Neurofeedback nedir?

Neurofeedback nedir?

Vücudumuzu çalıştırmak için birçok alet yapılmıştır

EEG Biofeedback de, beynimizi çalıştırmak için yapılmış olan bir cihazdır.

Neurofeedback, kişinin kendi beyin dalgalarını değiştirerek, pek çok kullanım alanının yanı sıra, zihinsel performansını da arttırmasına yardımcı olan bir öğrenme tekniğidir.

Öğrenme süresince beynin elektriksel aktivitesi ekrandan an be an gözlemlenir ve istenen yönde olması halinde, uygulanan kişiye bir ödül sinyali ile ulaşır.

Bu teknik, kendi beyin dalgalarının işleyişiyle ilgili anlık bilgi verilirse, kişinin kendi beyin dalgalarını değiştirmeyi öğrenebileceği ve bu değişikliklerin genelde kalıcı olacağı ilkesine dayanır.

Yani neurofeedback, bir çeşit “beyin egzersizi” dir.

Neurofeedback nasıl uygulanır…

Seanslarda, baş bölgesine(saçlı deriye) ve kulak memelerine yerleştirilen EEG(Elektro Ensefalo Grafi) elektrotları aracılığıyla, beyin dalgaları görüntülenir. Bu işlem, bir doktorun kalbinizi dinlemesine ve/ veya kalp elektrosu ( EKG- elektrokardiyografi) çekmesine benzetilebilir. Elektrotlar, beyinden gelen elektriksel aktivite sinyallerini ekrana yansıtır.

Yüksek teknoloji ürünü yazılımlarla hazırlanan bilgisayar animasyonları aracılığıyla, çalışan kişi,  gelen ödül sinyalleri ile, beyin dalgalarını istenen, sağlıklı frekanslara değiştirmeyi öğrenir.

Sensörler,  sadece okuyucu görevini üstlenirler. Uygulama sırasında beyne ısı, ışık, ışın, elektrik vb. uyarılar verilmemektedir. Bu nedenle herhangi bir acı, ağrı veya başka bir hisse yol açmaz.

Hem oldukça eğlenceli hem de yararlı olan bu uygulama, Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu başta olmak üzere, zihinsel performans yükseltme (sınav başarısı arttırma vb..)stres yönetimi gibi birçok alanda etkilidir.

Türkiye'de son yıllarda uygulanmaya başlanan Neurofeedback terapisi 1960'lardan beri, ABD dahil, dünyanın birçok ülkesinde yaygın olarak kullanılmaktadır.

Temel psikoterapi tekniklerinin yanı sıra, anne-baba ve çocuklara davranış yönlendirme çalışmaları ile birlikte yürütülen neurofeedback uygulamaları başarı oranını yükseltmektedir.

 

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Bülent Çelikel

Uzm.Dr. Bülent Çelikel 1958 yılında Ankara'da doğmuştur. Yükseköğrenimini Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde ve uzmanlık eğitimini 
ise Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tamamlamıştır. Uzm.Dr. Bülent Çelikel Çankaya'daki muayenehanesinde hastalarını kabul etmektedir.

Etiketler
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu tedavisi
Uzm. Dr. Bülent Çelikel
Uzm. Dr. Bülent Çelikel
Ankara - Psikiyatri
Facebook Twitter Instagram Youtube