Menisküs yırtıkları nedir? Tanı ve Tedavisi

Prof. Dr. Mahmut Kömürcü
Prof. Dr. Mahmut Kömürcü
28 Aralık 20153609 görüntülenme
Randevu Al
Menisküs yırtıkları nedir? Tanı ve Tedavisi

Nedir?: Menisküsler diz bölgesinde en büyük iki kemiğimizin kesiştiği noktada C şeklinde ince yastıkçıklardır. Ani travmalar, tek diz üzerine ani yük binmeleri veya ileri yaş grubunda gelişen dejenerasyon ve kıkırdak hasarına bağlı olarak yırtılabilirler.

Klinik: Diz içerisinden gelen sesler ilk bulgu olabilir. Dizde gerginlik ve şişlik, ağrı, sıvı toplanması, eklem hareketinde kısıtlanma, dizde kilitlenme gibi bulguları vardır.

Tanıda muayene, menisküse yönelik özel testler, radyografi, MR önemlidir.

Tedavi: Akut bir diz travmasını takiben tanı konana kadar konservatif tedavi uygulanır. Hasta olan diz istirahate alınır. Antiinflamatuar ve ağrı kesici ilaç verilir, soğuk uygulanır. Bandaj yapılır ve hasta diz yukarıda tutulur. İlk tedaviyi takiben tekrarlayıcı ağrı, sürekli sıvı toplanması, kilitlenme gibi şikayetler devam ediyorsa menisküslerin cerrahi olarak çıkarılması yani menisektomi veya dikilmesi ameliyatı yapılabilir. Günümüzdeyse menisküs yırtıklarında çoğunlukla artroskopik cerrahi uygulanmaktadır. Artroskopik cerrahi ile menisküsün beslenmeyen bölgesindeki menisküs yırtıklarında, sadece yırtık kesim artroskopik olarak çıkarılır. Bu cerrahide ortopedi doktorunun deneyimli olması önemlidir. Menisküsün kanlanan dış bölgesindeki yırtıklarının iyileşme potansiyeli yüksektir ve bu bölge yırtıkları dikilerek tedavi edilmektedir

Etiketler

Menisküs yırtıkları nedir?Menisküs yırtıkları tanısıMenisküs yırtıkları tedavisiMenisküs yırtıklarının belirtileriMenisküs yırtıklarının nedenleri

Yazar Hakkında

Prof. Dr. Mahmut Kömürcü

Prof. Dr. Mahmut Kömürcü

Prof. Dr. Mahmut KÖMÜRCÜ, 1964 yılında Ankara’da doğmuştur. Lisans öncesi eğitimini 1982 yılında Kuleli Askeri Lisesi'nde tamamlamıştır. 1982 yılında Gülhane Askeri Tıp Fakültesi’nde başlamış olduğu tıp eğitimini 1988 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1989- 1991 yılları arasında Malatya’da 400 yataklı Sahra Hastanesi Başhekimi olarak kıta hizmeti görevini yerine getirmiştir.1991 yılında GATA Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı'nda ihtisas eğitimine başlamış ve 1995 yılında eğitimini tamamlayarak Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı olmuştur. 1995-1998 yılları arasında Elazığ Asker Hastanesi’nde çalışmıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır