Obezite, polikistik over ve infertilite

Obezite, polikistik over ve infertilite

Obezite cerrahisiyle aynı zamanda Tip 2 Diyabet, Uyku Apnesi, Yüksek Kolesterol ve Damar Hastalıklarının da tedavi edildiğini artık konuyla ilgilenen neredeyse herkes okudu veya duydu. Bugün size daha az bilinen bir konu hakkında yazmak istedim. Evet ‘’Obezite, Polikistik Over ve İnfertilite yani Kısırlık ilişkisi’‘.

''Polikistik Over Sendromu” kadın kısırlığının en büyük sorumlusu. Bu hastalıkta en sık bulgular 1- Aşırı tüylenme, 2- Adet düzensizliği, 3- İnfertilite (kısırlık), 4- Yumurtalıklarda kistler. Buraya kadarki kısmını bayanların çoğu zaten biliyor. Toplumda bilinmeyen kısmı ise Polikistik Overli hastaların yarısının Obez olduğu ve Obezite sorunu yaşayan doğurgan yaştaki kadınların yarısının da Polikistik Over Senromu’ ndan muzdarip olduğudur. Kadın Doğum Hekimlerinin bilimsel makalelerini incelediğimizde aslında kilo vermenin adet düzensizliğini ne derece iyileştirdiğini ve kısırlığı çözme ihtimalini ne derecede arttırdığını görebiliyoruz. 

Aslında Polikistik Over Hastalığının altında yatan 2 temel sebep Viseral Obezite dediğimiz (iç yağlanma) ve İnsülin Direncidir. Bu iki hastalık Polikistik Over Hastalığına sebep oluyor, Polikistik Over Hastalığı da İnfertiliteye yani kısırlığa.

Şu durumda Obezite tedavisinin aslında nelere kadir olduğunu veya tersinden bakarsak Obezite Hastalığının nelere mal olduğunu anlayabiliyoruz.

Artık vücut ağırlığının % 10 ‘nu verdiğimizde adet düzensizliklerinden kurtulabileceğimizi biliyoruz. Obezitenin Polikistik Over Hastalığı vasıtasıyla kısırlığa yol açabileceğini dahası Obezitenin Kısırlık tedavisinde kullanılan yumurtlamayı yani ovülasyonu sağlayıcı ilaçlara karşı direnç oluşturup tedaviyi başarısız kıldığını biliyoruz. Neredeyse Obezite tüm hastalıkların anasıdır desek yeridir şu durumda değil mi?!

2019 yılında Journal of Obesity adlı bilimsel dergide güzel bir araştırma mevcut. İlgilenenler “ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5124647/ “ linkinden makalenin orjinaline ücretsiz ulaşabilirler.

Kısaca şunlar anlatılıyor:

- Obezite ve İnsülin Direnci Polikistik Over Hastalığına yol açıyor

- Polikistik Over Hastalığı ise adet düzensizliği ve kısırlığa

- Kadın obezite hastalarının neredeyse yarısında Polikistik Over Hastalığı varken, Polikistik Over hastası olan kadınların yarısı obez.

- Obezite cerrahisi geçiren hastaların büyük çoğunluğunda adet düzensizlikleri ve ovülasyon sorunları ameliyat sonrası düzeliyor

- Son olarak ise Obezite ne kadar erken yaşta başlar ve ne kadar uzun süre kalırsa Polikistik Over Hastalığının ve kısırlığının iyileşme ihtimali okadar azalıyor.

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Selim Birol

Op. Dr. Selim BİROL, 1981 yılında doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi Hastanesi'nde yaparak Genel Cerrahi uzmanı olmuştur.

Op. Dr. Selim BİROL, mesleki çalışmalarına İstanbul'da bulunan Dünya Obezite Merkezi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Kısırlık oranı
Op. Dr. Selim Birol
Op. Dr. Selim Birol
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube