Kahvaltı ile güne başlayın

Kahvaltı ile güne başlayın

Yemek yeme alışkanlıklarımız sağlığımızla birebir ilişkilidir. Sağlıklı bir yaşam da tam yapılmış bir kahvaltıdan geçer. Yapılan araştırmalara göre; her sabah sağlıklı bir kahvaltı yapan bireylerin kilolarını korudukları, daha düşük kolesterol ve daha dengeli kan şekerine sahip oldukları görülmüştür. Ayrıca düzenli kahvaltı yapan bireylerde vitamin ve mineral eksiklikleri görülmemekte, sabahları uykuyu kahvaltıya tercih eden bireylerin daha hızlı kilo aldığı ve kalp krizi riskiyle karşı karşıya olduğu da belirtilmektedir. Sağlıklı yaşam için güne başlarken ilk yapmanız gereken; şöyle bir bardak ılık-soğuk arası su içmeniz ve derhal kahvaltı hazırlamaya başlamanız.

Aksi takdirde siz uyanmış olsanız bile Metabolizmanız uyanmamış olacak bu da sizi gün içerisinde daha düşük bir performans sergilemenize neden olacaktır. En sağlıklısından bir kahvaltı hazırlamaya gelirsek; bir haşlanmış yumurta her kahvaltıda bulunmalı arada yağsız omlet ile değişiklik yapılabilir, az yağlı bir peynir ancak miktarlar önemli; bir kibrit kutusu herkese yeterli gelir, en fazla beş zeytin; yeşil veya siyah olması size kalmış ancak bazı siyah zeytin çeşitlerinin çok tuzlu olduğu unutulmamalı, istediğiniz kadar çiğ sebze; çeşidi size kalmış ister maydanoz-roka- marul ister domates-salatalık- biber ancak üzerine yağ dökmek yok, eğer tatlı olmadan kahvaltı yapamam diyenlerdenseniz bir tatlı kaşığını geçmeyecek derecede reçel / bal / pekmez / marmelat tüketebilirsiniz. Pekmez; içeriğindeki demir sayesinde ilk tercihimdir.

Ekmek tercihimizi beyaz ekmekten tam buğday, çavdar, kepekli ekmeğe doğru değiştirmeliyiz. İçeceğimiz nasıl olsun dersek; öğünlerde çay tüketimini demiri bağlayıp kullanımını engellemesinden dolayı önermesek de çay tiryakilerinin şekersiz açık çay tüketmeleri bu riski azaltacaktır, bir su bardağı süt protein ve kalsiyum desteği açısından özellikle çocuklara önerimdir, taze sıkılmış meyve suyu enerji ve vitamin desteği sağlayacaktır, sıcak bir şeyler içmekse tercihimiz bir fincan yeşil çay ya da ıhlamur da bu listeye eklenmelidir. Kaçınmamız gereken ise hazır meyve suları ve gazlı-şekerli içeceklerdir. Kahvaltı hazırlamaya vakti olmayanlar için kahvaltılık gevrekler / yulaf kepeği / müsli ve süt iyi bir
alternatif olacaktır. Eğer bir fırın ürünüyle kahvaltı yapılacaksa poğaça ve böreklerin çok yağlı olduğu bilinmeli ve simit tercih edilmelidir. Yanına peynir ve çayla ya da ayranla iyi bir kahvaltı seçeneği oluşturacaktır. Erkenden uyanılıp yapılmış bir kahvaltı metabolizmanızı uyanık, sizi zinde tutacaktır.

Cemal Süreya’nın dediği gibi;

Yemek yemek üstüne ne düşünürsünüz bilmem ama kahvaltının mutlulukla bir ilgisi olmalı.

Unutulmamalıdır ki bu öneriler sağlıklı bireyleri kapsamaktadır. Kronik ya da beslenmesini etkileyecek bir hastalığı bulunanlar için değişiklikler olacaktır. Buna dikkat ediniz.

Keyifli kahvaltılar 

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Dilehan Kaya

Dyt. Dilehan KAYA, 1994 yılında doğmuştur. Selçuk Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nde başladığı lisans eğitimini başarıyla tamamlayarak Diyetisyen unvanı almıştır. 

Dyt. Dilehan KAYA, Bolu Merkez'de bulunan Özel Çağsu Hastanesi'nde hastalarına hizmet vermektedir. 

Etiketler
Kahvaltı
Dyt. Dilehan Kaya
Dyt. Dilehan Kaya
Bolu - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube