Nedir bu duygusal açlık?

Nedir bu duygusal açlık?

Duygusal açlık, mide hacmi dolu olmasına karşın öfke, üzüntü, sevinç, stres, depresyon gibi sebeplerle doğal olmayan bir acıkma hissi ve aşırı yemek yeme durumudur. Kilo sorunlarının en önemli sebeplerinden biridir. Daha çok kadınlarda görülmektedir. Duygusal açlık, psikiyatri biliminde bir rahatsızlık olarak geçmektedir; tıpkı bulimina nevroza (yediklerini çıkarma hastalığı) ve anoreksiya nevroza (yememe hastalığı) gibi.

Zayıflama diyeti uygulanmadan önce mutlaka tespit edilmelidir. Duygusal açlık ve fiziksel açlığı ayırt etmek gerekir. Duygusal açlık bir anda başlar, fiziksel açlık ise yavaş yavaş başlar ve kademeli olarak artar.  Gerçek açlık durumunda bir şeyler yemek herkese “mutluluk” verirken, duygusal açlıklarda “yemek yeme fikri” suçluluk, utanç ve pişmanlığa yol açar.

Genel olarak duygusal açlık çekenler özellikle pazartesi diyete başlayıp, çarşamba bozar, hafta sonunu getiremeden tatlı krizleri ile başa çıkamaz, yemek yedikten sonra bile kısa sürede midesinde açlık hissedebilirler. Eğer sizde bu kişilerdenseniz sizde de duygusal açlık baş göstermiş olabilir.

Duygusal açlığı tetikleyen sebepler çok çeşitli olabilmektedir. Örneğin; iş değiştirme, finansal sebepler, çeşitli sağlık problemleri, işten atılmak, tükenmişlik sendromu, ikili ilişkiler, aşk acısı, işteki farklı problemler kişiyi duygusal açlığa itebilmektedir. Duygusal açlık çekenler neyi hangi miktarda yediklerine dikkat etmezler. Otomatik olarak tüketirler. Yediklerinin ne olduğu önemli değildir. Yemek yemede sınır yoktur. Fazla geldiği ve midede ağrı hissedilse bile yemeye devam ederler. Kişi ruhsal açlığını yiyerek gidermeye çalışır. Ancak tabiî ki karın doyurmakla ruhu doyurmak aynı şey değildir. 

Peki duygusal açlık ile nasıl başa çıkabiliriz. Bunun için farkındalık çok önemlidir. Yani hangi durumlarda ne yemekler tercih ediliyor, hangi duygusal durum kişiyi yemek yemeye teşvik ediyorsa bu tespit edilmelidir. Çevresel faktörlere de dikkat edilmelidir. Örneğin, stresli bir durumda tatlı tercih ediliyorsa dolapta hiçbir şekilde tatlı bulundurulmamalıdır. Bol bol düzenli egzersiz yapılması da özellikle mutluluk hormonu salgılanmasına yardımcı olacağından duygusal açlık ile mücadelede çok faydalı olacaktır.

Şişmanlığın tedavi edilebilmesi için öncelikle bunun duygusal açlık sebebiyle olup olmadığı araştırılmalı ve ona göre tedavi uygulanmalıdır. Eğer duygusal açlığa bağlı bir kilo alımı söz konusuysa mutlaka diyetisyen ve psikiyatri uzmanı bir arada tedavi planlamalıdır. Aksi taktirde kişiye verilecek diyetin başarılı olma olasılığı yoktur.

SAĞLIKLA KALIN…….

Bu makale 20 Eylül 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Tümay Karlıdere

Dyt. Tümay KARLIDERE, 1966 yılında doğmuştur. Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyatetik Bölümü'nde başladığı lisans eğitimini 1987 yılında başarıyla tamamlayarak Beslenme ve Diyetetik (Diyetisyen) unvanı almıştır.

Dyt. Tümay KARLIDERE, Balıkesir Merkez'de bulunan Karlıdere Sağlık Eğitim ve Danışmanlık  Merkezinde  hastalarına hizmet vermektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Duygusal açlık
Dyt. Tümay Karlıdere
Dyt. Tümay Karlıdere
Balıkesir - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube