Psikolojik Problemini çözmek için çok hızlı şekilde uzmandan uzmana gezmek doğru mudur?

Uzm. Psk. Dan. Okan Tiring PhD(c)
Uzm. Psk. Dan. Okan Tiring PhD(c)
12 Eylül 2020112 görüntülenme
Randevu Al
Psikolojik Problemini çözmek için çok hızlı şekilde uzmandan uzmana gezmek doğru mudur?

Merhabalar, bazı danışanlarda bu durum görülmekte, fakat bu durum danışana maddi ve manevi sadece zarar vermekte.

Danışan bir yetkin uzmana başvurup onunla istikrarlı şekilde ilerlerse problemini çözecektir.

Ancak bazı danışanlar çok sabırsız olup; hızlı şekilde, 3 görüşme bile yapmadan başka uzmana gidebiliyor. Onda da 3 seans olmadan bir başkasına...

Bu sadece etrafa para saçmak oluyor çünkü; oturumlar ilerledikçe danışan ilerleyecektir. Sürekli değiştirmek her seferinde yeniden başlamak ve her seferinde de başka yaklaşım olacağı için kafa karışıklığı ve zarar verecek. Bir süre sonra ise danışan, hiçbir uzman ile yeterli çaba göstermeden "hiç kimse bana yardımcı olamıyor" ve "benim sorunum çözümsüz" yanılgısına varacaktır.

Bu aynı zamanda danışanın ilerlemeye, sorunu çözmeye karşı bir direnci olabilir.

Eric Berne bu durumdaki danışan için "benim sorunum çözülmez, bak sen de çözemedin" gibi bir psikolojik oyun içerisinde olabileceğini ifade etmektedir.

Unutulmamalıdır ki; psikolojik problemler bir anda çözülmez. Psikolojik danışmanların ellerinde sihirli değnek olmasını ben de isterdim, ancak yok. Bu süreç danışanın çabası, sabrı ve istikrarı ile ilerlemektedir.

Sürekli kaçarcasına, sorumluluk almadan, uzmandan uzmana koşmak yerine; problem konunuzda yetkin bir uzmanı bularak istikrarlı şekilde ilerlemenizi öneririm.

Sağlıklı günler dilerim.

Etiketler

SorunPsikologProblemDanışmanlıkPsikolojik danışmanlıkPsikolojik rahatsızlıkUzmanlıkUzmandan yardımDanışmanlık hizmetiUzmanPsikolojik danışmanDanışman desteğidirenç

Yazar Hakkında

Uzm. Psk. Dan. Okan Tiring PhD(c)

Uzm. Psk. Dan. Okan Tiring PhD(c)

Doktorant Uzm. Psk. Dan. Okan Tiring, BERNİNİ PSİKOLOJİ’nin kurucusu olup Marmara Üniversitesi’nde DOKTORA yapmaktadır.
Çukurova Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Bölümü'nü üstün başarıyla tamamlamıştır. Yüksek lisansını ise Bahçeşehir Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Bölümü'nde tezli olarak yapmış ve “Yüksek Onur Derecesi” ile mezun olmuştur.
Marmara, Çukurova, Pamukkale, Bahçeşehir Üniversiteleri gibi 6 farklı üniversitede okumuş olup ve "Onur Öğrencisi" olarak mezun olmuştur.
Bilişsel Davranışçı Terapi, Şema Terapi, EMDR ve Psikodinamik Psikoterapi yaklaşımları üzerine uzmanlaşmış olup; bu konularda ulusal ve uluslararası eğitimler vermekte ve bu alanlarda yıllardır çok yoğun şekilde danışan görmektedir.
2013-2015 yılları arasında 2 yıl boyunca klinik süpervizyon eğitimi almış olup profesyonel şekilde çalışmalarına devam etmiştir.
Yüksek Lisans eğitiminde, temel derslerin yanında: Grupla Psikolojik Danışma, Çocuklarla Psikolojik Danışma, Mindfulness, Transaksiyonel Analiz ve daha birçok dersi almış olup; lisans eğitiminde, temel derslerin yanında: Aile Danışması, Psikolojide Ölçme Araçları, Test Dışı Teknikler, Psikopatoloji, Sosyal Psikoloji ve daha birçok dersi başarıyla tamamlayarak; Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve Yüksek Öğretim Kurumları (YÖK) tarafından bu konularda resmi uygulayıcı olarak uygulamalar yapmaya hak kazanmıştır.
Türk PDR derneğinden Oyun Terapistliği eğitimi almış olup, bu alanında dünyanın çeşitli bölgelerinde eğitimler vermiş ve organizasyonlara katılmıştır.
Almanya, Hollanda, Kosova ve Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde “10 Adleryan Psikoterapi Tekniği”, “Erik Homburger Erikson’un Psikososyal Gelişim Evreleri”, “Klinik İlk Görüşme Eğitimi”, “Sosyal Medyanın İnsan Psikolojisine Etkileri”, “İlk Görüşme Teknikleri Uygulayıcı Eğitimi”, “BDT’ye Genel Bakış ve BDT Tekniklerinin Kullanımı”, “Mükemmeliyetçilik Nedir?” , “Varoluşsal Psikoterapi” , "Aile İçi İletişim", "Kendini Tanıma", "Kendini Kabul", "Psikoloji'de Vaka Örnekleri" ve "Çocuklarla İletişim" gibi birçok eğitim vermiştir.
Dünyanın çeşitli bölgelerinde çalışmalar yapmış ve birçok seminer vermiştir. Hastaneler, okullar, adliyeler ve kliniklerde danışmalar yapmış; projelere başkanlık etmiştir.
Mükemmeliyetçilik, gelecek beklentisi, depresyon, stres, anksiyete, benlik saygısı, mindfulness, yaşam doyumu, motivasyon, ilişkiler, bilişsel esneklik, çift terapisi ve çalışan psikolojisi üzerine birçok makale yazmıştır.
Psikoloji alanında eğitimler vermeye, makaleler yazmaya ve çalışmalar yapmaya devam etmekte; danışmalarını yüz yüze ve dünyanın her bölgesine hizmet verebilmek amacıyla online olarak gerçekleştirmektedir
 

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.