Doktorsitesi.com

Neden Mutsuz Hissediyoruz?

Uzm. Kl. Psk. Esra Yavuz
Uzm. Kl. Psk. Esra Yavuz
27 Ocak 2021141 görüntülenme
Randevu Al
Neden Mutsuz Hissediyoruz?

Insanlar birşeylere anlam yüklemek için fikirlere itimat etmektedir. Fikirler hayatımızı şekillendirir. Ancak özgörü gücümüz daha da ötesine geçmektedir. Kendimizi bazen bulunduğumuz durumdan bağımsız düşünceler içinde bulabiliyoruz. Hayal görüyoruz, düşlüyoruz, planlıyor ve anımsıyoruz, hatta bazen sabaha kadar uyumayıp gerçekleşemeyecek düşüncelere dalıyoruz. Bu soyut ve bağımsız düşüncelerimiz ise dünya icin modeller veya standartlar oluşturmamıza neden oluyor. Devamında 'Ideal' koşulları ve zıt koşullarıda düşünüyoruz buda bizi bu standartların gölgesinde yaşamak zorunda olduğumuz bir çıkmaza sürüklüyor.

Elbette bunların pozitif etkileride mevcut.Standartlarımızın oluşu kendimize özgü bir tatmin sağlamamıza yardımcı oluyor.Oluşturduğumuz standartlara eriştiğimizde ise mutlu oluyoruz.

Peki ya bu standartlar nerden geliyor?

Bazen kendimizi toplumun bizden beklediği o 'tip' insan ile kıyaslıyoruz. Genelde kıyasladığımız kişiler bizimle aynı şartlara sahip olanlardır.
Bazılarımız ise büyük hayaller kuruyor ve onlara ulaşana dek tatmin olmuyor. Şu metaforu kullanırsak "Standartlarımız tıpkı iki ucu keskin kılıç gibidir, dilediğimizde yollarımızı açabilmemizi sağlarlar ve aynı zamanda bu yolda bizi destekleyenleride korur".

Bu standartların bir kısmı toplumun dayatmalarıyla bir kısmı ise temasta olduğumuz insanlardan kaynaklı ortaya çıkmaktadır. Unutmamalıyız ki medya, kitaplar ve TV de bu standartlarımızı önemli ölçüde etkilemektedir. Sadece temel ihtiyaçlarımızın karşılamak yetmiyor bizden beklenen standartlar uğruna çabalamak dahi bizi mutlu ediyor. Bu prensiplere ister inançlar ister değerler diye nitelendirelim biz bu oluşturulmuş rotalar doğrultusunda ilerlemeyi arzuluyoruz.

Peki ya insanlar neden mutsuzlar?Çünkü tamamlanmış hissedemiyorlar,çünkü her daim erişilmesi gereken daha yüksek standartlar ve tamamlanması beklenen işler vardır."Ne zaman evleneceksin", "Mezun oldun ne zaman işe başlayacaksın?"gibi.
Bazı Insanlar toplumun isteklerini kendi standartları gibi kabul eder bazıları ise kendi standartları için savaşır.Çoğumuz bu şekilde hayatımızı sürdürürüz.

Kendi iç sesinizi dinleyin, arzularınız ve hayallerinize kulak verin!

Etiketler

MutsuzlukMutlulukİnsan psikolojisiMutlu olmakPsikolojiHayat

Yazar Hakkında

Uzm. Kl. Psk. Esra Yavuz

Uzm. Kl. Psk. Esra Yavuz

Uzman Klinik Psikolog Esra Yavuz, Almanyanın Duisburg şehrinde doğmuştur. Türkçe, Almanca, İngilizce ve İspanyolca bilen Esra Yavuz, aynı zamanda işaret dili de bilmektedir. İlk, orta ve lise öğrenimini Almanya’da tamamlayan Yavuz, 2010 yılında Beykent Üniversitesi Psikoloji bölümünü kazanmıştır. Bakırköy Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Psikiyatri Servisinde ve Haliç Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde staj görevlerini yerine getirmiştir. Çapa Tıp Fakültesi Davranış Nörolojisi ve Hareket Bozuklukları biriminde gönüllü olarak, 1 yıl boyunca Uzm.Klnk.Psk. Ayfer Tumaç öncülüğünde çalışmalara katkı sağlamış ve Nöropsikolojik test uygulamalarını gözlemleyip sürece destek olmuştur. 2014 yılında “Beykent Üniversitesi’ndeÖğrenim Gören Genç Kızların Premenstrual Sendrom Düzeylerinin Belirlenmesi“ konusunda lisans tezini tamamladıktan sonra onur öğrencisi olarak mezuniyete hak kazanmıştır. Mezuniyetinin ardından, yaklaşık 2 yıl boyunca Altın Hayat Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde psikolog olarak özel eğitim ihtiyacı olan çocuklarla (mental retardasyon, öğrenme güçlüğu, down sendromu, otizm spektrum) sosyal beceri kazandırma ve öğrenmeye hazırlık alanlarında çalışmıştır. Eş zamanlı olarak ailelere psikoeğitim seansları ve aile danışmanlığı servisleri sunmuştur. Bu esnada mesleğine yönelik yerel ve ulusal gelişmeleri ve eğitimleri takip etmiş, farklı sertifikasyonlar almaya devam etmiş
konferanslara katılarak günümüz psikoloji çalışmalarına katkı sağlamıştır. 2016 yılında yüksek lisans eğitimini Birleşik Krallık, Wales’de (Galler), Swansea University Abnormal and Clinical Psychology tamamlamıştır. “The Influence of İllness Beliefs and Coping Beliefs on İndividual’s Coping Methods” (Hastalık İnançlarının ve Üstesinden Gelme İnançlarının Kişinin Baş etme Yöntemleri Üzerindeki Etkisi)” konusu üzerine olan bitirme tezini başarıyla savunarak 2017 yılında Uzman Klinik Psikolog unvanına sahip olmuştur. Yüksek lisans mezuniyetinin ardından, Türkiye’ye dönmüş ve Psikoterapi ve Psikoloji Uygulamaları Enstitüsü’nde danışan görmeye başlamıştır. Çeşitli anaokullarında rehberlik ve aile danışmanlığı hizmeti vermiştir. Bunun yanı sıra çocuklara psikolojik değerlendirme testleri uygulamıştır.
2019-2021 yılları arasında Maya Vakfı’nda Klinik Psikolog olarak ruh sağlığı ve psikososyal destek alanında saha çalışmaları yürütmüş; göç ve savaş mağduru çocuklara psikososyal destek vermiştir. Bu süreçte Uzman Sanat Terapisti Bihter
Yasemin Adalı ve Leyla Akca’dan süpervizyon desteği almıştır. Grup seansları, bireysel seanslar ve aile eğitimleri gerçekleştirmiştir. Covid 19 pandemisi süresince de çocuk ve ailelerle online olarak psikolojik destek çalışmalarını sürdürmüş, Ailelere, sosyal hizmet merkezi ve Sivil toplum kuruluşu çalışanlarına psikolojik sağlamlık ve toplumsal travma ile baş etme hakkında seminerler vermiştir. 2021 yılında Türkiyenin birçok bölgesinde gerçekleşen yangın felaketleri sonucunda
yangından etkilenen vatandaşlara psikolojik destek vermek üzere EMDR Travma iyileştirme derneği ile birlikte gönüllü olup Muğla, Fethiyede Saha çalışmaları yürütmüş ve ailelere destek vermiştir.
2022 -2024 yılları arasında Koç Üniversitesi (KURES) Rehberlik biriminde öğrencilere Psikolojik destek sağlamış ve önleyici çalışmalar kapsamında seminerler, grup oturumları ve atölye organizasyonları gerçekleştirmiştir. 2024 Mayıs itibari ile 'Deutsche Schule İstanbul' Alman Lisesinde Rehberlik biriminde Okul Psikoloğu olarak görev almaktadır.Burada Öğrencilere hem türkçe hem almanca Psikolojik destek ve danışmanlık sağlamaktadır.Ayrıca veli görüşmeleri ve önleyici çalışmalar gerçekleştirmektedir.

201

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.