mesleki çalışmalarına  Acıbadem Ataşehir ...

Etiketler
Yaz aylarında gebelik
Op. Dr. Birgül Karakoç
Op. Dr. Birgül Karakoç
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube