Öfkeyi kontrol etmenin yolları

Öfkeyi kontrol etmenin yolları

Bazı anlarda çok yoğun öfke, üzüntü, kaygı hissedebiliriz. Özellikle öfkeyi kontrol edemediğimizde hiç istemediklerimizi yapabilir, ağır sonuçlara katlanmak zorunda kalabiliriz. Öfkeyi kontrol etmenin ise birkaç yolu var. Bu duyguyu öncesinde fark edip davranışlara dökmeden yaşayıp hayatınıza devam etmeniz mümkündür.

Öncelikle öfke de bütün diğer duygular gibi normaldir. Öfkelendiğiniz konuya karşı aşırı çaba göstermeyin. Bu duyguyu kabullenmemezlik yapmayın. Öfke duygusunu hissetmeyi seçemeyebilirsiniz ancak davranışlarınızı seçmeniz daha olasıdır. Yani davranışlara odaklanın. Ayrıca kabullendiğiniz her duygu kolayca hissedilir ve geçer. Öfke anında nefesinizi kontrol etmeniz çok önemlidir. O an derin nefesler almayı deneyin. Sakinleşene kadar bunu yapabilirsiniz, 5, 10 defa derin nefes alıp bırakın. 10'a kadar sayabilirsiniz örneğin. Hala sakinleşmediyseniz ortam değiştirmeyi deneyin.

Dışarıdaysanız farklı bir yere gidin, evdeyseniz oda değiştirebilir, balkona çıkabilirsiniz. Öfke anında tartışmaya girmeniz kırıcı olmanıza sebep olabilir. "Şu an öfkeliyim. Sakin olduğumda konuşalım." diyebilirsiniz. Öfkeniz çok yoğunsa yastık yumruklayabilir, boş bir alanda bağırabilirsiniz, hızlı hareket edebileceğiniz aktivitelerde bulunabilirsiniz. Koşmak bunlardan birisidir. Hepsinde amacımız nefesinizi normal seviyeye çekmek. Çünkü öfke anında hızlı ve kısa kısa nefesler alırız. Bu da bizi dürtüsel davranmaya itebilir. Yani o anda istenmeyen davranışlarda bulunabiliriz. Nefesimizi kontrol edebildiğimizde davranışlarımızı kontrol etmiş oluruz. Ortam değiştirdikten sonra sizi rahatlatacak bir şey yapabilirsiniz. Müzik dinleyebilir, bir kahve içebilir, kitap okuyabilir, dans edebilir, yürüyüşe çıkabilirsiniz. Size ne iyi geliyorsa... Anlaşılmamışlık ve engellenmişlik duyguları öfkeye sebep olur. Yani öfkenizin altında yatan başka duygular vardır.

Korku da bunlardan birisidir. Öfkenizin altında yatan duyguları keşfetmeye çalışın. Çocukken maruz kaldığınız öfke de bu duyguların sebebi olabilir. Duygularınızı derin bir şekilde anlamak istiyorsanız psikolojik danışma alabilir ve kendinize bu şekilde yardımcı olabilirsiniz. Ebeveynlerinizden gelen öfkeyi çözümlemek için psikolojik destek almanız size çok iyi gelecektir. Genel bir dinginlik için spor yapabilir, sanatla ilgilenebilirsiniz. Yoga ve meditasyon da öfke kontrolünde çok etkilidir. Bütün bunlar sizi sakinleştirir. Günün stresini bu şekilde atmış olursunuz. İlgi, yetenek ve değerleriniz doğrultusunda hobiler edinebilirsiniz. Bunları yaparken kendiniz dahil kimseye zarar vermediniz, kırıcı olmadınız. Davranışlarınızı da kontrol ettiniz.

Bütün bunlar bu konudaki özgüveninizi artıracaktır. Tamamen sakinleştikten sonra ise öfkenizin üzerinde biraz daha çalışabilirsiniz. Birine öfkelendiyseniz onunla bu konuyu konuşabilirsiniz. Öfkeyi güvenli yollarla dışarıya çıkarabilen kişiler bu duygudan en az şekilde etkilenir. İfade ettikçe rahatlarsınız. Terapi ortamı bunun için en güvenli yerlerden birisidir.

Bu makale 1 Eylül 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Dan. Mehlika Zeynep Yavuz

Psikolojik Danışman Mehlika Zeynep Yavuz, Hacettepe Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik alanını şeref öğrencisi derecesiyle tamamlamıştır. Mezuniyetinin ardından eğitimlerini almış ve bireysel danışmanlık vermeye başlamıştır. Bilişsel davranışçı terapi, şema terapi, kısa süreli çözüm odaklı terapi ekollerinden yararlanmaktadır. Aile Danışmanlığı, Bilişsel Davranışçı Terapi, Oyun Terapisi, Resim Analizi, Terapötik Kartlar, Cinsel Terapi, Evlilik ve Çift Terapisi, Çocuk Testleri, MMPI, Masal Terapisi gibi birçok terapi eğitimi almıştır. Ruh sağlığı alanında çalışan uzmanlara eğitim ve seminerler vermiştir. Genç ve yetişkinlerle bireysel bireysel psikolojik danışmanlık yapmaktadır. Şimdiye kadar yüzlerce danışan görmüş, binlerce kişiye eğitim vermiştir. Farklı şehirlere gitmiş, birçok üniversite tarafından davet edilmiştir. Alanda ç ...

Etiketler
Öfke
Psk. Dan. Mehlika Zeynep Yavuz
Psk. Dan. Mehlika Zeynep Yavuz
Ankara - Psikolojik Danışman
Facebook Twitter Instagram Youtube