Narsistik Kişilik Bozukluğu Nedir?

Uzm. Kl. Psk. Ela Nur Rüzgar
Uzm. Kl. Psk. Ela Nur Rüzgar
28 Kasım 202438 görüntülenme
Randevu Al
Narsistik Kişilik Bozukluğu Nedir?
Narsistik Kişilik Bozukluğu Nedir?

Narsistik Kişilik Bozukluğu Nedir?
Narsistik kişilik bozukluğu, bireyin kendini aşırı derecede önemli hissettiği, empati kurmakta zorlandığı ve sürekli olarak başkalarından hayranlık beklediği zihinsel sağlık durumudur. 
Narsistik kişilik bozukluğu erken erişkinlikte başlar ve değişik bağlamlarda ortaya çıkar. Genel olarak narsistik kişilik bozukluğu olan bireyler büyüklenmeci hayaller kurar, tutum ve davranışları büyüklenmeciliği yansıtır. Ötekilerin yoğun olarak beğenisini almak isterler. Başkalarının duygularını anlamakta zorlanır, dolayısıyla başkalarının duygularına eşlik edemez ve duruma uygun tepki veremezler.

Narsistik Kişilik Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?
•    Büyüklenmecilik( önemli başarılarını olduğunu düşünür, öyle de görülmek ister.)
•    Sınırsız güç, zeka, yetenek, güzellik gibi hayallerle sürekli uğraşı içindedir.
•    Yeteneklerinin etrafındaki insanlar tarafından anlaşılmadığını düşünür, bir gün değerini bilecek, onu görecek birilerinin veya önemli kurumların olacağını hayal ederler.
•    Eleştiriye pek açık değildirler. Eleştiri aldıklarında ise öfke ve hiddet duyabilirler.
•    Kişilerarası ilişkilerde sıkça sorun yaşarlar. Başkalarını kendi çıkarları doğruştusunda kullanmaya meyilli olurlar.
•    Hak ettiği duygusunu sıkça yaşarlar. Başkalarını kıskanırlar ve kendilerinin de sıkça kıskanıldığını düşünürler.
•    Empati yapmakta zorlandıkları için başkalarının duygularına eşlik edemezler. 

Narsistik Kişilik Bozukluğu Nasıl Tedavi Edilir?
    Narsistik kişilik bozukluğu olan bireyler tedavi almakta çok istekli görünmezler. Ancak bu bozukluk iş, arkadaşlık, aile ilişkilerinde bozulmaya yol açtığında tedaviye başvurabilirler. Bazen de çevresindekilerin şikayetlerini boşa çıkarmak amaçlı tedaviyi kabul ederler. Narsistik kişilik bozukluğunda öfke problemleri, ilişkilerde bozulma, insanlarla kötü şeyler yaşama korkusu gibi nedenler tedaviye getirdiğinde bu semptomları kontrol etme amaçlı ilaç tedavisi uygulanabilmektedir. Psikoterapi narsistik kişilik bozukluğu tedavisinde önemli bir araçtır. Özellikle psikodinamik psikoterapilerin, narsistik kişilik bozukluğu tedavisinde etkili olduğu bilinmektedir. Bu terapi yöntemi uzun sürelidir. Bozukluğun nedenselliklerine de odaklanarak bugünü değerlendirir. Uzun süreli çalışma ile bu bozukluktan muzdarip kişilerin hayatında önemli iyileştirme ve düzenlemeler gerçekleştirilebilmektedir.


Kaynak
Amerikan Psikiyatri Birliği, Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve Sayımsal Elkitabı, Beşinci Baskı(DSM-5), Tanı Ölçütleri Başvuru Elkitabı’ndan, çev. Köroğlu E, Hekimler Yayın Birliği, Ankara, 2014.
 

Yazar Hakkında

Uzm. Kl. Psk. Ela Nur Rüzgar

Uzm. Kl. Psk. Ela Nur Rüzgar

Klinik Psikolog Ela Nur Rüzgar
Ergen Psikoterapisi | Yetişkin Psikoterapisi | Çift Terapisi | Psikodinamik Terapi | Online Danışmanlık

Ben Klinik Psikolog Ela Nur Rüzgar. Lisans eğitimimi Atatürk Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümünde, yüksek lisansımı ise İstanbul Esenyurt Üniversitesi Klinik Psikoloji programında tamamladım.

11 yıl Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı kurumlarda psikolojik danışman olarak çalıştıktan sonra, psikodinamik yönelimle ergen, yetişkin ve çiftlerle terapi süreçlerine yoğunlaştım. Özellikle duygusal zorlanmalar, ilişki çatışmaları, anksiyete bozuklukları, depresif süreçler, travmatik yaşantılar, özdeğer sorunları gibi alanlarda çalışıyorum.

Psikoterapi Enstitüsü’nün Erzurum şubesini kurarak örgütlü terapi çalışmaları içinde yer aldım. Şu anda online ve yüz yüze bireysel danışmanlık hizmeti sunuyor, kurumlarla iş birliği içinde yarı zamanlı psikolojik destek programları yürütüyorum.

Aynı zamanda:
• Psikodiyalektik Derneği
• Psikoterapi Enstitüsü Derneği
• Hipnoz Derneği
• Birleşik Klinik Psikologlar Derneği
• TürkPDR Derneği üyesiyim.

📌 Her bireyin ihtiyacına göre şekillenen, etik ve derinlemesine bir terapi süreci sunmak temel ilkemdir.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.