Psikolog? ! doğru bilinen yanlışlar

Psikolog? ! doğru bilinen yanlışlar

Son 10 yıl içinde hayatımıza yeni giren mesleklerden biri psikolog. Kimisi için deli doktoruydu adı. Kimilerinin Çocuklar Duymasın dizisinde parmaklarını birleştirip; hmm anlıyorum diyen adamın (Sinan Bey) canlandırdığı karakterdi tanışma sebebi. Delilerin yeri denilen, esprilerimizin bir numaralı yeri Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesinde beyaz önlüğü düz giyenlerdi psikologlar.

Ne iş yapardı peki? Bilindiği kadarıyla koltuğa yatırır hastayı, anlat der ve susar. Hasta anlatır psikolog dinler, saat dolunca parayı ver yine görüşürüz der ve gönderirdi. En son Recep İvedik filminde izlemiştik bu senaryoyu.

Son 2-3 yıl içinde durumun gerçeği gitgide anlaşılıyor. Psikoloğun ‘hmm anlıyorum’ diyen kişi, ‘deli doktoru’ olmadığı halkımızın çoğunluğu tarafından bilinmekte. Veyahut kırmızı koltuğa yatırıp anlat demediği…

Psikolog, üniversitelerin Fen-Edebiyat Fakültesi PSİKOLOJİ BÖLÜMÜnden mezun olan kişinin adıdır. Bölüm çoğu üniversitede hazırlık isteğe bağlı olmak üzere, 4 yıllık lisans bölümüdür.

Psikolog kim değildir? Psikologlar, tıp eğitimi almış doktor değildir. Bu yüzden isimlerinin önünde Dr. kullanılmaz (Doktora yapmış akademisyenlerin aldığı Dr. ünvanı ile tıp eğitimi almış hekimlerin kullandığı Dr. ünvanı birbirinden farklıdır.). Tıp eğitimi almadıkları için hiçbir psikolog ilaç yazma yetkisine sahip değildir. Bununla birlikte danışanlarına daha yararlı olabilmek için psikiyatrik ilaçların temel bilgileri hakkında eğitim alabilirler, bunu kullanabilirler.

Psikolog ne iş yapar? Dünya Sağlık Örgütü (WHO) nün da kabul ettiği üzere, sağlık; fiziksel, sosyal ve ruhsal olarak iyi olma halidir. Ruhsal olarak sıkıntılı hissetmenize sebep her ne ise, psikolog bu alanda çalışmalar yapar. Ruh sağlığı çalışanları grubundadır. Fiziksel olarak iyi olmama halinizde doktorlara gitmeniz ne kadar doğalsa, ruhsal olarak da iyi olmadığınızda psikoloğa gitmeniz o kadar doğaldır. Bu konuyu sizlerle ayrıca bir yazıda paylaşacağım.

Sağlıkla kalın.

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. İrem Altan

Etiketler
Psikolog kimdir
Uzm. Psk. İrem Altan
Uzm. Psk. İrem Altan
Zonguldak - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube