Ortopedi de prp ( trombositten zengin plazma) uygulamaları

Ortopedi de prp ( trombositten zengin plazma) uygulamaları

PRP trombositten zengin plazma anlamına gelir. PRP insanların kendi kanlarından elde edilmektedir. Alınan kanın özel bir makinada santrüfijü sonrası PRP elde edilir. PRP kas iskelet sisteminde onarım yanıtı oluşturan kan pıhtısı, trombositler,  sitokin ve büyüme faktörleri ( TGF-b, PDGF, IGF, VEGF, EGF, FGF-2) içermektedir.

PRP günümüzde Ortopedi ve Travmatoloji alanında;

Tendon( kiriş) yaralanmaları

Tenisçi dirseği

El bileği tendinitleri

Topuk dikeni (plantar fasit)

Rotator cuff (omuz) tendiniti

Aşil tendiniti

Kıkırdak sorunları ( aşınma,  kireçlenme)

Kırık iyileşme sorunları

Spor yaralanmaları

gibi problemlerde kullanılmaktadır. Giderek kullanım alanlarının genişlediği görülmektedir. PRP kullanımın etkisi bilinen klasik tedavi yöntemlerinin denenmesinden sonra uygulanması tercih nedeni olmalıdır. PRP ‘nin kullanım alanlarıyla ilgili ortopedik cerrahın karar vermesi en uygunudur. Her hasta uygun bir aday olmayabilir. Pıhtılaşma bozukluğu olanlarda, trombosit sayısı düşük olanlarda tedavi bölgesinde enfeksiyonu olanlarda veya kan sulandırıcı ilaç kullananlardaPRP uygulanmaz. PRP uygulamasında herhangi bir yan etki görülmez. Hastanın kendi kanından elde edildiği için özellikle ortopedi de sıklıkla yapılan ilaç enjeksiyonlarının (kortizon vb.) bazı kullanım alanlarında uygulama şansı bulmaktadır. Uygulama sırasında sterilizasyon koşullarına dikkat edilmelidir.

PRP tedavisinin son yıllarda birçok bilimsel çalışmayla desteklenmesine karşın kanıta dayalı tedavi acısından halen eksiklikleri mevcuttur. Özel endikasyonlarda   iyi sonuçlar vernekle birlikte; PRP uygulaması sonrası en önemli sorun tedavide istenilen yanıtın elde edilememesidir.

ARAMA MOTORLARI İÇİN İNGİLİZCE TANIMI: platelet rich plasma, tennis elbow, golfer's elbow, achilles tendinitis, sports injury, rotator cuff tenidinitis, injury

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. A. Kadir Bacakoğlu

Etiketler
Prp tedavisi
Prof. Dr. A. Kadir Bacakoğlu
Prof. Dr. A. Kadir Bacakoğlu
İzmir - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube