Memeler neden sarkar?

Memeler neden sarkar?

Memeler, temelde yağ ve bez dokularından meydana gelmektedir. Birtakım bağlar sayesinde göğüs duvarına tutunurlar ve yerçekimi etkisiyle aşağıya doğru sarkma eğilimindedirler. Bu durum akla şu soruyu getiriyor? Yerçekimi olmayan bir ortamda yani uzayda yaşama şansı olsaydı daha dik memelere sahip olunabilir miydi? Bu tabii ki tartışmaya açık bir konu ancak yerçekimi olmasaydı vektörel bir güç olması nedeniyle sarkma olayının da olmayacağını varsayabiliriz.

Sağlıklı bir yaşam ve zinde bir vücut için spor yapmak esastır. Bu bilinç giderek toplumumuzda da yayılmaktadır. Yerçekimine ek olarak memelerin aşırı sallanmasına neden olan sporlar bu bağların ve derinin esnemesine neden olarak sarkmanın hızlanmasına veya artmasına neden olabilirler. Bir de ek olarak memeler büyük ve ağırsa sarkma daha da kolaylaşır. Bu tür spor faaliyetleri içinde olanların sıkı korseli sütyen kullanarak memelerini göğüs duvarına sabitlemeleri yararlı olacaktır.

Yaşamımızda önemli bir unsur olan beslenme şekli de meme sarkmasında rol oynar. Hazır ve pratik gıdalarla beslenen kişilerin şişmanlaması kaçınılmazdır. Şişmanlayınca memelerdeki yağ dokusu artmakta ve meme hacmi büyümektedir. Bununla birlikte meme derisi de genişlemekte ve esnemektedir. Daha sonra kişi zayıflayınca meme derisi eski haline dönememekte ve sarkma meydana gelmektedir. Sebze ağırlıklı beslenmek, bol su içmek ve şeker içeren yüksek kalorili gıdalardan mümkün olduğunca uzak durmak kadınların başlıca hedeflerinden olmalıdır. Sigara, alkol ve kafeinli içeceklerin tüketimi,  aşırı güneş ışınlarına maruz kalmak da dokuların elastikiyetini azaltarak sarkmalara neden olur.

Hamilelik döneminde de meme bezleri büyümekte ve yağ doku artışı meydana gelmektedir. Memelerin hacmi ve ağırlığı artmaktadır. Hamilelik dönemi sona erince ve memeler küçülmeye başlayınca deri buna uyum gösteremezse meme sarkması meydana gelir. Memelerin içi boşalır. Kadınların hoşlanmadığı bir durum ortaya çıkar. Burada bahsetmeden geçemeyeceğim deri elastikiyeti iyi olan şanslı bir grup da vardır. Kilo alıp-verme sonrasında veya hamilelik sonrasında bunlar sarkma olayını teğet geçerler.

Hormonal değişimle seyreden bazı hastalıklar ve genetik rahatsızlıklar da meme dokusu sarkmasında rol oynayabilir. Meme sarkmasının en önemli nedenlerinden biri de yaşlanmadır. Meme bağları  zayıflar, elastikiyet azalır ve memeler sarkmaya başlar. Tüm bunlar olmadan da yapısal olarak memeler puberteden itibaren sarkık bir durumda olabilir.

Sonuç olarak tüm etkenleri kontrol altına alamayacağımıza göre meme sarkması önlenebilir bir durum değildir. Ancak sarkmanın geciktirilmesi mümkün olabilir.

Bu durumda tedavi seçeneklerini konuşmak uygun olacaktır. Meme sarkıklığını gidermek için çeşitli yöntemler mevcuttur. Bunlar temelinde estetik cerrahi prensipleri ile yapılan ameliyatlardır. Bu ameliyatlar şekil verme, meme başını taşıma yöntemleri ve bırakılan kesi izleri açısından birçok sınıflandırmaya gidilir. Bu yöntemleri kesi izine göre genelliyerek sınıflandırabiliriz: Sadece meme başı çevresinden yapılan kesi, meme başı ve dikey kesi (lolipop şeklinde), meme başı ve meme altı yatay kesi, meme başı ve diğer kesiler

Bu yöntemler meme büyüklüğü, sarkma derecesi ve cerrahın en iyi sonucu elde edeceğini düşündüğü yöntemi seçmesine göre belirlenir. Estetik plastik cerrahinin geldiği aşamada artık sarkık meme sorun olmaktan çıkmıştır. Arzu edilen boyut ve diklikte memeler elde edebiliyoruz. Birçok kadının ciddi bir sorun olarak gördüğü bu konunun çözümü kişileri toplumda daha mutlu ve özgüvenli bir hale getirmektedir. Yapılan araştırmalarda bu kişilerin daha girişken olduklarını, sosyal yaşamda ve iş hayatında daha başarılı olduklarını görüyoruz.

 

 

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Hüseyin Borman

Prof. Dr. Hüseyin BORMAN, 1983 yılında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başlamış olduğu tıp eğitimini 1989 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1991-1997 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı’nda ihtisasını tamamlayarak uzmanlığını almıştır. Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi    Anabilim Dalı’nda 2004 yılında Doçent, 2010 yılında ise Profesör unvanı almıştır. Prof. Dr. Hüseyin BORMAN, Başkent Üniversitesi, Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı’nda 1997-1999 yılları arasında Uzman Hekim olarak, 1999-2006 yılları arasında Yrd. Doç. Dr. olarak, 2006-2010 yılları arasında Doç. Dr. olarak, 2007-2015 yılları arasında Anabilim Dalı Başkanı olarak ve 2010 yılında Prof. Dr. olarak hastalarına hizmet ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Meme sarkıklığı
Prof. Dr. Hüseyin Borman
Prof. Dr. Hüseyin Borman
Ankara - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube