Psikolojik problemini çözmek için çok hızlı şekilde uzmandan uzmana gezmek doğru mudur?

Psikolojik problemini çözmek için çok hızlı şekilde uzmandan uzmana gezmek doğru mudur?

Merhabalar, bazı danışanlarda bu durum görülmekte, fakat bu durum danışana maddi ve manevi sadece zarar vermekte.

Danışan bir yetkin uzmana başvurup onunla istikrarlı şekilde ilerlerse problemini çözecektir.

Ancak bazı danışanlar çok sabırsız olup; hızlı şekilde, 3 görüşme bile yapmadan başka uzmana gidebiliyor. Onda da 3 seans olmadan bir başkasına...

Bu sadece etrafa para saçmak oluyor çünkü; oturumlar ilerledikçe danışan ilerleyecektir. Sürekli değiştirmek her seferinde yeniden başlamak ve her seferinde de başka yaklaşım olacağı için kafa karışıklığı ve zarar verecek. Bir süre sonra ise danışan, hiçbir uzman ile yeterli çaba göstermeden "hiç kimse bana yardımcı olamıyor" ve "benim sorunum çözümsüz" yanılgısına varacaktır.

Bu aynı zamanda danışanın ilerlemeye, sorunu çözmeye karşı bir direnci olabilir.

Eric Berne bu durumdaki danışan için "benim sorunum çözülmez, bak sen de çözemedin" gibi bir psikolojik oyun içerisinde olabileceğini ifade etmektedir.

Unutulmamalıdır ki; psikolojik problemler bir anda çözülmez. Psikolojik danışmanların ellerinde sihirli değnek olmasını ben de isterdim, ancak yok. Bu süreç danışanın çabası, sabrı ve istikrarı ile ilerlemektedir.

Sürekli kaçarcasına, sorumluluk almadan, uzmandan uzmana koşmak yerine; problem konunuzda yetkin bir uzmanı bularak istikrarlı şekilde ilerlemenizi öneririm.

Sağlıklı günler dilerim.

Bu makale 14 Eylül 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Dan. Okan Tiring

Uzm. Psk. Dan. Okan Tiring, Bernini Psikoloji’nin kurucusudur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından, Çukurova Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Bölümü'nü  başarıyla tamamlamıştır. Yüksek lisansını ise Bahçeşehir Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Bölümü'nde tezli olarak yapmıştır.Çukurova, Pamukkale, Bahçeşehir Üniversiteleri gibi 5 farklı üniversitede okumuş olup ve "Onur Öğrencisi" olarak mezun olmuştur. Bilişsel Davranışçı Terapi, Şema Terapi, EMDR ve Psikodinamik Psikoterapi yaklaşımları üzerine uzmanlaşmış olup; bu konularda yurt içi ve yurt dışı eğitimler vermektedir. Bu alanlarda yıllardır çok yoğun şekilde danışan görmektedir. 2013 yılında 2 yıl boyunca klinik süpervizyon eğitimi almış olup profesyonel şekilde çalışmalarına devam etmiştir. Yüksek Lisans eğitiminde, temel derslerin yanında: Grupla Psikoloji ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Sorun
Uzm. Psk. Dan. Okan Tiring
Uzm. Psk. Dan. Okan Tiring
İstanbul - Psikolojik Danışman
Facebook Twitter Instagram Youtube