Yaşam doyumu nedir? covıd-19 sürecinde yaşam doyumumuz nasıl?

Yaşam doyumu nedir? covıd-19 sürecinde yaşam doyumumuz nasıl?

Herkese merhabalar. Bugün bana danışanlarım tarafımdan sürekli sorulan "Yaşam Doyumu" kavramına açıklık getireceğim.

Bu konuyu açıklarken bazı kaynaklardan yararlanacağım. Avşaroğlu, Deniz ve Kahraman (2005)'a göre yaşam doyumu ile herhangi duruma ilişkin doyum değil;  tüm yaşamımızdaki doyum anlatılmaktadır.

Peki, yaşam doyumu ile mutluluk arasında bağ var mıdır?

Bu konuyu incelediğimizde, Dağlı ve Baysal (2016) yaşam doyumunu insanların mutlu olabilmeleri ve yaşamlarının anlam kazanabilmesi için sahip olmaları gereken önemli bir unsur olarak ifade etmektedir.

Kısacası insanların yaşam doyumları; mutlulukları ve yaşamlarının anlam kazanması için çok önemli bir kavram.

Mutluluk da, yaşamın anlam kazanması da başlı başına çok önemli kavramlar. Önemini anlamak için yaşam anlamı olmayan bireyleri incelemek yeterlidir. Yaşam anlamı olmayan bireyler, depresyona doğru ilerleyebilmektedir...

Peki konumuza dönersek, biz COVID-19 sürecinde yaşam doyumumuz nasıl?

Şu an insanlık için olağandışı bir dönem olduğu için ve düzenlerimiz bozulduğu için, çoğumuzun yaşam doyumunun düştüğünü düşünmekteyim. 

Peki ne yaparsak yaşam doyumumuzu daha çok düşürürüz?

Eğer evde kalıp sürekli sıkılıyor ya da işe gidip sürekli şikayet içerisindeysek yaşam doyumumuz düşebilir. Bunlara benzer birçok durumda yaşam doyumumuz düşebilir...

Peki yaşam doyumumuzu arttıramaz mıyız?

Elbette arttırabiliriz. Bunun için çeşitli şeçenekler var; bunlardan biri anın tadını çıkarmak... Başka neler yapabiliriz? Eğer evde kalıyorsanız, ailenize ya da kendinize vakit ayırarak yaşam doyumunuzu arttırabilirsiniz. Çalışıyorsak, zor durumlara rağmen insanlarla iyi ilişkiler kurarak işinizi zevkle yaparak yaşam doyumunuzu arttırabilirsiniz.

Ancak her koşulda da yaşam doyumunuzu düşük olarak görüyorsanız, danışan koltuğumuzun sizler için olduğunu unutmayınız. Psikolojik destek almak, yaşam doyumumuzu arttıran çok önemli bir yöntemdir.

Yaşam doyumunuzun arttığı, sağlıklı günler dilerim.

KAYNAKÇA

Avşaroğlu, S., Deniz, M. E. ve Kahraman, A. (2005). Teknik Öğretmenlerde Yaşam Doyumu İş Doyumu ve Mesleki Tükenmişlik Düzeylerinin İncelenmesi. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi,14, 115-129.

Dağlı, A. ve Baysal, N. (2016). Yaşam Doyumu Ölçeğinin Türkçe ’ye Uyarlanması: Geçerlilik ve Güvenilirlik Çalışması. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 59(15), 1250-1262.

Bu makale 4 Eylül 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Dan. Okan Tiring

Uzm. Psk. Dan. Okan Tiring, Bernini Psikoloji’nin kurucusudur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından, Çukurova Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Bölümü'nü  başarıyla tamamlamıştır. Yüksek lisansını ise Bahçeşehir Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Bölümü'nde tezli olarak yapmıştır.Çukurova, Pamukkale, Bahçeşehir Üniversiteleri gibi 5 farklı üniversitede okumuş olup ve "Onur Öğrencisi" olarak mezun olmuştur. Bilişsel Davranışçı Terapi, Şema Terapi, EMDR ve Psikodinamik Psikoterapi yaklaşımları üzerine uzmanlaşmış olup; bu konularda yurt içi ve yurt dışı eğitimler vermektedir. Bu alanlarda yıllardır çok yoğun şekilde danışan görmektedir. 2013 yılında 2 yıl boyunca klinik süpervizyon eğitimi almış olup profesyonel şekilde çalışmalarına devam etmiştir. Yüksek Lisans eğitiminde, temel derslerin yanında: Grupla Psikoloji ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Mutluluk
Uzm. Psk. Dan. Okan Tiring
Uzm. Psk. Dan. Okan Tiring
İstanbul - Psikolojik Danışman
Facebook Twitter Instagram Youtube