Online Psikolojik Danışma Etkili Mi?

Uzm. Psk. Dan. Okan Tiring PhD(c)
Uzm. Psk. Dan. Okan Tiring PhD(c)
29 Eylül 2020272 görüntülenme
Randevu Al
Online Psikolojik Danışma Etkili Mi?

Merhabalar, bugün size Covid-19 süreci ile beraber daha da artan bir uygulamadan "online psikolojik danışma(çevrimiçi psikolojik danışma)"dan bahsedeceğim.

Biliyorum ki çoğunuzun bu konuda önyargısı var, sizi çok iyi anlıyorum çünkü bu alandan olmama rağmen eskiden benim de bu konuda önyargılarım vardı. "Nasıl bilgisayar başında yüz yüze gibi olur ki?" Diye sorduğunuzu duyuyor gibiyim. Çünkü zamanında ben de böyle soruyordum...

Online psikolojik danışma sanıldığı gibi yeni bir şey değil. Yıllardır kullanılmakta. Covid-19 sürecinde sağlığımız söz konusu olduğu için kullanımı çok arttı.

Özellikle bu süreçte yüz yüze psikolojik danışmada maske kullanmanın "jest ve mimikleri" kaçırmamıza sebep olacağından, aynı odada 1 saate yakın süre beraber olunca birinde virüs var ise bulaşma riskinin yüksek olmasından ve mesafenin kurulmasının zor olmasından dolayı virüse yakalanma riski çok fazla. Ayrıca yüz yüze seansa gelmek için toplu taşıma kullanıma gibi etmenler de virüse yakalanma sıklığını arttırmakta.

Özellikle bu süreçte online psikolojik danışmanın tercih edilmesi bu sebeplerle çok mantıklı. Ayrıca hem evden rahat bir şekilde psikolojik danışmanın yapılması, yol gibi özellikle İstanbul'da çok zaman harcanan durumların ortadan kalkması ve dünyanın her yerine ulaşabilme gibi avantajları olduğu görülmekte.

Son dönemlerde danışanlarım ile genelde online psikolojik danışmalara başladık. Eskiden de yapıyordum ancak bu süreçte bu çok fazla arttı. Bu süreçte danisanlarimdan aldığım geri dönüşler online psikolojik danışma ile yüz yüze psikolojik danışma arasında farkın olmadığı yönünde. Online psikolojik danismaya alışan danışanlarımın, online psikolojik danışmanın "evden; rahat olunan ortamdan ve yolda zaman kaybetmeden" olmasından dolayı "yüz yüze psikolojik danisma" ya değil "online psikolojik danışma"ya devam etmek istediklerinden bahsettiler.

Covid-19 sürecinde yüz yüze psikolojik danışmayı olumsuz etkileyen bir etmen de "virüs kapar mıyım?" Korkusundan dolayı danışma içerisinde huzursuz olup, danışman- danışan ilişkisine zarar gelmesi. Online psikolojik danışmada bu problem bulunmaması bir diğer avantaj.

Bir diğer konu ise onlie psikolojik danışmada gizlilik ihlal edilir mi? Bu soru bana çok soruldu. Bu konuda kesin cevap verebilirimİ eğer gerçekten bu alandan mezun, yetkin bir psikolojik danışman ya da psikologdan yardım alıyorsak gizlilik en önemli ön koşul olup asla ihlal edilmez. Bu konuda uzman kişilerin böyle durumlara çok fazla hassasiyet gösterip, önem vereceğinden emin olabilirsiniz.

Bu konuda yurt içinde ve yurt dışında çok fazla araştırma yüz yüze psikolojik danışma ile online psikolojik danışma arasında bir farkın olmadığını ortaya koymakta.  Zeren (2015)'in yaptığı çalışmaya göre; çalışmaya katılan danışanların tamamı, psikolojik danışma süreciden dolayı memnuniyet içindedirler ve danışanların yüz yüze psikolojik danışma ile online psikolojik danışma memnuniyetleri eşit düzeydedir.

Bu konuda yerli ve yabancı kaynaklardan yararlanıp önyargılarımızı yenmeye bir adım atabiliriz. Ancak bu önyargımızı yenmeye atacağımız en önemli adım ise "online psikolojik danışma" yardımı almaktır. Ben de online psikolojik danışmalar yaparak ve online psikolojik danışma alarak önyargımı yendim ve de danışanlarımdan gelen olumlu geribildirimler ile ne kadar faydalı, hatta hatta yüz yüze danışma kadar faydalı olduğunu yaşayarak gördüm. Hadi siz de önyargılarınızı yıkmak için ilk adımı atın ve psikolojik problemlerinizi, virüs tedirginliği olmadan rahat şekilde yenin.

Sağlıcakla kalın.

KAYNAKÇA:

Zeren, Ş. G. (2015). Face-to-Face and Online Counseling: Client Problems and Satisfaction. Education and Science, 182(40), 127-141.

Etiketler

PsikolojikPsikolojik destekPsikoterapiPsikologPdrOnlinePsikolojik danışmaOnline terapiOnline psikolojik danışmanlıkÖnyargıOnline danismanlik hizmetleriAdımOnline tedaviPsikolojiPsikolojik danışmanonline uzmancoronacovid-19coronavirüsonline psikologyüz yüze danışmaokan tiring

Yazar Hakkında

Uzm. Psk. Dan. Okan Tiring PhD(c)

Uzm. Psk. Dan. Okan Tiring PhD(c)

Doktorant Uzm. Psk. Dan. Okan Tiring, BERNİNİ PSİKOLOJİ’nin kurucusu olup Marmara Üniversitesi’nde DOKTORA yapmaktadır.
Çukurova Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Bölümü'nü üstün başarıyla tamamlamıştır. Yüksek lisansını ise Bahçeşehir Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Bölümü'nde tezli olarak yapmış ve “Yüksek Onur Derecesi” ile mezun olmuştur.
Marmara, Çukurova, Pamukkale, Bahçeşehir Üniversiteleri gibi 6 farklı üniversitede okumuş olup ve "Onur Öğrencisi" olarak mezun olmuştur.
Bilişsel Davranışçı Terapi, Şema Terapi, EMDR ve Psikodinamik Psikoterapi yaklaşımları üzerine uzmanlaşmış olup; bu konularda ulusal ve uluslararası eğitimler vermekte ve bu alanlarda yıllardır çok yoğun şekilde danışan görmektedir.
2013-2015 yılları arasında 2 yıl boyunca klinik süpervizyon eğitimi almış olup profesyonel şekilde çalışmalarına devam etmiştir.
Yüksek Lisans eğitiminde, temel derslerin yanında: Grupla Psikolojik Danışma, Çocuklarla Psikolojik Danışma, Mindfulness, Transaksiyonel Analiz ve daha birçok dersi almış olup; lisans eğitiminde, temel derslerin yanında: Aile Danışması, Psikolojide Ölçme Araçları, Test Dışı Teknikler, Psikopatoloji, Sosyal Psikoloji ve daha birçok dersi başarıyla tamamlayarak; Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve Yüksek Öğretim Kurumları (YÖK) tarafından bu konularda resmi uygulayıcı olarak uygulamalar yapmaya hak kazanmıştır.
Türk PDR derneğinden Oyun Terapistliği eğitimi almış olup, bu alanında dünyanın çeşitli bölgelerinde eğitimler vermiş ve organizasyonlara katılmıştır.
Almanya, Hollanda, Kosova ve Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde “10 Adleryan Psikoterapi Tekniği”, “Erik Homburger Erikson’un Psikososyal Gelişim Evreleri”, “Klinik İlk Görüşme Eğitimi”, “Sosyal Medyanın İnsan Psikolojisine Etkileri”, “İlk Görüşme Teknikleri Uygulayıcı Eğitimi”, “BDT’ye Genel Bakış ve BDT Tekniklerinin Kullanımı”, “Mükemmeliyetçilik Nedir?” , “Varoluşsal Psikoterapi” , "Aile İçi İletişim", "Kendini Tanıma", "Kendini Kabul", "Psikoloji'de Vaka Örnekleri" ve "Çocuklarla İletişim" gibi birçok eğitim vermiştir.
Dünyanın çeşitli bölgelerinde çalışmalar yapmış ve birçok seminer vermiştir. Hastaneler, okullar, adliyeler ve kliniklerde danışmalar yapmış; projelere başkanlık etmiştir.
Mükemmeliyetçilik, gelecek beklentisi, depresyon, stres, anksiyete, benlik saygısı, mindfulness, yaşam doyumu, motivasyon, ilişkiler, bilişsel esneklik, çift terapisi ve çalışan psikolojisi üzerine birçok makale yazmıştır.
Psikoloji alanında eğitimler vermeye, makaleler yazmaya ve çalışmalar yapmaya devam etmekte; danışmalarını yüz yüze ve dünyanın her bölgesine hizmet verebilmek amacıyla online olarak gerçekleştirmektedir
 

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.