Erteleme davranışı, birçok kişinin baş etmekte zorlandığı davranışlardan birisidir. Ertelemenin birçok sebebi olabilir.
Çok kontrolcü ve baskıcı bir ebeveyn profiline sahipseniz zamanınızı planlamakta, işlerinizi yetiştirmekte güçlük çekebilirsiniz.
Kişilik özellikleriniz sizi engelliyor olabilir. Kendiniz üzerinde çalışarak kişiliğinizi değiştirebilirsiniz. Bu süreçte olmak istediğiniz değişime odaklanın. Geçmişin pek bir önemi yok. Ana odaklanın, ne gelecek sizi etkilesin ne de geçmiş sizi durdursun.
Mükemmelliyetçi kişilik yapısına sahip olmak, yapmak istediklerinizi tam görme arzusundan ötürü hep erteleme eğilimde olmayı getirir. Yani yapmak için doğru zaman hiçbir şekilde gelmez. Planlar hep rafta kalır. Çoğunlukla eyleme geçmez.
Başarılı insanlar nasıl başarıya ulaşıyor biliyor musunuz? Deneyerek, hata yaparak, hatalarını kabul edip yollarına devam ederek. Bunu kabullendiğinizde ertelememeyi de kabullenmiş olursunuz.
Yapmak istediklerinizi hep ileri tarihe atmak, bunlara hiç başlamamak özgüveninizi ciddi anlamda düşürecek özellikler. Sürekli ertelediğinizde depresif, işe yaramaz hissedebilirsiniz. Değer verdiğiniz şeyler yavaş yavaş anlamını yitirir. Keyif alamaz hale gelirsiniz.
Bu davranışı kontrol altına alabilmek için öncelikle neden ertelediğinizi fark etmeniz gerekir. Size bunu hissettiren duygular neler? Başarısızlık, reddedilme korkuları mı, başarılı olma korkusu mu? Yani kendinizi layık görmüyor olabilirsiniz. Spora başlama planınız var diyelim. Aylar hatta yıllarca erteliyorsunuz bunu. Kendinize bunu layık görmüyor olabilir misiniz? Sağlıklı bir vücut, sağlıklı bir zihin belki içsel olarak gerçekten istemediğiniz bir şey.
Bu konuda farkındalık elde ettikten sonra bunu kabullenmeniz gerekiyor. Sonrasında da yapabileceğiniz davranışları gözden geçirmeniz gerekecek. Yani ‘yap’manız gerekiyor. Başlamak, ertelemeyi önlemenin altın kuralı. Unutmayın, ilk sporunuz berbat olacak, ilk konuşmanız iyi bir konuşma olmayacak, ilk yazınız anlamsız olacak, ilk okumanız yavaş olacak, her şeyin ilki kötüdür. Zamanla ve üzerine çalıştıkça değişip gelişeceksiniz. Kendinize bu fırsatı tanıyın.
Sizlere birkaç madde halinde önerilerimi sunacağım. Erteleme davranışını önlemek için:
Yapmak istediklerinizi planlayın. Her gün kendinize maddeler halinde yeni görevler belirleyebilirsiniz. Örneğin; sabah 6’da uyan, yarım saat spor yap, kahvaltı yap, duş al, işe git, dönüşte market işlerini hallet, gibi çok basit eylemleri bile not edebilirsiniz. Yaptığınız her eyleme tik atmayı unutmayın. Yazdığınız her şeyi yapamasanız bile birkaç tanesini yapıp bunlara tik atmak bile size iyi hissettirir. ‘Hiçbir şey yapamıyorum’ düşüncesi yerine ‘bazı şeyleri yapamıyorum’ düşüncesine sahip olursunuz.
Hayalleriniz ve hedefleriniz olsun. Bunları net bir şekilde belirleyin. Yazılı hale getirmeniz hedeflerinize sıkı sıkıya bağlanmanızı kolaylaştırır.
İşinizi küçük parçalara ayırmak. Tez yazıyorsunuz ve önünüzde üç ayınız var diyelim. Tüm yazacaklarınıza odaklanmak yerine bunu günlük parçalara ayırın. İlk bir ay boyunca günde beş sayfa yazmak, gibi.
Gerçekleştirilebilir hedefler belirleyin. Yapabileceğinizin üzerinde hedeflerinizin olması başlamamak için bir nedendir.
Her gün enerjinizi yükseltecek aktiviteler yapın. Umutsuzluğa düştüğünüzde sizi ayağa kaldıracak cümlelere sarılın. Mottolarınız olsun.
Her zaman için pozitife odaklanın. Unutmayın, neye odaklanırsanız onu çoğaltırsınız.
Zaman zaman etrafınızdaki seslere kulak tıkamanız gerekecek. Sizi olumsuz etkileyen kişi, kurum, olaylardan uzak durmaya çalışın. Uzaklaşamıyorsanız söyledikleri olumsuz ifadelere inanmayın. İçinizde bir yerde her zaman kendinize inanın ve kendinizi destekleyin.
Umarım her gün size yeni güzellikler getirir. Sevgilerimle