Online terapi nedir?

Online terapi nedir?

Online terapi, internetin hayatımıza kattığı teknolojik kolaylıkları kullanarak, internet üzerinden anlık sesli ve/veya görüntülü veya telefonla sesli olarak alınan profesyonel Psikiyatrik & Psikolojik görüşme ve danışmanlık hizmetidir.

Neden Online Psikoterapi?

Şüphesiz ki bilişim sektöründeki hızlı büyüme ve gün geçtikçe kaydedilen ilerleme, hem pek çok alandaki eksiklikleri doldurması hem de getirdiği kolaylık sayesinde, hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Sağlık alanında da bilişimin kullanılması, hizmetlerin daha ulaşılabilir, hızlı ve kaliteli hale gelmesine önemli  katkılar sağladı.

Ruh sağlığı alanında sağladığı avantajlardan ilki yüz yüze görüşmeler için genellikle kurum çalışma saatlerinin yarattığı kısıtlılığı ortadan kaldırmasıdır. Belirli saat diliminde hizmet verilmesi ve özellikle gün içindeki yoğun randevu temposu yüzünden hastalar için uygun zaman dilimi ile uzmanların çalışma saatlerinin çakışmaması, hastalara yeterince zaman ayrılamaması ve çalışan hastaların iş yerinden izin alıp gelememesi gibi sorunları da beraberinde getirmektedir. Dolayısı ile online hizmetler, bu yöndeki sınırlılıkları azaltarak önemli bir katkı sağlayacağını düşünmekteyiz.

Ayrıca şehir değişimi veya şehir merkezinden uzak bir bölgede ikamet etme nedeniyle ulaşım sorunu yaşayan hastaların kesintiye uğrayan tedavi sürecinin devam ettirilebilmesi de yine online terapi hizmetlerinin avantajları arasında önemli yer tutmaktadır.

Bir diğer avantaj yüz yüze gelebilmeyle ilgili fiziki olanaksızlıklara bir çözüm niteliği taşımasıdır. Bedensel rahatsızlık, mesafe ve ruhsal duruma bağlı olumsuzluklardan ötürü dışarı çıkamayan ve/veya yüz yüze iletişimde zorlanan kişiler de bu sayede hakları olan tedavi sürecine çok daha kolay ulaşabileceklerdir.

Ve en önemlisi son yıllarda literatürde yer alan pek çok çalışma, çok farklı ruhsal sorunlarda online terapi hizmetlerinin etkili ve kullanılabilir bir yol olduğunu desteklemektedir. Bu bilimsel verilerden ve söz ettiğimiz ihtiyaçlardan hareketle güvenilir, etik değerleri ve hasta haklarını ön planda tutan bir anlayışla yola çıkarak ruh sağlığı hizmetlerinin etkili ve daha ulaşılabilir olması adına online sistemi hayata geçirmeye karar verdik.

Online psikoterapiden nasıl yararlanabilirim?

Online görüşme yapabilmek için o uzmanla iletişime geçerek randevu almanız gerekir. Hem uzmanımız için hem de sizin için uygun bir zamana randevulaştıktan sonra Skype / MSM kullanıcı adınızı veya telefon numaranızı paylaşarak iletişime geçebilirsiniz.

Bu bir şart olmasa da daha önce o uzmanla bir kez yüz yüze görüşme yapmış olmanızı tavsiye ederiz. Bunun amacı, uzmanımızın sizi bir kez de olsa yüz yüze değerlendirerek rahatsızlığnız ile ilgili doğru teşhisi koyması ve sizi daha iyi tanımasıdır. Aynı zamanda siz de psikoterapi aldığınızı veya alacağınız kişiyi daha iyi tanımış olacaksınız. Bu şekilde daha sonraki online terapi sürecinde daha güçlü güven ilişkisi sağlanmış olur.

Online terapi görüşmesi için gerekli şartlar ve donanımlar nelerdir?

Online terapi görüşmeleri için en iyisi video konferanstır (Skype, MSN vb.), fakat bazı özel durumlarda telefon da faydalı olabiliyor. Bununla beraber, video konferansın yapılabilmesi için gerekli olan aletler (ses ve kamara sistemi, 1000 kbps veya daha fazla internet hızı) ve onların kullanılmasını bilmek gerekiyor. Ayrıca, psikolojik terapi için gerekli samimiyet ve çekinmeden konuşabilmek için, görüşme sırasında kullanılacak özel bir yerin/odanın olması, yani başka kişilerin rahatsız etmemesi gerekir.

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Mustafa Canbazoğlu

Uzm. Dr. Mustafa CANBAZOĞLU, 1976 yılında Bulgaristan - Kırcaali’de doğmuştur. İlk ve orta öğrenimimi Kırcaali - Koşukavak’ta tamamlamış ve 1990 yılında Türkiye’ye göç ederek Bursa’ya yerleşmiştir. 1993 yılında Bursa Çınar Lisesi’nden mezun olmasını takiben Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tıp eğitimine başlamıştır. 1995 yılında ise Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne yatay geçiş yapmış olan Uzm. Dr. Mustafa CANBAZOĞLU, 1999 yılında tıp eğitimini burada tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 2000-2005 yılları arasında yaklaşık 6 yıl Bursa-İznik bölgesinde pratisyen hekim olarak görev yapmıştır. İhtisasına ise 2005 yılında Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı’nda başlamıştır. 2011 yılında ihtisas eğitimini tamamlamış ve Psikiyatri Uzmanı olmuştur. Uzm. Dr. Mustafa CANBAZOĞLU, mecburi hizmet yükümlülü ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
twitter
Etiketler
Psikoterapi
Uzm. Dr. Mustafa Canbazoğlu
Uzm. Dr. Mustafa Canbazoğlu
Bursa - Psikiyatri
Facebook Twitter Instagram Youtube