Okb'nin sebepleri

Okb'nin sebepleri

Obsesif kompulsif bozukluk, insanların obsesyon adı verilen sürekli tekrar eden düşüncelere sahip olması ve bu düşüncenin kendisini rahatsız etmesinden ötürü, genellikle rahatlamak amacıyla ritüel veya sürekli tekrar eden davranışlarda bulunmasıdır.

OKB’li bireyler düşünceleri, korkuları, imgeleri saplantı halinde yaşarlar. Bu durum hem kendileri hem de çevresindekiler için son derece rahatsız edici olabilir. Zaman zaman günlük hayata odaklanmakta güçlük çekebilirler.

OKB, halk arasında takıntı hastalığı olarak bilinmektedir. OKB’li bireyin hayatında mutlaka yine bu rahatsızlığa sahip birisi vardır. Yani çocukluğunda böyle birisi ile yaşamış olma ihtimali oldukça yüksektir. Anne, baba, büyük anne ve babalar, yakın akrabalarda olabilir. Çevresel ve kalıtsal birçok sebebi vardır.

Kişinin takıntılarının olmasının temelinde kontrol etme arzusu ve mükemmelliyetçi duygular yatar. OKB’li bireyin hayatındaki kararları zamanında ebeveyni vermiş olabilir. Herhangi bir konuda karar vermekte çok güçlük yaşar. Bir başkası onun hayatına çok fazla müdahale ettiği ve kendi hayatını kontrol edemediği için herhangi bir konuyu takıntı haline getirir ve bunu kontrol etmeye başlar. Bu şekilde içsel bir rahatlama sağlayabilir. Kişinin hayatına müdahale eden kişi de her şeyi ‘tam’ ve ‘mükemmel’ görme arzusundadır. Yani takıntı, beraberinde mükemmelliyetçiliği getirir.

OKB’nin Belirtileri

Sürekli el yıkama 

Aşırı temizlik takıntısı

Mikroplardan korkma

Sürekli duş alma isteği

Sürekli bir şeyleri kontrol etme ihtiyacı duyma

Bir şeyleri sayma

Kilitlendiklerinden emin olmak için kapıları tekrar tekrar kontrol etme

Kapalı olduğundan emin olmak için ocağı tekrar tekrar kontrol etme

Belirli kalıplarda sayma

Bir duayı, kelimeyi veya ifadeyi içten içe tekrarlamak

Kirlenme korkusu

Düzenli ve simetrik olma

Kendisini veya sevdiklerinin zarar görmesine ait düşüncelere kapılma

Başkalarının dokunduğu nesnelere dokunamamak

Nesneler düzenli olmadığında strese girme

El sıkışmaktan rahatsızlık duyma

OKB’yi tedavi ederken kişinin hayatında takıntı haline getirdiği konularda hangi travmalara sahip, bu konularda çözümleme yapılması gerekir. Travmalarla yüzleşmesi ve bunları kabul etmesi sağlanabilir.  Bununla birlikte hayatıyla ilgili karar verme mekanizmalarını çalıştırmak gerekecektir. Kişi kendi kontrolünü eline almaya başladıkça takıntı haline getirdiği konulardaki kontrolü de yavaş yavaş bırakacaktır. Son olarak, mükemmelliyetçi duygularıyla çalışmak gerekir. Her şeyi tam ve kusursuz yapma isteği takıntıları tetikler. Hatalara da yer açması ve eksikleri, kusurlarıyla hayata devam etmesi düşüncesi danışanda oluşturulmaya çalışılır. Danışan travmalarıyla yüzleştiğinde, bunları kabullendiğinde, karar vermeye başladığında, mükemelliyetçi duygularını kontrol altına almayı öğrendiğinde OKB’yi de tedavi edebileceğimizi söylemek mümkün. Kişinin bir ruh sağlığı çalışanından terapi desteği alması gerekir.

Kişinin psikiyatrik desteğe ihtiyacı varsa mutlaka psikiyatra yönlendirilmeli ve kalıcı çözüm için terapi desteği ihmal edilmemelidir. İlaç ve terapi ile kişi günlük yaşamına takıntılarından arınmış halde dönebilir.

Bu makale 5 Haziran 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Dan. Mehlika Zeynep Yurt

Psikolojik Danışman Mehlika Zeynep Yurt, Hacettepe Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik alanını şeref öğrencisi derecesiyle tamamlamıştır. Mezuniyetinin ardından eğitimlerini almış ve bireysel danışmanlık vermeye başlamıştır. Bilişsel davranışçı terapi, şema terapi, kısa süreli çözüm odaklı terapi ekollerinden yararlanmaktadır. Aile Danışmanlığı, Bilişsel Davranışçı Terapi, Oyun Terapisi, Resim Analizi, Terapötik Kartlar, Cinsel Terapi, Evlilik ve Çift Terapisi, Çocuk Testleri, MMPI, Masal Terapisi gibi birçok terapi eğitimi almıştır. Ruh sağlığı alanında çalışan uzmanlara eğitim ve seminerler vermiştir. Genç ve yetişkinlerle bireysel bireysel psikolojik danışmanlık yapmaktadır. Şimdiye kadar yüzlerce danışan görmüş, binlerce kişiye eğitim vermiştir. Farklı şehirlere gitmiş, birçok üniversite tarafından davet edilmiştir. Alanda ça ...

Etiketler
Okb
Psk. Dan. Mehlika Zeynep Yurt
Psk. Dan. Mehlika Zeynep Yurt
Ankara - Psikolojik Danışman
Facebook Twitter Instagram Youtube