Başarısızlığın Da Sorumluluğunu Üstlenmeliyiz, Başarının Sorumluluğunu Üstlendiğimiz Gibi...

Uzm. Psk. Dan. Okan Tiring PhD(c)
Uzm. Psk. Dan. Okan Tiring PhD(c)
13 Ekim 2020130 görüntülenme
Randevu Al
Başarısızlığın Da Sorumluluğunu Üstlenmeliyiz, Başarının Sorumluluğunu Üstlendiğimiz Gibi...

Herkese merhabalar.

Hayatta her zaman başarılı olmuyoruz değil mi?
Her zaman başarılı olsaydık hayat çok sıkıcı ve anlamsız bir hal alırdı.
Başarısızlıklar da bu hayatın önemli bir boyutu.

Jung'un bahsettiği Ying ve Yang ya da uzak doğu felsefesinde sıkça ifade edildiği gibi, biri olmadan diğeri olmaz...
Bu sebeple hepimizin birçok başarısı ve başarısızlığı var.
İnsanlar başarısını kendisinin yaptığını ifade ederken; başarısızlıkta ise nedeni kendi dışındaki etmenlerde bulabiliyor.
Bu önemli temel atfetme hatalarından birisidir.

İnsanlar bu sebepler genelde başarısızlıklarından dersler çıkarmazlar. Sonucunda da sürekli başarısız olma gibi bir durum ortaya çıkıp kendilerini "çıkılmaz bir yolun" içinde bulabiliyorlar. Çünkü onlara göre "herşeyi doğru" yapmışlardı...
Aslında doğru yaptıkları şeyler olsa da; çok önemli bir hata yaptılar: Başarısızlığın sorumluluğunu üstlenmediler. Çünkü başarısızlığın sorumluluğunu üstlenmek yerine, sorumluluğundan kaçmak daha kolaydır.

Bir örnekle netleştirmek gerekirse: Hepimiz öğrencilik hayatımızda yapmışızdır; 100 alınca "ben aldım", 50 alınca "hoca verdi". Bu tam bu olayı anlatan çok net bir örnek. Şimdi kafanızda daha iyi oturmuştur diye düşünüyorum.
Şimdi yazdıklarımı da düşünerek hatalarımızın da sorumluluğunu almak için tekrardan düşünelim. Bu bizim geleceğimiz için aslında çok büyük bir adım.

Eskilerin de dediği gibi "hatalarımızdan ders alalım". Aksi takdirde hatalar zincirinden çıkamayabiliriz.

Eğer bu durumda iseniz; danışan koltuğunun sizin için olduğunu unutmayın.

Sağlıklı günler dilerim.

Etiketler

BaşarılıPsikolojikBaşarısızlıkPsikolojik destekPsikologHataPsikolojik tedaviDestekPsikolojik danışmanlıkPsikolojik değişmek istiyorumPdrSorumlulukPsikolojik danışmaHata yapmakPsikolog desteğiAdımPsikolojiPsikolojik danışmancoronacovid19covid19 sürecinde psikolojiatıftemel atıfatfetmeatfetme hatası

Yazar Hakkında

Uzm. Psk. Dan. Okan Tiring PhD(c)

Uzm. Psk. Dan. Okan Tiring PhD(c)

Doktorant Uzm. Psk. Dan. Okan Tiring, BERNİNİ PSİKOLOJİ’nin kurucusu olup Marmara Üniversitesi’nde DOKTORA yapmaktadır.
Çukurova Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Bölümü'nü üstün başarıyla tamamlamıştır. Yüksek lisansını ise Bahçeşehir Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Bölümü'nde tezli olarak yapmış ve “Yüksek Onur Derecesi” ile mezun olmuştur.
Marmara, Çukurova, Pamukkale, Bahçeşehir Üniversiteleri gibi 6 farklı üniversitede okumuş olup ve "Onur Öğrencisi" olarak mezun olmuştur.
Bilişsel Davranışçı Terapi, Şema Terapi, EMDR ve Psikodinamik Psikoterapi yaklaşımları üzerine uzmanlaşmış olup; bu konularda ulusal ve uluslararası eğitimler vermekte ve bu alanlarda yıllardır çok yoğun şekilde danışan görmektedir.
2013-2015 yılları arasında 2 yıl boyunca klinik süpervizyon eğitimi almış olup profesyonel şekilde çalışmalarına devam etmiştir.
Yüksek Lisans eğitiminde, temel derslerin yanında: Grupla Psikolojik Danışma, Çocuklarla Psikolojik Danışma, Mindfulness, Transaksiyonel Analiz ve daha birçok dersi almış olup; lisans eğitiminde, temel derslerin yanında: Aile Danışması, Psikolojide Ölçme Araçları, Test Dışı Teknikler, Psikopatoloji, Sosyal Psikoloji ve daha birçok dersi başarıyla tamamlayarak; Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve Yüksek Öğretim Kurumları (YÖK) tarafından bu konularda resmi uygulayıcı olarak uygulamalar yapmaya hak kazanmıştır.
Türk PDR derneğinden Oyun Terapistliği eğitimi almış olup, bu alanında dünyanın çeşitli bölgelerinde eğitimler vermiş ve organizasyonlara katılmıştır.
Almanya, Hollanda, Kosova ve Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde “10 Adleryan Psikoterapi Tekniği”, “Erik Homburger Erikson’un Psikososyal Gelişim Evreleri”, “Klinik İlk Görüşme Eğitimi”, “Sosyal Medyanın İnsan Psikolojisine Etkileri”, “İlk Görüşme Teknikleri Uygulayıcı Eğitimi”, “BDT’ye Genel Bakış ve BDT Tekniklerinin Kullanımı”, “Mükemmeliyetçilik Nedir?” , “Varoluşsal Psikoterapi” , "Aile İçi İletişim", "Kendini Tanıma", "Kendini Kabul", "Psikoloji'de Vaka Örnekleri" ve "Çocuklarla İletişim" gibi birçok eğitim vermiştir.
Dünyanın çeşitli bölgelerinde çalışmalar yapmış ve birçok seminer vermiştir. Hastaneler, okullar, adliyeler ve kliniklerde danışmalar yapmış; projelere başkanlık etmiştir.
Mükemmeliyetçilik, gelecek beklentisi, depresyon, stres, anksiyete, benlik saygısı, mindfulness, yaşam doyumu, motivasyon, ilişkiler, bilişsel esneklik, çift terapisi ve çalışan psikolojisi üzerine birçok makale yazmıştır.
Psikoloji alanında eğitimler vermeye, makaleler yazmaya ve çalışmalar yapmaya devam etmekte; danışmalarını yüz yüze ve dünyanın her bölgesine hizmet verebilmek amacıyla online olarak gerçekleştirmektedir
 

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.