İlişkilerimizde ''bağlanma ve güven''

İlişkilerimizde ''bağlanma ve güven''

Günümüzde evliliklerin, ilişkilerin hatta arkadaşlıkların çok çabuk yıprandığına şahit oluyoruz. Kimi bireyler sevgisizlikten ve ilgisizlikten şikâyet ederken kimileri de sadece güven ve bağlanma sorunlarından ötürü ilişkilerini ya da arkadaşlıklarını sonlandırabiliyorlar. 

Peki ilişkiler neden aşkın olmadığı durumlarda devam edebilirken, güven olmadığı durumlarda devam edemiyor? 

Mutlu bir ilişki için olmazsa olmazların başında güven geliyor, belki aşk yada sevgi olmadan belirli ölçülerde ilişkiniz yada arkadaşlığınız devam edebilir ama güven bağları olmadan hiçbir ilişkide başarılı olmazasınız. Güven duygumuz aslında o an ki kişiye ya da duruma göre oluşmuyor. Çoğu insan karşısındaki kişiye bağlıyor bu sorunu ama asıl sorun kişinin kendi içinde yatıyor. Tabi ki karşınızdaki kişi de çok önemli bir faktör, size yeterince güven aşılayamayan biri olabilir belki de sorun o kişiyle ilgilidir ancak çoğu zaman güven sorununu kişinin geçmiş deneyimlerinde ararız. Belki erken çocukluk dönemi bakım veren ilişkisi belki bir çocukluk travması. 

Peki  Nasıl mı oluşuyor bu güven ve bağlanma? Erken çocukluk döneminde annesiyle veya bakım veren kişiyle arasında geliştirdiği ilişki eğer yeterince sağlıklıysa yani çocuk ihtiyaç duyduğu, korktuğu, acıktığı vb. Durumlarda bakım veren kişinin desteğini, yanında olduğunu hissedemezse güvenli bir şekilde bağlanma ilişkisini geliştiremiyor. Sonuç olarak da ileride yetişkinlik hayatında güven sorunları yaşayan ve yakın ilişkilerinde bağlanma problemi olan bireye dönüşüyor. Bu hususta anne-babalara veya çocuğa bakım sağlayan kişilere büyük görev düşüyor.

Bağlanma stiliniz ilişkinizin yönünü belirliyor 

İlişkilerinizde yaşanan sorunlar aslında çocukluk dönemlerinizde ebeveynleriniz ile geliştirdiğiniz bağlılık çerçevesinde yetişip şekil alıyor. Hal böyle olunca da çocukluk döneminin önemi bir kez daha karşımıza çıkıyor. O zaman ilişkilerimizde karşılaştığımız güven yada bağlanma problemlerini düşünecek olursak aslında kaynağının geçmişimizde yattığı ama bizim hayatımızdaki kişiye atfettiğimiz gerçeğini göreceğiz. Bu nedenle önemli olan sorunun ne olduğunu saptayabilmektedir. Sonrasında ise gerekli destek yada psikolojik çalışmalar ile bu sorunun aşılmasına yönelik adımlar atılabilir. 

Ayrıca güvensiz bağlanma gerçekleştiren bireylerde problem çözme becerisi ve liderlik edebilme gibi özelliklerin gelişmediği, bir sorun ile karşı karşıya kalınca kaçma gibi davranışlar sergilediği görülmektedir. Hem iş hem de duygusal ilişkilerimiz açısından da bağlanmamız büyük önem taşımaktadır. 

Anne-Baba ya da bakım veren kişilere tavsiyeler ;

Yazının en başından bu yana okuduğunuz üzere çocukluk dönemi çok önemlidir. İleride kişinin nasıl bir yetişkin olacağı, ilişkilerinde hangi rolleri üstleneceği, nasıl davranışlar sergileyeceği gibi birçok beceri çocukluk döneminde kazanılır. Ebeveynler bilinçli olursa ve çocuklarını daha dikkatli, bilinçli yetiştirirlerse o çocuklarda bağlanma ve güven sorunları başta olmak üzere birçok sorun ile karşı karşıya kalmayız.  

Çocuklarınıza; 

* Onları koşulsuz sevdiğinizi ve her durumda seveceğinizi gösterin 

* İhtiyacı olduğu zaman onlara destek olabileceğinizi hissettirin 

Ayrıca unutmayınız ki bugünün çocukları yarının yetişkinleri olacaktır. Sağlıklı ailelerin oluşumu, sağlıklı gelişen çocuklar ile mümkün.

Bu makale 20 Şubat 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Arzu Ünal

Uzm. Kl. Psk,  Arzu Ünal,  lisans eğitimini Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi'nde başarı ile tamamlamiştir ardından Üsküdar Üniversitesi’nde Klinik Psikoloji Yüksek lisans eğitimine başlamıştır. Eğitimini; nikotin kullanan ve kullanmayan bireylerde öfke ifade tarzları ve yaşam doyumu arasındaki ilişkinin incelendiği tezi ile tamamlamıştır.   Eğitim hayatı boyunca bir çok alanda eğitimler almış, staj ve gönüllü çalışmalarda bulunmuştur. Yüksek lisans döneminde ise gönüllü olarak Kaygı Bozukluğu ve Obsesif Kompulsif Bozukluğu olan danışanlarla seanslar yürütmüştür. Alandaki uzman hocalardan sertifikalı eğitimler ve süpervizyon almıştır.  Şuan aktif olarak EMDR terapisi, Şema Terapi ve Bilişsel Davranışçı Terapi ekolleri ile çalışmaktadır, danışanın ihtiyacına yönelik seanslarını planlamakta ve yürütmektedir. Aynı zamanda çocuk danışan ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
İlişkiler
Uzm. Kl. Psk. Arzu Ünal
Uzm. Kl. Psk. Arzu Ünal
İstanbul - Klinik Psikolog
Facebook Twitter Instagram Youtube