Çocuk sünnete psikolojik olarak nasıl hazırlanmalı

Çocuk sünnete psikolojik olarak  nasıl hazırlanmalı

Anlayabilecek yaştaki çocuklarla sünnet kararı birlikte alınmalıdır. Ailenin yapacağı psikolojik hazırlık sünnetin kolay geçmesinde bana göre %90 oranında etkili olmaktadır. Ayrıca sünnet öncesi muayene sonrasında,  bu konuda çevre ve arkadaşları tarafından yanlış bilgilendirilmesine meydan verilmeden konu  Doktor tarafından çocuğun anlayacağı basitlikte anlatılmalı, "konuşma ile sünnet arasındaki süre de kısa tutulmalıdır .

Bu iletişim sayesinde çocuk ve aile operasyon ile ilgili bilmesi gereken ayrıntıları öğrenme fırsatını bulurlar . Bu bilgilenmeden sonra  çocuğun yasına göre Ailenin yapacağı psikolojik hazırlık sünnetin kolay geçmesinde  bana göre %90 oranında etkili olmaktadır. Penis ‘imi  kesecekler korkusunu yaşayan bir çocuk  sünnet sırasında ağrı hissetmediği halde ağlamakta ve sünneti  zorlaştırmaktadır. Bu durumun önüne geçmek için ailenin çocuğu psikolojik olarak hazırlaması  çok faydalıdır. Eğer çocuk psikolojik olarak iyi hazırlanırsa - sünnet kolay geçmekte başarısı da  bu oranda güzel olmaktadır.

      Ayrıca çocuğu sakinleştirmek için sünnetten  yarım saat veya bir saat önce verilecek küçük dozlarda sakinleştiriciler de kullanılabilmektedir.

SÜNNET ÖNCESİ NELER YAPILIR?

      Sünnet den önce ön muayene yapılarak , karşılaşılabilecek  problemler araştırılır. Çocuğun kanama problemi veya, ilaç alerjisi varmı, Sünnet de kullanılacak  ilaçlara karşı alerjisi  olabilir mi diye test  yapmak da fayda vardır. Ayrıca  doğuştan anomalisi ;(  Fimozis  “ sünnet derisinin penisin başına yapışık olması ” ,Hypospadias “ peygamber sünneti “ ,Epispadias   gibi daha birçok anomali) -  araştırılmalı  böyle bir durum tespit edilirse  bu çocuklar  sünnet edilmemelidir ve  ilgili cerrahi branşa  yönlendirilerek  ileri tedavi almasına yardımcı  olunmalıdır.

SÜNNETTEN SONRA EN SIK RASTLANILAN PROBLEMLER

a- Kanama, 

b- Ağrı,   

c- Şişlik,

d-  Pansumanın erken düşmesi

e-  Pansumanın ıslanması

f-  Pansuman yapışması

g- Enfeksiyon

Kanama- Doğru yapılan sünnetten sonra  kanama olmaması gerekir. Ancak bir şekilde olsa bile aşırı olmadığı sürece kompresyonla ( baskılı pansuman ) kontrol edilir. İnatçı kanamalarda dikişle kanama durdurulur.

Ağrı,: Sünnetten yaklaşık 2 saat sonra başlar 30-45 dakika sonra diner. Bu sürede veril

en ağrı kesiciler ağrıyı durdurur.

Pansumanın " idrarla" ıslanması; Önemli bir problem değildir. İdrar prensip olarak steril olduğu için yara iyileşmesinde olumsuz etkisi yoktur.

Pansumanın yapışması: Genelde sünnet derisinde  yapışıklık olan çocuklarda sargı bezi penis başına yapışır, bu da sünnetten 2 gün sonra ıslatılarak yumuşatılır ve rahat bir şekilde sargı alınır. Bu durum artık çok nadir görülmektedir çünkü sünnetin sonunda  merhem emdirilmiş sargı bezleriyle pansuman yapılmaktadır ve tekrar pansuman yapılması  neredeyse hiç gerekmemektedir.

         Pansumanın erken çıkması : Çoğu kez sorun teşkil etmez. Gerekirse tekrarlanır. 24 saat kalması şişliği engeller.

Şişlik: Penis derisine yapılan lokal anestezik ilaç ve kesilen damarların bağlanmasına bağlı sünnet sargısı açıldıktan sonra Ödem dediğimiz şişlik ortaya çıkar. Bu genelde normal sayılan problemdir. Yaklaşık 5-6 gün içinde kendiliğinden geçer.

Enfeksiyon: Sık rastlanmaz, sünnet derisi yapışık olan çocuklarda yapışan bölgelerde ve genellikle penisin alt kısmında sarı akıntılı bir görüntü olur. Bu hal enfeksiyon (iltihap) değildir. Normal yara iyileşmesi sürecidir. Penis çok kanlı bir organ olduğu için enfeksiyon olma ihtimali zayıftır.

SÜNNETLE İLGİLİ ENÇOK SORULAN SORULAR.

    SÜNNET   SONRASI   NE   KADAR   İSTİRAHAT YAPILMALIDIR ?

Sünnetli çocuk hastaneden ağrısız,sorunsuz,yürüyerek çıkacaktır. Ancak kötü şans faktörünü azaltmak için sünnet günü kesin yatak istirahatı yapılmalıdır.

    NE ZAMAN BANYO YAPABİLİR?

Sünnetten beş gün sonra banyo yapabilir Sabun, şampuan değmesinin zararı yoktur.

    NE ZAMAN İÇ ÇAMAŞIRI GİYER ?

Penis bölgesindeki hassasiyet geçince giyebilir

    TAMAMEN İYİLEŞME  NE ZAMAN OLUR ?

1 hafta sonra tamamen iyileşir.

    NE ZAMAN HAVUZA, DENİZE GİREBİLİR ?

1 hafta sonra havuza, denize girebilir

    NE ZAMAN TOP OYNAYABİLİR ?

15 gün sonra top oynayabilir.

NE ZAMAN BİSİKLETE BİNEBİLİR ?

15 gün sonra bisiklete binebilir

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Hüseyin Korucu

Op. Dr. Hüseyin KORUCU, 1980 yılında Bulgaristan'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerini bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve 2011 yılında Üroloji Uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi sonrasında Cihanbeyli Devlet Hastanesi'nde görev yapmış olan Op. Dr. Hüseyin KORUCU, mesleki çalışmalarına şu anda Özel İrmet Hospital'da Üroloji Uzmanı olarak devam etmektedir. Op. Dr. Hüseyin KORUCU, meslek hayatı süresince Bulaşıcı Hastalıklar İhbarı ve Bildirim Sistemi Eğitimi, Deney Hayvanı Kullanma Sertifikası, Acil Hekim Sertifika Programı Temel Eğitim Modülü ve Bilimsel Araştırma ve Yayınlarda Etik İlkeler Senpozyumu... gibi birçok eğitim ve kongreye katılmış olup Türk Tabibler Birliği üye ...

Etiketler
Sünnet
Op. Dr. Hüseyin Korucu
Op. Dr. Hüseyin Korucu
Tekirdağ - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube