Nasıl hamile kalınır? sperm ve yumurtanın yolculuğu

Nasıl hamile kalınır? sperm ve yumurtanın yolculuğu

Düzenli adet gören kadınlarda , beklenen adetten 14 gün önce yumurtlama olduğunu varsayarsak ve de bu yumurtanın sadece 24-36 saat canlı kalabildiğini bildiğimizden bu günlerde yapılacak cinsel ilişki olayın ilk basamağıdır.

Yumurtlama genelde bir yumurtalıktan olur. Ya sağdan ya da soldan. Nadiren her ikisinden de olabilir. Sağdan yada soldan yumurtlamanın bir sırası yoktur. Her ay değişebilir. Rahimin her iki yanında  fallop tüpleri vardır. Bunların sağlıklı olması, tıkalı olmaması doğal yoldan gebe kalmak için şarttır.

Yumurta içi sıvı dolu bir keseciğin ( folikül) içindedir , yumurtlama olunca bu kese yırtılır ve yumurta dışarı atılır. Atılan yumurta aynı taraftaki tüp tarafından kapılarak içeri alınır. Cinsel ilişki ile vajenden rahime doğru yol alan milyonlarca sperm bu yumurtaya ulaşmak ve onu döllemek için yarışa girer. Milyonlarca spermden sadece bir tanesi tüpte olan yumurtayı yakalayarak ve onun sert kabuğunu delerek içeri girmeyi başarır. Tüplerde olan döllenmeden sonra kadının yumurtası ve erkeğin sperminin DNA ları buluşarak ilk taslağı oluştururlar.

Oluşan bu ilk taslak tüp içinde bölüne bölüne 6. günde rahim duvarına ulaşır ve buraya yapışır. Anne   ile ilk bağlantı kan yoluyla olur ve oluşan yapının adı yolk sak tır. 6-8 hafta içinde plasenta gelişerek fetüsü besleme , büyütme görevini, madde alışverişini  üstlenir . Plasentanın gelişimi ile anne kanındaki besinler, oksijen ve su bebeğe geçerken, artık maddeler de yine bu yolla anneye geçer.Mucize günden güne , aydan aya  devam eder ve gelişim tamamlanır.

Olağanüstü bu mucizenin gerçekleşmesi için bir ay içinde sadece1- 2 gün vardır, zira ne yumurta ne de sperm günlerce canlı kalamaz. Bu nedenle yumurtlama gününün kaçırılmaması hamile kalabilmenin ilk şartıdır.

Bu makale 22 Mart 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Serap Yaltı

Doç. Dr. Serap Yaltı, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini
1991 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi 'nde yapıp Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. Yandal uzmanlığını İnfertilite-Tüp Bebek üzerine yapmıştır.
Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 2005 yılında Doçent unvanını almıştır.

Doç. Dr. Serap Yaltı, Mesleki çalışmalarına kendisine ait Serap Yaltı Özel Muayenehanesi' nde devam etmektedir.

Etiketler
Hamilelik takibi
Doç. Dr. Serap Yaltı
Doç. Dr. Serap Yaltı
Muğla - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube