Neden basmati pirnç tüketilmelidir?

NEDEN BASMATİ PİRNÇ TÜKETİLMELİDİR?

Neden basmati pirnç tüketilmelidir?

1. DAHA DENGELİ BİR KAN ŞEKERİ ARTIŞI SAĞLAR

Basmati pirinç, beyaz pirince göre daha düşük glisemik indekse sahip olmasından kaynaklı olarak kan şekerinin daha dengeli bir şekilde hareket etmesini sağlar. Böylece hem diyabet gibi kronik rahatsızlıkların meydana gelmesini önler hem de beyaz pirince göre daha uzun süreli bir tokluk sağlar. 

 

2. GLUTEN İÇERMEZ

Basmati pirinç, gluten proteinini içermediği için çölyak hastaları ve gluten intoleransı olan kişiler tarafından herhangi bir alerjik reaksiyon göstermeden, rahatça tüketilebilir. 

 

3. LİF İÇERİĞİ

Bazı basmati pirinç çeşitleri daha az işlenerek daha fazla lif içeriğine sahip olabilir. Lif içeriğinin zengin olması bağırsak sağlığına olmakla birlikte vücutta uzun süreli tokluk sağlar.

 

Sonuç olarak, basmati pirinç avantajlara sahip olması açısından tüketilebilir. Fakat genel anlamda, basmati pirinç de olsa beyaz pirinç çeşitleri rafine edilerek elde edildiği için besin öğesi kayıpları görülebilmektedir. Bu nedenle besin öğesi eksiklikleri yaşamamak adına pirinci çeşitlendirmek ve dengeli bir şekilde tüketmek çok önemlidir.

Bu makale 15 Eylül 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Serpil Demirci

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nden Fakülte ve Bölüm 1.si olarak mezun oldum. Ankara Bahçelievler 7.Cadde'de bulunan Senanur Çevik Beslenme ve Diyet Danışmanlığı Merkezi'nde yüz yüze ve online danışan kabulü sağlıyorum. Severek seçmiş olduğum mesleğimde, almış olduğum eğitim ışığında, danışanlarıma sağlıklı beslenmeyi yaşam standardı haline getirmelerinde yardımcı olmayı hedefliyorum.

Dyt. Serpil Demirci
Dyt. Serpil Demirci
Ankara - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube