Modified thoracoabdominal nerves block through perichondrial approach for laparoscopic cholecystectomy

İçerik yapay zeka ile optimize edilmiştir
Laparoskopik Kolesistektomide Analjezik Etkinlik Karşılaştırması
Bu çalışma, laparoskopik kolesistektomi uygulanan yetişkin hasta popülasyonunda, perikondriyal yaklaşım yoluyla uygulanan modifiye torakoabdominal sinir bloğunun (M-TAPA) analjezik etkinliğini, port giriş yerlerine uygulanan lokal anestezik infiltrasyonu ile karşılaştırmayı amaçlamaktadır. Operasyon sonrası ağrı yönetimi, hastaların iyileşme süreci ve konforu açısından kritik bir öneme sahiptir.
Araştırma Metodolojisi ve Uygulama Süreci
Laparoskopik kolesistektomi planlanan hastalar, çalışma kapsamında iki ana gruba randomize edilmiştir. İlk gruba ultrason eşliğinde bilateral perikondriyal yaklaşım ile modifiye torakoabdominal sinir bloğu uygulanırken, ikinci gruba port giriş yerlerine lokal anestezik infiltrasyonu yapılmıştır.
Değerlendirme Kriterleri ve Çıktılar
Araştırmanın birincil ve ikincil çıktıları şu kriterlere göre belirlenmiştir:
- Birincil Çıktı: Postoperatif ilk 12 saat içinde kullanılan toplam tramadol miktarı.
- İkincil Çıktılar: İlk 24 saatteki toplam IV tramadol tüketimi ve Vizüel Analog Skala (VAS) skorları.
Çalışma Bulguları ve İstatistiksel Analiz
Araştırma sonuçları, M-TAPA bloğu uygulanan grubun postoperatif ağrı yönetiminde daha başarılı olduğunu kanıtlamıştır. Elde edilen veriler, gruplar arasındaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğunu göstermektedir.
| Parametre | M-TAPA Grubu | Port İnfiltrasyon Grubu | P Değeri |
|---|---|---|---|
| İlk 12 Saat Tramadol Tüketimi | Anlamlı Derecede Düşük | Daha Yüksek | p<0.001 |
| Statik VAS Skorları (İstirahat) | Anlamlı Derecede Düşük | Daha Yüksek | p<0.05 |
| Dinamik VAS Skorları (Hareket) | Anlamlı Derecede Düşük | Daha Yüksek | p<0.05 |
Sonuç: M-TAPA Bloğunun Klinik Üstünlüğü
Laparoskopik kolesistektomi sonrası perikondriyal yaklaşım yoluyla modifiye torakoabdominal sinir bloğu alan hastalar, port bölgesi enjeksiyonu yapılan hastalara kıyasla anlamlı derecede daha az analjezik tüketimi gerçekleştirmiştir. Ayrıca, bu hastaların ağrı skorlarının (VAS) çok daha iyi seviyelerde olduğu gözlemlenmiştir.
Bu bulgular ışığında, M-TAPA bloğunun postoperatif ağrı kontrolünde lokal anestezik infiltrasyonuna göre daha etkili bir yöntem olduğu sonucuna varılmıştır.
Anahtar Kelimeler: Laparoskopik kolesistektomi, Sinir bloğu, Postoperatif ağrı, Lokal anestezikler, M-TAPA.



