Puberfoni (mutasyonel falsetto) nedir?

Puberfoni (mutasyonel falsetto) nedir?

Erkek çocukların sesi çocukluktan erişkinliğe geçişte kalınlaşır. Mutasyonel falsetto (püberfoni) Ergenlik döneminde sesin herhangibir organik bozukluk olmaksızın kalınlaşmayıp ince kalması sonucu oluşan bir ses bozukluğudur. 

Erkeklerde görülen bu değişim kişisel farklılıklar göstermekle birlikte 11-18 yaş aralığında birkaç yıllık bir süreç olarak görülebilir. Ses değişiminin başlangıç aşaması(premutasyon), değişim aşaması(mutasyon), değişim sonrası aşama(postmutasyon) şeklinde dönemleri vardır ve mutasyonel falsetto ismi değişim aşaması bitmesine rağmen olması gereken sesten daha ince bir sese sahip olunması sebebiyle verilmiştir.

Gırtlağın yapısında ve işleyişinde bir sorun yoktur. Fakat kişi ergenlik döneminde gerçekleşen hormonal değişikliğe bağlı olarak kalınlaşan bu ses rengini garipser, kalınlaşan yeni sesten hoşlanmaz ve eski sesini değiştirmek istemez. Ancak daha sonra bu sesin yaşına ve cinsiyetine uygun olmadığını fark edince (yada çevresindeki kişilerin yadırgaması soncunda fark edince) bir şeylerin yolunda gitmediği analar ve bu sesi değiştirmek ister ancak kendi kendine bunu başaramaz

Mutasyonel falsetto olan hastalarda bu değişikliklerle birlikte seste meydana gelmesi gereken kalınlaşma olmaz ve seste perde kırılmaları gözlenir.
Puberfoni tedavisi SES TERAPİSİDİR.

Bu makale 14 Nisan 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzman Dil ve Konuşma Terapisti Pelin Kişioğlu Kalan

Dil Konuşma ve Ses Bozuklukları Uzmanı olarak dil, konuşma , işitme ve ses Bozuklukları tanı, değerlendirme ve tedavi çalışmalarını sürdüren Pelin Kişioğlu Kalan ,

1988 yılında, Özel Bahçeli Koleji’ne kabul edildi. Ortaokul ve liseye, Özel Bahçeli Koleji’nde devam ederek, 1994 yılında mezun oldu.
1994 yılında Hacettepe Üniversitesi’ne başlayarak lisans eğitimini tamamladı.
2000 yılında Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Programı’na kabul edildi. Yüksek lisansını ‘ Serebral Paralizi ’ üzerine yaptı.

2. Yüksek Lisans Uzmanlığını, 2003 yılında Hacettepe Üniversitesi Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı Odyoloji, Ses ve Konuşma Bozukluklarında alarak Ody. dil Konuşma ve Ses Bozukluğu Uzmanı ünvanını aldı

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Mutasyonel falsetto
Uzman Dil ve Konuşma Terapisti Pelin Kişioğlu Kalan
Uzman Dil ve Konuşma Terapisti Pelin Kişioğlu Kalan
Ankara - Dil Konuşma Bozuklukları
Facebook Twitter Instagram Youtube