Penis protezi (mutluluk çubuğu)

PENİS PROTEZİ (MUTLULUK ÇUBUĞU)

Penis protezi (mutluluk çubuğu)

PENİS PROTEZİ (MUTLULUK ÇUBUĞU)

Penis protezleri halk arasında mutluluk çubuğu olarak bilinen penil implantlardır. Penisin kavernöz cisimleri yani süngerimsi doku dediğimiz yapıları içerisine cerrahi bir işlemle yerleştirilen implantlardır. Sertleşme sorununda son çözüm olarak başvurduğumuz penis protezleri aslında fizyolojik olana en yakın ereksiyonu sağlayan tedavi yöntemidir. Hapların, vakum cihazlarının, şok dalga tedavisi,  PRP ve son olarak direk penise yapılan enjeksiyonların yetersiz kaldığı durumlarda başvurduğumuz geriye dönüşü olmayan tedavi yöntemleridir. Cerrahi bir işlem olması ve geriye dönüş olmaması nedeniyle hastanın yeterince iyi bilgilendirilmesi gerekir. 

PENİS PROTEZLERİ KAÇ ÇEŞİTTİR? 

Penis protezleri tek parçalı ve çok parçalı protezler olmak üzere iki çeşittir. Malleable olarak ifade ettiğimiz tek parçalı protezler silikon benzeri bir yapıdır ve sürekli ereksiyon halindedir, çünkü şişirilip indirilemezler. Fakat bükülebilir oldukları için ilişkiden önce penis doğrusal hale yani düz hale getirilir ilişkiden sonra ise bükülüp kenara yatırılabilir.
Çok parçalı protezler iki ve üç parçalı (inflatable) olmak üzere iki çeşittir. Üç parçalı protezler şişirilip indirilebilen protezlerdir. İlişki öncesi şişirilip ilişkiden sonra indirilebilen bu protezler dışarıdan görünmez ve anlaşılmaz. Üç parçalı protezler klasik şişirilebilir protezler ve enine boyuna büyüyen protezler olmak üzere iki çeşittir. Enine boyuna uzayanlar kullandıkça penis boyunda ve kalınlığında 1-1,5 cm uzunluk artışı sağlayabilirler.
İki parçalı olanlar bir çift penil gövde silindirleri ve skrotal pompadan oluşur. Bu protez tipi de sertleşme için gerekli olan sertliği tam olarak sağlayamamakta, indiği zaman da tam olarak yumuşak penisi taklit etmemektedir.
Üç parçalı şişirilebilir penis protezler en iyi ereksiyonu ve gevşekliği sağlayan cihazlardır, bu da doğala en yakın tedavi yöntemidir.  Günümüzde en sık kullanılan protez tipidir.Bir çift penil gövde silindirleri, skrotal pompa ve abdominal sıvı rezervuarından (hazne) oluşur. Cihaz pompanın birkaç kez sıkılmasıyla sıvının rezervuardan silindirlere aktarılması sayesinde şişirilir. Daha sonra sıvının rezervuara geri aktarılması amacıyla da pompa kullanılır.

PENİS PROTEZİ AMELİYATI VE SONRASINDA RİSKLERİ NELERDİR?

Penis protezleri yaklaşık 1 saatlik bir ameliyat ile yerleştirilirler. Genel ya da spinal (belden aşağısı uyuşturularak) anestezi altında yapılabilir. Hastanede 1 veya 2 gece kalınması gerekebilir. Ameliyattan sonra 2-4 hafta sürebilen peniste kızarıklık, hafif şişlik ve morarmalar görülebilir, çoğu kez bu endişe edilecek bir durum değildir. Protez yerleştirildikten sonra yaklaşık 6 hafta sonra doktor kontrolü yapıldıktan sonra cinsel aktif hayat başlayabilir. En önemli komplikasyonu protez enfeksiyonudur ama yeni antibiyotik kaplı protezlerin ortaya çıkması ile %1-2 oranına indirilmiştir. Mekanik olarak düşük oranda da olsa arızalanma riski vardır. Cihazların çoğu ömür boyu garantilidir ve arızalanırsa değiştirilmesi mümkündür.

Bu makale 18 Mart 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Abubekir Böyük

  Op. Dr. Abubekir Böyük, 2011 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesinden mezun olmuştur. 2012-2018 yılları arasında İstanbul Üniversitesi İstanbul (Çapa) Tıp Fakültesi, Üroloji Anabilim Dalında uzmanlık eğitimini tamamladı. 2018-2019 yıllarında Iğdır Devlet Hastanesinde mecburi hizmetini tamamladıktan sonra 2020 yılından beridir İstanbul’da özel sektörde görevine devam ediyor. Dr. Böyük Üroloji’nin birçok alanıyla ilgili cerrahi işlemler yapmaktadır. Bununla birlikte özel ilgi alanları Androloji (Erkek cinsel sağlığı ve Erkek Kısırlığı), Üroonkoloji (ürolojik kanserler) ve Böbrek Taşı  ile daha sık ve yoğun bir şekilde ilgilenmektedir. Dr. Abubekir Böyük akademik çalışmalarına da devam etmekte, Ulusal ve uluslararası dergilerde 20’nin üzerinde yayımlanmış makalesi, Ulusal ve uluslararası kongrelerde sunulmuş 40’ın üstü ...

Etiketler
PENİS PROTEZİ (MUTLULUK ÇUBUĞU)
Op. Dr. Abubekir Böyük
Op. Dr. Abubekir Böyük
İstanbul - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube