Psikoterapistiniz uzman mı psikopat mı ?

Psikoterapistiniz uzman mı psikopat mı ?

Son yıllarda ülkemizde popülerliği artan mesleklerden bir tanesi de psikoloji…

Psikologların toplum içinde ki havasından bahsetmeye gerek yok tabi(!) Bizlere gösterilen konu komşu, tanıdık, akraba, akran ilgisi muazzam. Hatta ne zaman bir taksiciye, esnafa, farklı bir meslek elemanına hatta eve giderken bindiğimiz toplu taşımada ki herhangi bir yolcuya kazara “psikolog” olduğumuzu söylesek;

 “İşte ayağıma gelen fırsat” güzellemesine maruz kalıyoruz.

“Benim bir yakınımda… var. Şimdi bunun psikolojide ki yeri nedir?”

Çoğu zaman psikolojide ki yeri sağ üst köşe olan sorun ve sorularla ilgili soruyorlar da soruyorlar. Sanki ağzımızdan sihirli bir kelime çıkacakmışta tüm sorunları peşi sıra yok olacakmış gibi …  

Alanımıza ve bizlere gösterilen bu muhteşem alakanın yanında bir de kocaman bir boşluk var. Tam da bu boşluktan olsa gerek pek çok “psikopat” bunu fırsata çevirmiş bulunmakta. Yani “canım terapistim, beni dinleyen, sorunlarımı çözmem noktasında minimum haftada 50 dakikasını bana ayırıp beni ihya eden güzel insan” deyip bağrınıza bastığınız pek çok kişi esasında toplum içinde kendini ustaca gizleyebilen bir psikopattan fazlası değil.

Bir başka yazımda tez konum olan psikopatların özelliklerini detaylandırmaya niyetliyim; ancak bu satırların amacı psikoterapist kimdir, tanı ve tedavi kimin işidir, bir sorunum varsa kime gitmeliyim gibi önemli detaylara dair bilgilendirmeler yapmaktır.

En son sorun gördüğünüz konuyla ilgili danışmanlığına talip olduğunuz uzmanı bir düşünün. Ardından okumaya devam etmeniz çok daha faydalı olacaktır.

Kim değildir üzerinden yazmaya kalkıştım; ancak yazı fazlaca uzadı. Kısaca kime gidilmezi şöyle anlatayım.

Uzun zamandır kendinizi yorgun hissediyorsanız, evliliğinizde bir şeyler yolunda gitmiyorsa, olumsuz yaşam olaylarına maruz kaldıysanız, çocuğunuzla ilgili vs. kısacası insan ruhu ile yakından uzaktan az da olsa ilgisi olan herhangi bir konuda destek alacağınız kişi minimum UZMAN KLİNİK PSİKOLOG – PSİKOTERAPİST olmalıdır.

Yani, iyi saatte olsun terapistleri, yaşam koçları, ben falanca lisansın üzerine psikolojide yüksek lisans yaptım tez yazdımcılar, sadece lisans eğitimi olan pdr, psikoloji, sosyoloji, felsefe vb mezunları, ben kendim ekol oluşturdum diplomam yokçular vb. bir kimseye ruh sağlığı desteği için BAŞINIZI VURMAYIN.

Psikoloji en genel tanımıyla insan ve hayvan davranışlarını inceleyen bir BİLİM DALIDIR. Yani psikoloji bölümünde okuyan veya lisansını tamamlamış herhangi bir psikolog size tanı ve tedavi noktasında hizmet veremez. Tıpkı yukarıda yazdığım diğerleri (!) gibi.

Tanı ve tedavi yani klinik psikoloji yani psikoterapistlik psikolojinin ciddi uzmanlık isteyen bir alt dalıdır. Yani canım sıkılıyor bu ara keyfim yerinde değil size geldim diye gittiğiniz bir kişinin tanı ve tedavi yetkisi olmak zorundadır. Yetkinliği olmayan kitap okuyarak veya farklı şekillerde kendini psikoterapist zanneden uzman klinik psikolog oldum ben’ci kişilere ekmek parası olmak yerine yaşadığınız herhangi bir şeyi yakın arkadaşınıza anlatmanız çok daha mantıklı olabilir. Zira yetkinliği olmadan sizi tedavi ediyorum veya size terapi yapıyorum diye haftalık kendini üzerinizden maaşa bağlatan kişilerin çoğu psikopat olduğu için (psikopat olmayıp sadece ekmek parasına bu işi yapan masum(!) istismarcıları tenzih ederim) hayatınızı çok daha içinden çıkılmaz bir hale getirebilirler.

Yani bilinçsizce yapılan psikoterapi gizli bir CİNAYETTİR kimi zaman.

Psikoterapist seçerken yetkisi var mı yok mu mutlaka sorgulayınız. Nasıl ki bir koltuk takımı dahi alırken garantisinden kumaşına kadar pek çok şeyi sorguluyoruz psikoterapist seçerken de aynı tutumu sergilemeniz kendinize karşı sorumluluğunuzdur.

Bir meslek yasamız olmadığı için herhangi bir kişi ünvanımızı istediği rahatlıkta kullanabiliyor. Şikayet edildiği zaman “Hayır, sadece eğitim işi yapıyorum. Bazen koçluk yapıyorum. Ruh sağlığı alanında hizmet vermiyorum” diyebiliyor. Kolayca konuyu kapatabiliyor. Dikkat ederseniz sahte psikiyatr sayısı sahte psikolog sayısından çoook daha az. Çünkü hekimlerin meslek yasaları var.  O halde psikoterapist seçerken,

* Psikoloji lisans eğitimi + Klinik psikoloji Yüksek Lisans Eğitimi (Yl eğitiminde süpervizyon almadıysa tanı koyabilir, size test uygulayabilir; ancak tedavi noktasında hizmet sağlayamaz)

 Veya

* Farklı bir lisans eğitimi + Klinik Psikoloji YL (süpervizyonlu) + Klinik Psikoloji Doktorası yapmış mı diye kontrol ediniz. Terapi yolculuğunuzda size eşlik eden yabancının ehliyeti var mı; ya da siz olup olmadığını sordunuz mu? Sosyal medya da bir şekilde popülerite kazanmış kişiler, televizyon sayesinde fenomenleşmiş kişiler kendinize giden yolu farkında olmadan kapatıp sizi karanlığa sürükleyebilir. Psikoterapi uzman klinik psikologun işidir ve bu kişi eğitimi süresince belli bir saat süpervizyon almış kişidir.

Son olarak;

Ruh sağlığı beden sağlığı gibi değildir, yanlış tanı ve tedavi görülebilen morluklar ve ölümler değil; acısı hissedilen ancak görülmeyen karanlıklar bırakır ruhunuzun derinliklerinde…

Klinik Psk / Psikoterapist 

Özlem BUGUR

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Özlem Bugur

Uzm. Psk. Özlem Bugur, psikoloji lisans eğitimini Doğuş Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde tamamladı. Ardından klinik psikoloji alanındaki yüksek lisansını da Okan Üniversitesi' nden aldı. Okan Üniversitesi’nde ve çeşitli terapi merkezlerinde bireysel psikoterapiler uygulayan Bugur master derslerini ve süpervizyon eğitimini başarıyla tamamlamış olup; psikopati ile suç tekrarı ve suç tipi arasındaki ilişkinin incelenmesi konulu tez çalışmasını hazırlamaktadır. Tez çalışması kapsamında çeşitli cezaevlerinde data toplayan Bugur, mahkumlarla birebir görüşmeler yapmaktadır. Bununla birlikte akademik çalışmalarına Prof. Dr. Çiğdem Kağıtçıbaşı’nın TUBİTAK destekli projesinde burslu araştırma görevlisi olarak sürdürdüğü dönemde çocuklarla ilgili deneyim ve becerilerini zenginleştirme fırsatı yakalamıştır.  Çalışma hayatına lisans yıllarında baş ...

Etiketler
Terapist ne demek
Uzm. Psk. Özlem Bugur
Uzm. Psk. Özlem Bugur
Kayseri - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube