Mizah
“Ağlanacak halimize gülüyoruz.”
Bazen bazı olumsuz durumlarda verilecek doğal tepkiler yerine aslında sahici olan ama durumun dinamiğine uygun olmayan tepkiler verdiğimizde bu söylemi kullanmışızdır. Bu söylem ve verilen tepkiler olumsuz durumun boyutunu değiştirmese bile, insana durum karşısında nispeten daha rahat olma ferahlığı sağlar. İşte bu ferahlıkla durum arasında kullanılan araç mizah olarak karşımıza çıkar. Bu yazıda mizahın yaşantımıza nasıl yardımcı olduğunu paylaşacağız.
Mizah hayatımızın her alanında, gerek sorunlarımızı anlamamızda gerekse başa çıkmamızda bize yardımcı olan, ortamı neşelendirmek için kullandığımız önemli bir araçtır. Bazı psikologlar mizahı savunma mekanizması olarak görse de bazılarına göre mizah gerginliğin azaltılmasında, negatif durumların ve havanın pozitif hale gelmesinde etkilidir. Ayrıca mizah bir başa çıkma stratejisi olarak da kullanılır. Bireyin olumsuz duygularını azaltmada yardımcıdır; kişilerarası ilişkilerde iletişimi sağlama ve devam ettirmeye kaynak sağlar. Yalnızlık hissinin olumsuz durumlarına karşı bireyi toplumla iç içe buluşturmaya destek olur.
Mizah Duygusu
Mizahın fenomenlerinden biri olan mizah duygusu net bir tanım yapılmanın zor olduğu bir kavramdır. Genel olarak düşünüldüğünde “Mizahı ortaya çıkarma, kullanma ve anlama becerisi.” olarak tanımlanır.
Bu beceri herkeste eşit ölçüde bulunmayabilir. Kimi insanda yüksekken kimi insanda düşük olabilir. Farklı seviyelerde olması insan psikolojisinde birçok farklı sonucun çıkmasına ortam hazırlamıştır. Düşük ve yüksek mizah duygusuna sahip olmak başa çıkma stratejilerini ne şekilde kullanacağımızı, stresli durumları nasıl tolere edeceğimizi değiştirir.
Yüksek mizah duygusuna sahip olanlar, stresli durumlarla karşılaştıklarında bu durumun üstesinden daha kolay bir şekilde gelebiliyorken problemleri de daha az ciddiye alıyorlar. Bilişsel değerlendirmelerini daha olumlu yapıyor, problem çözme stratejilerini daha sık kullanıyorlar.
Düşük mizah duygusuna sahip olanlar ise stres karşısında daha olumsuz duygulanım yaşıyorlar, hayatları üzerindeki kontrolleri biraz daha azdır. Stresli durumlara karşı direnç göstermekte başarısız olabilirler.
Geliştirme Önerileri
Mizah duygusunun bir beceri olduğundan bahsetmiştik. Üzerine birtakım çalışmalar yaparak geliştirebiliriz. Şimdi bu örneklere bakalım.
Mizah içerikleri tüketin. Sosyal medyada mizah içeriklerini takip etmek, stand-up gösterileri, mizah içeren dizi ve filmler izlemek mizah duygusunu geliştirmede etkili bir yardımcı.
Çevrenizi gözlemleyin. Yapılması en kolay şey gibi gözükse de sonunda onunla ne yaptığınız önem arz ediyor. Gözlemledikleriniz arasından mizah unsuru olabilecek anlamlar çıkarıp yorumlarda bulunursanız mizah duygunuzun gelişmesine katkı sağlarsınız.
Basit, insanların geneline hitap eden şakalar yapın. Bunun için yine internet içeriklerinden faydalanabilirsiniz. Çoğunluk sosyal medyadaki içeriklerin komik olduğunu düşünür, gördüğünüz şakaları kendi hayatınıza ve içinde bulunduğunuz duruma uyarlayıp kullanabilirsiniz.