Ortodonti, diğer adıyla tel tedavisi nasıl yapılır?

Ortodonti, diğer adıyla tel tedavisi nasıl yapılır?

Ortodonti; dişlerdeki eğrilikleri, düzensizlikleri dişlere uygulanan bir takım teller ile tedavi eden uzmanlık alanıdır. Tel takarak ortodontik tedavi görme fikri her ne kadar özellikle bazı küçük hastalar  için  ürkütücü görünse de , aileler ve doktor tarafından mutlaka önemi anlatılmalıdır. Düzgün bir çiğneme sistemi, güzel bir gülüş, karşılıklı doğru ilişkisi dişler ve buna bağlı kontrollü çiğneme ve kas hareketinin insanın günlülk hayatı üzerindeki etkileri son derece önemlidir.

"Arkadaşların dalga geçerler diye korkuyorum.."

    Günümüzde ortodontik tedavi gören hasta sayısı son derece artmıştır. Bu da bilinilirlik ve algıda farkındalık yaratmaktadır. Artık tel tedavisi görmek özellikle küçükler arasında garip karşılanmamakta hatta bazen statü simgesi haline gelebilmektedir. Bu da tedavinin kabullenebilirliğini arttımaktadır.bundan 20 sene önce 10-12 yaşlarında bir çocuğa tedaviyi kabul ettirebilmek zor ike, bugün kendi kendilerine gönüllü olmaktadırlar.

Ortodontik tedavi ne zaman yapılabilir ?

     Her ne kadar asıl tedavi zamanı olarak ergenlik atılımı bilinse de, aslında erişkinlerde de tedavi yapılabilmektedir. Tek fark; erişkinlerde sadece dişler hareket ettirilebilmektedir. Çocuklarda ise çene gelişmine de müdahale edilebilmekte ve böylece çene gelişim geriliği ya da fazlalığı da düzeltilebilmektedir.

Tel yerine başka başka bir uygulama yapılamaz mı?

     Esnek ve akıllı teller, bu tedavinin temelini oluşturur. Ama telleri saklamak ya da daha az görünmesini sağlamak için şeffaf görünümlü braketler, seramik braketler, ya da dişlerin önünden değil de arkasından geçirilen teller (lingual ortodonti) ile tedaviler yapılabilmektedir.

 

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dt. Burak Öner

Etiketler
Ortodontik apareyle diş tedavisi
Uzm. Dt. Burak Öner
Uzm. Dt. Burak Öner
Adana - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube