Basış bozuklukları

Basış bozuklukları

Ayağın görevlerinden birisi de vücudun yükünü taşımaktır. Ayakta oluşabilecek basış bozukluğu, omurgamızı birinci dereceden etkileyeceğinden duruş bozukluklarını beraberinde getirir. Bu morfolojik bozukluklar genetik, doğuştan olduğu kadar ge­nellikle çocukluk çağında kusurlu yere basma, biçimsiz ayakkabılar giyme sonucu da ortaya çıkabilir. İlerleyen dönemlerde diz, kalça, bel ve sırtta ağrılara sebep olabilir.

Sağlıklı bir ayakta iki tane temel kavis bulunmaktadır. Bunlar, topuk ile ayağın tarak bölgesinde uzanan ayakların iç kenarında bulunan longitudinal kavis ve tarak bölgesindeki transvers kavistir. Sağlıklı ve normal bir basma sırasında longitudinal kavis yere değmelidir. Ayak, her yere basma hareketinde topuktan ayağın ön bölümüne doğru bir esneme hareketi yaparak vücudun yaylanmasını sağlar ve yükü dağıtır. Belden kalçaya kalçadan dize dizden topuğa iletilen vücut ağırlığı ayağın dış kenarı boyunca taşınarak başparmak eklemine iletilir. Bu sistem üzerinde bir aksama olursa ayakta şekil anomanileri ve ağrı meydana gelebilir.

basis-bozuklugu

Ayak yüzeysel olarak değerlendirilirse, üç farklı şekildedir. Yüksek kavis, düz taban ve normal kavis. Gözlemler itibariyle, düz tabanlar içe basarak, yüksek kavisliler ise dışa basarak bu sorunu aşmaya çalışırlar. Ayakta yük eşit dağılamayacağından parmak kemiklerinde deformasyon ve ayağın çeşitli bölgelerinde nasırlarda görülebilir. Analiz yapacak kişi, konusunda uzman ortapedist, podiatrist ve podolog olmalıdır. Analiz esnasında kişinin kinetik ve kinematik olarak incelenmesi gerekir. Ekstremite eklemlerinde oluşan açı ve kuvvetler ölçülmeli elde edilen veriler sonucu kişinin yaşam koşulları ve hastanın diyabetik olması, ayakaltında yarasının olması, ameliyat sonrasında yürüme fonksiyonları, sportif performansı, gelişmiş olan nasır ve benzeri cilt problemleri, hastanın kilosu göz önünde bulundurularak kişiye özel tabanlık hazırlanır. Basış durumu değerlendirilmek istenen herkes üç yaş itibariyle bu analizden yararlanabilir.

Kişiye özel tabanlıklar ayak ve ayak bileği hastalıklarının tedavisinde ve uzun süre ayakta kalan veya sportif faaliyetleri bulunana kişilerin günlük yaşam konforlarını sağlamakta önemli bir yere sahiptir. Tabanlıkların hazırlanmasında en önemli detay tabanlığın sertlik derecesinin planlanmasıdır. Standart tabanlıklardan farkı hazırlanmış bu tabanlık kişinin problemine yönelik olmasıdır. Hazır alınan tabanlıklar, silikon ürünler ve ayakkabılar herkesin ayak ve parmak farklılığı olduğundan tedavi için başarı durumu yoktur. Kişiye özel hazırlanan tabanlıklar aynı bir hastalıkta yada aynı numara ayakkabı giyen bir başka kişi tarafından kullanılamaz.

Profesyonel olarak hazırlanan bu tabanlıkların düzgün ve düzenli kullanılması kişinin tedavi süreci için ve yaşam konforunun artmasında büyük önem taşır.

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Tahir Öğüt

Prof. Dr. Tahir ÖĞÜT, 1967 yılında Ankara'da doğmuştur. İstanbul Erkek Lisesi'nden mezun olduktan sonra Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başladığı tıp eğitimini 1991 yılında derece ile tamamlamıştır. İhtisasını ise İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde yapmış ve 1997 yılında Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı olmuştur. 1999 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı'nda Başasistanlık yapan Dr. ÖĞÜT, 1999 yılında Marmara Bölgesinde meydana gelen depremde bu görevini ilk 3 ay kadrosuz ve gönüllü olarak yapmıştır. 2001 yılında İtalya’da İlizarov Cerrahisi üzerine 1 ay, 2002 yılında Hollanda’da ayak ve ayak bileği cerrahisi üzerine 3 ay süre ile çalışmış olan Prof. Dr. Tahir ÖĞÜT, 2005 yılında Doçent, 2011 yılında ise Profesör unvanını almıştır. 2006-2007 yılları arasında Duke ...

Etiketler
Basış bozuklukları
Prof. Dr. Tahir Öğüt
Prof. Dr. Tahir Öğüt
İstanbul - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube