Okula uyum problemi yaşayan çocuklar için basit ve etkili yaklaşımlar

Uzm. Kl. Psk. Ela Nur Rüzgar
Uzm. Kl. Psk. Ela Nur Rüzgar
8 Ekim 202428 görüntülenme
Randevu Al
Okula uyum problemi yaşayan çocuklar için basit ve etkili yaklaşımlar
Okula uyum problemi yaşayan çocuklar için basit ve etkili yaklaşımlar

Okula uyum problemi yaşayan çocuklar için basit ve etkili yaklaşımlar

Öncelikle çocuğumuzun okula uyum sağlayamadığını nasıl anlarız ? 
Okula uyum sorunu, çocuğun okula gitmeden ağlaması, okul hakkında konuşmak istememesi, evde karın ağrısı, bulantı,kusma gibi, okula giderken yol boyunca ağlama, okul kapısından girmek istememe, ebeveyne yapışma, okulda kimseyle konuşmama, öğretmenle iletişime geçmeme veya akranlarıyla iletişime geçse bile bir süre sonra sıkılma, nedensiz şekilde ağlamaya başlama vs. gibi belirtilerle kendini gösteren ve bu belirtilerin zamanla azalmak yerine sürekli olarak devam etmesi veya giderek şiddetini arttırması olarak tanımlanabilir. 

Çocuğumuz okula uyum sağlayamıyorsa yapılması gerekenler nelerdir?

    ◦    Öncelikle ebeveynler olarak sakin kalabilmeli, şiddet, korkutma, cezalandırma veya ödül vadetmekten kaçınmalıyız.
    ◦    Okul hakkında sürekli konuşmak, okulu anlatmak veya okul hakkında bilgi vermekten kaçınalım.
    ◦    Okula neden gitmek istemediğine dair nedenleri anlamaya çalışalım, çocuğu sorgulamak değil.
    ◦    Bazen biz yetişkinlerin de yeni bir ortama girerken, yeni bir işe başlarken veya yeni bir insanla tanışırken endişe ya da korku duyabileceğimizi ve bunu yaşamanın son derece doğal olduğunu çocuğa hatırlatmakta fayda var.
    ◦    Okul zamanı evde bazı değişikliklere gitmemizde fayda var. Örneğin; yaz tatilinden kalma alışkanlıkları değiştirmek gerekir. Uyku saatleri, bilgisayar veya sosyal medya saatleri, hobilerle ilgilenme saatleri ,vb. alışkanlıkları okul zamanına göre yeniden düzenlemek çocuğu okul için hazırlayacaktır. 
    ◦    Çocuğun uyanmasını beklemek ve son dakikalarda uyandırıp hızlıca okula yetiştirmek yerine, okul için erken saatlerde uyandırmak ve kahvaltısını hazırlamak da çocuğun okula uyumunu kolaylaştıracaktır.
    ◦    Okul hazırlığı yaparken mümkün olduğunca hazırlığı çocuğa yaptırmalı, gerektiği yerde destek olmamız gerekebilir.
    ◦    Okul, çocuğun sadece bilgi öğrendiği bir yer değil, aynı zamanda okula kalkıp giderken kendini disipline etmeyi, okul için hazırlık yaparken planlı olmayı, okula zamanında yetişmeye çalışırken zamanın önemini, okuldaki kurallara uyarken toplumsal normlara uymayı, okulda birileriyle tanışırken sosyalleşmeyi, işbirliğini, yardımlaşmayı, sevmeyi, sevilebilir olmayı, görev üstlenme becerisini gibi çocuğun kişisel gelişimine katkı sağlar. Bu açıdan çocuğun okul ve okula dair sorumluluklarını üstlenmesi için desteklenmesi en önemli şeylerden biridir.

Yazar Hakkında

Uzm. Kl. Psk. Ela Nur Rüzgar

Uzm. Kl. Psk. Ela Nur Rüzgar

Klinik Psikolog Ela Nur Rüzgar
Ergen Psikoterapisi | Yetişkin Psikoterapisi | Çift Terapisi | Psikodinamik Terapi | Online Danışmanlık

Ben Klinik Psikolog Ela Nur Rüzgar. Lisans eğitimimi Atatürk Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümünde, yüksek lisansımı ise İstanbul Esenyurt Üniversitesi Klinik Psikoloji programında tamamladım.

11 yıl Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı kurumlarda psikolojik danışman olarak çalıştıktan sonra, psikodinamik yönelimle ergen, yetişkin ve çiftlerle terapi süreçlerine yoğunlaştım. Özellikle duygusal zorlanmalar, ilişki çatışmaları, anksiyete bozuklukları, depresif süreçler, travmatik yaşantılar, özdeğer sorunları gibi alanlarda çalışıyorum.

Psikoterapi Enstitüsü’nün Erzurum şubesini kurarak örgütlü terapi çalışmaları içinde yer aldım. Şu anda online ve yüz yüze bireysel danışmanlık hizmeti sunuyor, kurumlarla iş birliği içinde yarı zamanlı psikolojik destek programları yürütüyorum.

Aynı zamanda:
• Psikodiyalektik Derneği
• Psikoterapi Enstitüsü Derneği
• Hipnoz Derneği
• Birleşik Klinik Psikologlar Derneği
• TürkPDR Derneği üyesiyim.

📌 Her bireyin ihtiyacına göre şekillenen, etik ve derinlemesine bir terapi süreci sunmak temel ilkemdir.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.