Meme küçültme operasonu ve ameliyat süreçleri

Meme küçültme operasonu ve ameliyat süreçleri

Meme küçültme operasyonu, makromasti (aşırı büyük meme) şikayeti olan kadınlara uygulanan ve memenin derisi, yağ dokusu ve meme bezlerinden bir kısmının çıkartılarak tüm memenin küçültüldüğü bir cerrahi müdahaledir. Makromasti kadınlar için öyle büyük bir problemdir ki, meme küçültme işlemi bu kişiler için artık bir estetik operasyon değil bir gerekliliktir.

Meme Küçültme Operasyonu Kimlere uygulanır?

Meme büyüklüğü nedeniyle fiziksel aktivitesi kısıtlanan

Meme altlarında kaşıntı, irritasyon, kötü koku gibi deri problemleri gelişen

Meme büyüklüğünün sırt, omuz, boyun ağrılarına yol açtığı

Sütyenl askılarının omuzlarında derin çizgiler ve ağrı oluşturduğu

Fiziksel olarak başka ciddi bir hastalığı olmayan tüm kadınlar meme küçültme operasyonu için uygun adaylardır. Meme küçültme operasyonu her yaş grubunda yapılabilmekle beraber, meme gelişiminin tamamlandığı 17-20 yaş döneminden sonra yapılması daha sağlıklı olacaktır. Bir de aktif emzirme dönemlerinde ve emzirme sonrasındaki küçülme dönemi bitene kadar bu operasyon uygulanmaz. Kişinin ameliyat hakkında gerçekçi beklentilere sahip olması ve sigara içmemesi ameliyat başarısını ve hasta memnuniyetini arttıracaktır.

gögüs küçültmek fiyatları, gögüs estetigi fiyatı, göğüs ameliyatı, meme küçültme operasyonu, gögüs estetigi küçültme, estetik cerrahi, izmir estetik cerrahi, estetik cerrahi izmir, izmir estetik cerrahi kliniği, estetik cerrahi klinik

Meme küçültme operasyonu, makromasti (aşırı büyük meme) şikayeti olan kadınlara uygulanan ve memenin derisi, yağ dokusu ve meme bezlerinden bir kısmının çıkartılarak tüm memenin küçültüldüğü bir cerrahi müdahaledir.

Konsültasyon ve Ameliyata Hazırlık

Doktorunuzla konuşurken mümkün olduğunca açık ve samimi bir şekilde bu ameliyatı neden arzu ettiğinizi ve beklentilerinizi anlatmalısınız. Doktorunuzun ameliyatı planlamasında sizin istekleriniz de önemli rol oynayacaktır. Önceden geçirdiğiniz önemli hastalıklar ve cerrahi müdahaleler, çocuk düşünüp düşünmediğiniz, mevcut alerjik durumlar, kullandığınız ilaçlar ve sigara-alkol kullanım miktarınız doktorunuz tarafından size sorulacaktır. Daha sonra meme ölçümleriniz ve fotoğraflama yapılır. Tercihe göre ultrason (USG) veya mammografi çektirilerek memenin iç yapısı değerlendirilir. Ailede meme kanseri hikayesi olup olmadığı da planlamada oldukça önemlidir.

Operasyondan önce kan tetkikleri yaptırılarak genel sağlık durumu ortaya konur. Sigara kullanıyorsanız en az bir hafta öncesinden bırakmanız istenecektir. Ayrıca kullandığınız kanamayı arttırabilecek ilaçların da (aspirin, bazı ağrı kesiciler, bitkisel ilaçlar vb..) ameliyattan önce kullanımı bırakılmalıdır. Ameliyat öncesi yapmanız gerekenler size doktorunuz tarafından detaylı olarak anlatılacaktır.

Ameliyat Basamakları

Ameliyata girmeden önce medikal kayıt için meme fotoğraflaması yapılır. Daha sonra meme üzerinde yapılan ölçüm ve çizimlerle cerrahi planlama gerçekleştirilir. Operasyon genel anestezi altında gerçekleştirilir. Yani tamamen uyutulacak ve hiçbir şey duymayacaksınız. Çizimler doğrultusunda meme başı etrafında ve buradan meme altı çizgisine doğru uzanan kesiler yapılır. Gereken miktarda deri, meme dokusu ve yağ dokusu çıkartılarak hacim küçültülür. Kesilen dokular yeni bir form ve şekil verilerek yeniden dikilir. Mevcut dikiş izleri, eğer bir yara iyileşme bozukluğu yoksa, ameliyatı izleyen aylar boyunca giderek azalacak ve birkaç yıl sonunda belli belirsiz bir hal alacaktır. Ancak şunu da unutmamanız gerekir; sıfır iz diye bir şey yoktur. Çok az da olsa bir yara izi mutlaka kalacaktır.

Ameliyat Sonrası İyileşme Dönemi

Meme küçültme ameliyatı uygulanan tekniğe bağlı olarak 3-4 saat kadar sürer. Bir veya iki gece hastanede kalırsınız. Ameliyatta meme içine yerleştirilen kan boşaltıcı drenler 24-48 saat sonra çıkartılır. Elastik bir sütyen giydirilerek aşırı şişlik oluşması engellenirken, meme hareketlerinin ağrıya yol açması engellenmiş olur. Ortalama bir ay kadar kullanımı tavsiye edilen elastik sütyenler iyileşme döneminde memenin yeni şeklini korumasına da yardımcı olur. Derideki olası morluklar 7-10 gün içinde geçecektir. Dikişler 3 hafta sonra alınır. Ameliyattan sonraki ilk 15 gün kol hareketlerinde ve tüm fiziksel hareketlerde kısıtlamaya gidilir. 15 gün sonra hafif yürüyüş egzersizlerine başlanabilir. Ancak ağır spor aktiviteleri için 2 ay beklemek yerinde olacaktır. Hasta çok hareket gerektirmeyen masa başı bir işte çalışıyorsa ve ağrı hissetmiyorsa 7-10 gün sonra işine dönebilir.

Meme Küçültme Operasyonu Risk ve Komplikasyonları

Erken komplikasyonlar:

Dikiş açılması

Enfeksiyon

Meme içinde kan veya sıvı birikimi

Ağrı

Meme üzerine uygulanan bandajlara ve ilaçlara karşı allerji gelişimi

Anestezi riskleri

Geç komplikasyonlar:

Memeler arasında asimetri

Meme yüzeyinde ve şeklinde düzensizlikler

İstenmeyen yara izi

Meme başlarında kısmi veya tam his kaybı

Memenin süt verme yeteneğinin kaybı

Derin ven trombozu, pulmoner veya kardiyak komplikasyonlar

Meme başlarının tam veya kısmi kaybı

Meme içi yağ dokusunda nekroz ve buna bağlı akıntı

Meme üzerine uygulanan bandajlara ve dikiş materyallerine karşı allerjik reaksiyon gelişmesi

Unutulmaması gereken bir diğer nokta; hamilelik ve süt verme süreçlerindeki hacim değişimleri ve aşırı kilo alıp verme daha önce geçirilmiş meme küçültme ameliyatının sonuçlarını olumsuz yönde etkileyebilir.

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Mübin Hoşnuter

Prof. Dr. Mübin HOŞNUTER, 1968 yılında İzmir'de doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1992 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 1994 - 2000 yılları arasında Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı olmuştur.  2000 Yılında Zonguldak Karaelmas Üniversitesi'nde Yardımcı Doçent Doktor unvanı ile görev almış aynı üniversite'de ''Doçent Doktor'' unvanını da almıştır. 2011 Yılında El Cerrahisi yan dal ihtisas eğitimini de başarıyla tamamlamıştır. Prof. Dr. Mübin HOŞNUTER, 2011 yılında İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı'nda öğretim üyesi olarak atanmış ve burada ''Profesör Doktor'' unvanını almış, 2013 yılında ...

Etiketler
Meme küçültme ameliyatı
Prof. Dr. Mübin Hoşnuter
Prof. Dr. Mübin Hoşnuter
İzmir - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube