Omurga ve omurilik yaralanmaları hangi konuları kapsar?

Omurga ve omurilik yaralanmaları hangi konuları kapsar?

Tanım: Omurga kırıkları osteoporozun olmadığı sağlıklı kişilerde trafik kazası ya da yüksekten düşme gibi yüksek enerjili travmalar sonucu oluşur. Eğer omurilik basısına neden olursa kısmi ya da tam felç ile sonuçlanabilir. 

Tedavi: Eğer travma ilerleyen dönemde deformiteye yol açmayacaksa veya sinire baskı yaparak nörolojik bulguya neden olmadıysa korse ile tedavi edilebilir. Bu amaçla sert polietilen korseler ya da metalden yapılmış çerçeve tipi korseler kullanılabilir. Omurganın ağır zarar gördüğü  durumlarda ileride oluşabilecek deformiteyi engellemek için omurganın vida ve çubuklarla sabitlenmesi gerekebilir. Nörolojik bulgu oluşturan bir kemiksel bası varsa, aynı seansta bu bası da ortadan kaldırılabilir.

Bu makale 18 Kasım 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Alpaslan Şenköylü

Prof. Dr. Alpaslan Şenköylü, 1971 yılında Mardin'de doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesinde başladığı tıp eğitimini  tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise yine aynı fakültede yapmış ve Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı olmuştur.

Prof. Dr. Alpaslan Şenköylü, Mesleki çalışmalarına Özel Muayenehanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Omurga sorunları
Prof. Dr. Alpaslan Şenköylü
Prof. Dr. Alpaslan Şenköylü
Ankara - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube