Narsist bir partnerle yüzleşmek

Narsisim Nedir? Partnerinizin narsist olduğunu nasıl anlarsınız? Narsist kişiyle ilişki yürütmek için neler yapılabilir?

Narsist bir partnerle yüzleşmek

 

‘Narsist’ ifadesini günlük hayatta sıklıkla duymaktayız. Çoğu zaman egolu, kendini beğenmiş kişi anlamında kullanırız. Peki, nedir bu narsizm? Narsisizm, bir kişinin etrafındakilerin ihtiyaçlarını görmezden gelmesine neden olacak derecede aşırı bir kişisel katılımdır. Narsisizm bir spektrum olduğu için her narsistin Narsisistik Kişilik Bozukluğu (NPD) yoktur. Gerçek narsistler sıklıkla başkalarını veya başkalarının duygularını göz ardı edebilirler.

  Narsistik kişilik bozukluğu (NPD) olan kişilerin idealize edilmiş, görkemli bir imaja aşık olduklarını söyleyebiliriz. Bu, derin güvensizlik duygularından kaçınmalarında onlara kolaylık sağlayabilir. Kendilerine hayran olurlar ve sürekli kendilerini ön plana çıkaracak durumların içinde bulunmak isteyebilirler. Aynı şekilde çevresindeki kişilerin de kendisini sürekli olarak övmesini ve hayran olmasını isterler.

 Narsistler çok çekici olabilirler. Sizi içine çeken fantastik, pohpohlayıcı bir benlik imajı yaratmakta çok başarılıdırlar. Görünürdeki özgüvenleri ve yüce hayalleri sizi cezbedince özsaygınız ne kadar sarsılırsa, cazibeleri o kadar baştan çıkarıcı olabilir. Daha önemli, daha canlı hissetme özleminizi gidereceklerini düşünerek onların ağına takılmak çok kolay olabilir ve çok kolay manipüle olabilirsiniz. Başta havalara uçarken bir anda kendinizi yere saplanmış olarak bulabilirsiniz. Bazen sizi yıldırabilir ve gözünüzü korkutabilirler.

  Zihin algısı, narsistlerin yaşamlarında sıklıkla yeteri kadar geliştirememiş oldukları algısal bir yetenektir. Bu, şu anlama gelmektedir: Bu kişiyle ilişkide bir dengesizlik hissedilecektir. Konuşulan veya yaşanan her şey o kişiyle ilgilidir, sizinle veya ‘ikiniz’ ile ilgili değildir. İlişkideki bu empati eksikliği, beyinde bütün bir denge hissi ve iyilik hali yaratmaya yardımcı olacak sosyal bağlantıları etkiler. Böyle bir dengesizlik yalnız hissettirebilir.

  İlişkiyi sağlıklı bir şekilde sürdürmek için işe yaramayan güç savaşlarını ve anlamsız tartışmaları bir kenara bırakıp; hayatınızdaki narsistle işlevsel bir şekilde iletişim kurmanın, ona kendinizi anlatmanın ve ihtiyaçlarınızı karşılamanın bir yolunu arayabilirsiniz. Sağlıklı sınırlar belirlemek, olayları kişisel algılamamak bu yollardan sayılabilir. Narsistik kişilerin ilişkide partnerine uygulayabileceği psikolojik şiddet, partnerin kendini algılayış biçimini değiştirebilir. Okuduklarınız size tanıdık geldiyse, ilişkiyi sürdürmekte zorluk yaşandığını düşünüyorsanız, bu noktada psikoterapi desteği almanız narsist kişilik karşısında kendi duygularınızı anlamanız ve manipülasyonları engelleyebilmeniz adına faydalı olacaktır. İlişkide narsist partner eğer sizseniz, psikoterapi süreciyle kendinize ördüğünüz belki farkına varmadığınız koruma kalkanınızı indirmenin mümkün olduğunu bilmelisiniz. Hem sağlıklı bir ilişki hem de daha işlevsel bir hayat için duygularınızı tanımak, düşüncelerinizi anlamlandırmak psikoterapi süreciyle mümkündür. Uzman kadromuzla her zaman yanınızdayız..

 

Uzman Klinik Psikolog Damla Kankaya

Yazan: Psikoloji öğrencisi Nurşen Kaba

Bu makale 3 Haziran 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Damla Kankaya

Uzm. Psk. Damla KANKAYA, Almanya doğmuştur. Lisans öncesi eğitimini (ilk, orta ve lise) Nürnberg'de tamamlamıştır. Ardından başlamış olduğu Beykent Üniversitesi Psikoloji Bölümünden "Onur Öğrencisi" olarak mezun olmuş ve Psk. unvanı almıştır. Üniversite eğitimi süresince birçok ulusal kongre ve üniversite seminerlerine katılım göstermiştir. Birçok sosyal sorumluluk projesinde ve Beykent Üniversitesi Psikoloji Klübün'nde asil üye olarak  aktif görev yapmıştır. Ve Lisans eğitimi sırasında, Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi, Sana Klinik Hastanesi (Almanya) stajyer psikolog olarak birçok kurum ve hastanede staj yapmış ve kendini geliştirmeyi hedeflemiştir. Mezuniyetini takiben aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü Klinik Psikoloji yüksek lisans eğitimine başlamış ve "Klinik Psikolog" olarak  yüksek lisans derecesini tamam ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
linkedin
instagram
facebook
Etiketler
Narsist
Uzm. Kl. Psk. Damla Kankaya
Uzm. Kl. Psk. Damla Kankaya
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube