Gebelik ve ağız bakımı

Gebelik ve ağız bakımı

Gebelik sürecinde dişlerinizin ve diş etlerinizin iyi bakımı önemlidir. Çünkü gebelik pek çok hormonal değişime sebep olur ki bunlar diş eti hastalığının gelişmesi riskini arttırır. Bu nedenle, gelişmekte olan bebeğiniz de bu durumdan etkilenir.

GEBELİK ÖNCESİ

Eğer planlı bir gebelik söz konusu ise gebelik öncesi bir diş hekimi kontrolü ve olası problemlerin ortadan kaldırılması önemlidir. Böylelikle gebelik süresince ortaya çıkabilecek ya da şiddetlenebilecek durumlar önlenebilir.

GEBELİK DÖNEMİ  DİŞ BAKIMI

Diş hekiminize mutlaka gebe olduğunuzu söyleyiniz. Sizin sağlığınız açısından gebeliğin ilk 3 ayı ve son 1.5 ayında diş tedavilerin yapılması tercih edilmez. Bunun sebebi, bu sürecin bebeğin büyümesi ve gelişimini etkileyeceği bir dönem olarak kabul edilmesidir. İkinci 3 aylık dönemde ise rutin diş tedavileri yapılabilir. Komplike tedaviler ise mümkün olduğunca gebelik sürecinin sonrasına bırakılır.
Eğer herhangi bir tıbbi tedavi alıyorsanız -ilaçlar v.b- ya da jinekologunuzun sizi diğer doktorları bilgilendirmesini istediği bir durumunuz varsa bunu mutlaka diş hekiminize bildiriniz.

Hamilelik süresince acil durumlar haricinde dental röntgenlerden kaçınınız. Ancak teknolojideki ilerlemeler diş hekimliğinde kullanılan X-ışınları eski yıllara göre çok daha güvenli kılmaktadır. Bu nedenle acil durumlarda X ışınları kullanılabilir. Bunun kararını diş hekiminiz en doğru şekilde verecektir.

Her birey, 6 ayda bir rutin diş muayenesi yaptırmalıdır. Bu durum gebelik süreci için de geçerlidir. Şikayetiniz olsun olmasın mutlaka rutin kontrollerinize devam ediniz. Bu dönem başta da belirttiğimiz gibi özellikle diş eti hastalıkları açısından risk taşıyan bir süreç olduğundan bu rutin muayeneler çok daha fazla önem taşımaktadır. Gebelik sürecinde ortaya çıkan ani diş eti kanamaları v.b diş eti sorunları durumunda hemen diş hekiminize başvurunuz.

Ağız sağlınızla ilgili problemlerle karşılaşmamak için ağız hijyeni kurallarına şiddetle uyunuz.

SABAH BULANTILARI

Şayet sabah bulantılarınız dişlerinizi fırçatmayı etkileyecek kadar şiddetli ise daha küçük başlı bir diş fırçası, nane tatlı macunlar deneyebilir ya da bu konuda diş hekiminizden yardım alabilirsiniz.

Eğer bulantılarınıza kusma problemi de eşlik ediyorsa mutlaka ağzınızı, mümkünse ağız bakım suları yoksa çeşme suyu ile çalkalayınız. Çünkü kusma sırasında çıkan asitler dişlerinize ve diş etlerinize zarar vermektedir.
BEBEĞİNİZ VE DİŞLERİNİZ İÇİN UYGUN BESLENME
Şeker içeren atıştırmalardan uzak durunuz. Tatlı krizleri gebelikte çok sık rastlanan bir durumdur. Bunun sebebi kan şekerinin sık sık düşmesidir. Bu nedenle daha az aralıklarla yemek yiyerek şekerli yiyeceklerden uzak durmanız ve yemek sonrası ağız bakımınıza dikkat etmeniz gerekmektedir. Bununla beraber, yapılan son araştırmalar göstermektedir ki diş çürüğüne sebep olan bakteriler anneden çocuğa geçmektedir. Bu nedenle özellikle sık atıştırma sonrası ağız bakımı oldukça önem taşır.

Mutlaka sağlıklı ve dengeli besleniniz. Bebeğinizin ilk dişlerinin gelişimi gebeliğinizin ilk 3 ayında olmaktadır. Tüm besin gruplarını içeren sağlıklı bir diet özellikle yoğurt ve peynir ana mineraller içermesi nedeni ile bebeğinizin gelişmekte olan diş,diş eti ve kemikleri için yararlıdır.

DOĞUM SONRASI

Gebelik süresince bir diş eti problemi yaşamış olabilirsiniz. Bu durumda, Mutlaka doğum sonrası durum değerlendirmesi için diş hekiminizle görüşünüz. Çünkü, Gebelikte piyojenik granülom adı verilen ve gebelik diş eti tümörü olarak adı geçen diş eti hastalığı çok görülmektedir

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Dt. E. Bihter Gürler

Etiketler
Hamile
Doç. Dr. Dt. E. Bihter Gürler
Doç. Dr. Dt. E. Bihter Gürler
Kocaeli - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube