Panik Atak Nedir, Panik Atak Belirtileri Nelerdir?


Panik Atak Nedir, Panik Atak Belirtileri Nelerdir?
Panik atak, kişide aniden başlayan yoğun korku, endişe, çıldıracakmış hissinin dakikalar içerisinde en yüksek seviyeye ulaşarak, kişiyi dehşet içinde bırakır. Zaman zaman tekrarlayıcı olan bu ataklar, ortalama yarım saat sürdükten sonra, çoğu zaman kendiliğinden kaybolur.
10 dakika içinde hızla yükselen bu hisler kişide çeşitli bedensel, bilişsel ve duygusal belirtilerle karakterizedir. Aşağıdaki belirtilerden en az dördünün veya daha fazlasının ortaya çıktığı, birden yoğun korkunun ve içsel sıkıntının bastırdığı durumdur.
Panik Atak Belirtileri Nelerdir?
- Titreme ya da sarsılma.
- Terleme.
- Çarpıntı, kalbin küt küt atması, ya da kalp hızının artması.
- Soluğun daraldığı ya da boğuluyor gibi olma duyumu.
- Soluğun tıkandığı duyumu.
- Göğüs ağrısı ya da göğüste sıkışma.
- Bulantı ya da karın ağrısı.
- Baş dönmesi, ayakta duramama, sersemlik ya da bayılacak gibi olma.
- Titreme, üşüme, ürperme ya da ateş basması duyumu.
- Uyuşmalar(duyumsuzluk ya da karıncalanma duyumları).
- Kendine yabancılaşma veya kendinden kopma hissi.
- Denetimini yitirme ya da çıldırma korkusu.
- Ölüm korkusu.
Panik Bozukluk Nedir?
Bu bozukluğu kişi genellikle bir aydan uzun süre yaşar. Zaman zaman kalp krizi geçiriyormuş gibi deneyimler. Önemli ve ciddi bir hastalığı varmış gibi kendini duyumsar.
Panik bozukluğu yaşayan kişiler sık yaşadıkları bu belirtilerle baş edemez ve çoğunlukla acil servise başvururlar. Nedeni açıklanamayan semptomlar kişilerin hayatını olumsuz etkiler. Aklını yitiriyormuş gibi hisseden hastalar bununla ilgili sürekli olarak kaygılanırlar.
Bu kaygılar kişilerin hayatında davranış değişikliklerine yol açar, örneğin; evden çok uzaklaşamama, acil servise hızlı ulaşacak şekilde hayatını organize etme, bilindik yerlerde kalmaya çalışma, bilinmeyen ortamlara gitmeme, günlük aktivitelerde kısıtlanma gibi.
Panik bozukluk genellikle tek başına ortaya çıkmaz. Depresyon, kaygı bozuklukları, madde kullanımına bağlı olarak veya fiziki olarak ortaya çıkan bazı hastalıklara eşlik eder.
Panik Bozukluk Nasıl Tedavi Edilir?
Panik bozuklukta tedavi iki şekilde ayrı ayrı veya birlikte planlanabilir. Bunlardan ilki ilaç tedavisidir. İlaç tedavisi psikiyatristler tarafından uygulanır. Diğer bir tedavi yöntemi olan psikoterapi alanında uzman kişiler tarafından uygulanır.
Kaynak
Amerikan Psikiyatri Birliği, Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve Sayımsal Elkitabı, Beşinci Baskı(DSM-5), Tanı Ölçütleri Başvuru Elkitabı’ndan, çev. Köroğlu E, Hekimler Yayın Birliği, Ankara, 2014.