Gecikmiş Konuşma

Gecikmiş Konuşma

Bir çocukta konuşmanın olabilmesi için dil becerisi gelişmiş olmalı, ses üretimi yapılabiliyor olmalı ve konuşma işlevini yerine getirecek organlarda bozukluk olmamalıdır. Bu durumda zekâ, işitme, görme, ağız boşluğu, üst hava yolları, akciğerler ve bunları besleyen sinir sistemi ve kas sisteminin doğal olması gerekir.

Bu nedenle gecikmiş konuşması, artikülasyon, fonolojik bozukluk, kekemelik vb konuşma sorunu olan bir çocukta konuşma bozukluğu varlığının belirlenmesi için göz, kulak burun boğaz, beyin, sinir sistemi ve kas- iskelet sistemi problemleri araştırılması gerekir. Konuşma için tüm bireyler içinde bulunduğu topluma ait olan dili kullanır. Çocukta dil gelişiminin tamamlanabilmesi için öncelikle dili anlamalı, sonra dili kullanabilmelidir. Biz bunlara “alıcı dil” ve “ ifade edici dil” diyoruz.

Bir çocukta GECİKMİŞ KONUŞMA dan şüpheleniliyorsa, bir Konuşma Bozukluğu Uzmanı tarafından Alıcı ve İfade Edici Dil Gelişim yaşının, Takvim (kronolojik yaşı) ile uyumlu olup olmadığının değerlendirilmesi, tespit edilmesi ve uygun terapi programının uygulanması gerekir.

Etiketler

KonuşmaGecikmiş konuşmaDil konuşma bozuklukları

Yazar Hakkında

Uzman Dil ve Konuşma Terapisti Pelin Kişioğlu Kalan

Uzman Dil ve Konuşma Terapisti Pelin Kişioğlu Kalan

Dil Konuşma ve Ses Bozuklukları Uzmanı olarak dil, konuşma , işitme ve ses Bozuklukları tanı, değerlendirme ve tedavi çalışmalarını sürdüren Pelin Kişioğlu Kalan ,

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.