Performans kaygısı

Performans kaygısı

Performans kaygısı, göz önünde yapılan etkinliklerde kişinin aşırı endişe ve korkuya kapılmasına yol açan bir kaygı türüdür.
Performans kaygısı; herhangi bir iş görüşmesine giderken, topluluk önünde sunum yaparken, dans ya da müzik gibi alanlarda performans sergilerken yaşanılan yoğun kaygıdır. Bu gibi aktivitelerde bulunurken heyecanlanmak ya da performansın kalitesine ilişkin kaygıya kapılmak gayet doğaldır. Diğer yandan uzun süreli yaşandığında ve kişiyi aşırı derecede rahatsız eden bir boyuta geldiğinde kişinin günlük yaşantısını sekteye uğratabilir.
...
Kişinin performans kaygısı yaşamasındaki en önemli faktörlerden biri kişinin kendine, potansiyeline ve performansına ilişkin geliştirmiş olduğu inançlardır. Kişinin kendisine ve çevresine ilişkin bir takım işlevsel olmayan inançlarının varlığı, performansının kalitesine ilişkin aşırı hassasiyete neden olabilmektedir.
Ben yapamayacağım.”
“Yetersizim.”
“Benimle dalga geçecekler.”/ “Alay konusu olacağım”
“Başarısız olacağım.”
“Kesin bir yerde hata yapacağım.”
“Ya kekelersem?/ Ya düşersem?”
...
Olumsuz düşünceleri objektif temellere dayandırmaya çalışmak önemlidir. Performans kaygısına neden olan düşünce kalıpları fark edilmelidir.
Kişinin rahatlatması için olumlu imajinasyon teknikleri kullanılabilir fakat bunlara rağmen kişi aktivite karşısında yine aynı olumsuz duygulara maruz kalıyor ve aynı tepkilerde bulunuyor ise psikoterapi desteği alınması sağlıklı olacaktır.

Bu makale 26 Ekim 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Dan. Hakan Sürücü

Uzman Psikolojik Danışman /  Hakan Sürücü, Doğu Akdeniz Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümünde 4 yıl olan lisans eğitimini, bir dönem erken bitirerek 3.5 yılda başarıyla tamamladı. Lisans eğitimi sonrasında Kariyer Psikolojik Danışmanlığı Yüksek Lisansını Sakarya Üniversitesinde tamamlayıp uzmanlığını aldı.  Uzman Psikolojik Danışman Hakan Sürücü  -ÇEPE dahilinde Aya Psikoakademi'de Dr. Obengül Ejder tarafından verilen içerisinde Freud , Piaget, Kohlberg, Bowbly, Erıcson, Masten gibi Gelişim Psikolojisi kuramcıları olmak üzere Sigmund Freud, Carl Gustav Jung, Heinz Kohut, J. Masterson, Albert Ellis, Aaron Beck , Virgia Satir , Salvador Minuchin, olmak üzere birçok kuramcının psikoterapotik yaklaşımlarının anlatıldığı psikoloji alanında önemli isimlerin ekol ve kuramlarının, teori, formülasyon ve süpervizyon aşamalar ...

Etiketler
Performans kaygısı
Uzm. Psk. Dan. Hakan Sürücü
Uzm. Psk. Dan. Hakan Sürücü
Ankara - Psikolojik Danışman
Facebook Twitter Instagram Youtube