Anne sütünün önemi

Anne sütünün önemi

Anne sütü, bebeğin fiziksel ve mental gelişimine yetecek olan besin öğelerini içeren, ilk 6 ay bebek için tek başına yeterli olan doğal besindir.

NEDEN ANNE SÜTÜ?

- İlk 6 ay tek başına bebeğin tüm gereksinmelerini karşılar.

- Her koşulda temiz ve ideal ısıda ulaşılabilir.

- Bebeği solunum yolu ve sindirim yolu enfeksiyonlarından korur.

- Bebek için sindirimi en kolay besindir.

- Anne sütü ile beslenen bebeklerde şeker hastalığı, alerji, kanser, iltihaplı barsak hastalıkları, obezite, koroner kalp hastalığı görülme riski daha azdır.

- Bebeğin ruhsal, bedensel ve zeka gelişimine yardımcı olur. Dikkat azlığı sendromu ve ilgisizlik daha az görülür.

- Anne sütü alan bebekler daha az ağlayan, sakin ve daha iyi huylu bebekler olurlar.

- Anne ile bebeği arasındaki bağı güçlendirir.

- Annenin hamilelik sonrası fazla kilolardan kolayca kurtulmasına yardımcı olur.

- Anneyi meme kanseri, over kanseri, osteoporozis ve anemiye karşı korur.

- Çünkü; ANNE SÜTÜ TANRI’NIN BEBEĞE ARMAĞANIDIR!

EMZİRME

- İlk 6 ay bebeğe SADECE ANNE SÜTÜ verilmelidir.

- “Sütüm bebeğe yetmiyor”, “Bebeğim sürekli ağlıyor, doymuyor”, “Bebeğim çok zayıf kilo almıyor”, “Mama alan bebekler daha tombul oluyor” gibi düşünceler yanlıştır. Düzenli kilo kontrolü yapılan ve büyüme gelişmesi izlenen bebeklerde böyle endişelere gerek yoktur.

- Emzirmeden önce bebeğe hiçbir sıvı verilmemelidir.

- Anne yeterli ve dengeli beslenmelidir. Bol sıvı tüketmelidir. Günde 12-15 bardak (3-3,5lt) süt, ayran, limonata, şerbet, taze meyve suları verilmelidir.

- Anne gaz yapıcı yiyeceklerden (kuru baklagiller, lahana, turp, karnabahar, portakal… vs) uzak durmalıdır.

- Çay, kahve, acı ve baharatlı besinler tüketilmemelidir.

- İlk 4 ay bebeğiniz her ağladığında emzirin, daha sonra 3 saatte bir emzirmeye özen gösterin.

- Emzirme öncesinde göğüs uçlarınızı temizlemeyi unutmayınız. Önce bir memenizden 10 dakika emzirin sonra diğerinden 10 dakika emzirin. Bir sonra ki emzirmeye ikinci memeden başlayın.

İDEAL EMZİRME ŞEKLİ

Emziklilik döneminde süt salınımını etkileyen en önemli etmenlerden biri bebeğin emmesidir. Bebeğin emme için dudakları dışarıda ve ağzı kapanmadan geniş olarak açması, kahverengi kısmın tamamını ağzına alması gerekir. Meme ucunun çocuğun ağzına iyice yerleştirilmesi ve böylece sütün dilin gerisine akması sağlanmalıdır.

Bebeğin anne memesine iyice yerleştirilmiş olması, başı dik (yutma için), vücut ve kollar anneye dönük, rahat nefes alabilmesi için burun delikleri açık olması gerekir. Bebeğin biberon emer gibi sadece meme ucunu tutması yanlış yerleştirme göstergesidir. Bu durumda süt yeterince boşalamayacağından süt verimi azalır. Meme başında çatlaklar ve yaralar oluşabilir. Yeterli süt alamayan bebek doyamaz, daha çok ağlar, kilo alamaz ve uykusu azalır.

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Gizem İncekalan

Dyt. Gizem İNCEKALAN, 1987 yılında Adana’da doğmuştur. 2004 yılında Ankara Başkent Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümüne başlamış,  2006 yılında üstün başarı ile Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümüne geçiş yapmıştır. 2009 yılında Kopenhag Suhr’s Semminarium Üniversitesi’ nde eğitimine devam eden Dyt. Gizem İNCEKALAN aynı yıl Hacettepe Üniversitesi’nden mezun olmuştur. Eğitim hayatı boyunca İstanbul Acıbadem Hastaneleri, Ankara İbn-i Sina Hastanesi, Hacettepe Hastanesi, Kopenhag Herlev Hospital ve Right Hospital‘ da stajyer diyetisyen olarak çalışmıştır. Özel Venüs Polikliniği Adana' da 2009 yılından beri ve Özel Metro Hastanesi' nde 2009 dan beri Çocuk ve Yetişkin Polikliniklerinde çalışmaktadır. Aynı zamanda 2009 yılından beri Özel Metro Hastanesi yeni doğan yoğun bakım ünitesinde metabolik hastalık, gelişme geri ...

Etiketler
Emzirme
Dyt. Gizem İncekalan
Dyt. Gizem İncekalan
Adana - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube