Burun estetiği sonrası nelere dikkat edilmelidir

Burun estetiği sonrası nelere dikkat edilmelidir

Estetik burun ameliyatı Türkiye’de en sık yapılan estetik girişimdir. Estetik burun ameliyatlarında burnunuzun boyutu, burun deliklerinin genişliği, burnunuzla üst dudağınız arasındaki açı, burun ucu ve burun kemerindeki şekil bozuklukları değiştirilebilir. Ayrıca fonksiyonel olarak nefes almanızdaki bazı problemler giderilebilir ve doğumsal burun deformiteleri düzeltilebilir.

Burun yüzün orta noktasında olması ve insan yüzünün en çıkıntılı yeri olmasından dolayı kişisel imaj oluşumunda büyük rol oynamaktadır. Burundaki en ufak şekil bozuklukları dahi yüzün şeklini olumsuz etkiler. Bu yüzden estetik burun ameliyatları kişinin görünümüyle ilgili olumsuz düşüncelerini düzeltme konusunda oldukça önemli bir yere sahiptir.

Yaş grubu olarak ergenlik çağındaki gençlerin gelişimlerini tamamlayana kadar ameliyatlarının ertelenmesi tercih edilir. Genel olarak hastaların 18 yaşını doldurmuş olması beklenir.

      AMELİYAT TEKNİKLERİ VE SÜRECİ

Ameliyat genel anestezi altında yapılmakta olup ortalama 1-3 saat arası sürmektedir. Burun estetiği ameliyatları açık yada kapalı teknik ile yapılır. Kapalı teknikte tüm kesiler burun içinden yapılır. Açık teknikte ise burun içi kesilerine ilaveten burun ucu tabanından küçük bir kesi daha bulunur. Hangi tekniğin uygulanacağı burunda yapılmak istenilen işlemler
ve cerrahın deneyimi ile ilişkilidir.

Ameliyat sonrası kanamayı durdurmak ve burnun şekline içeriden destek vermek üzere 2-3 gün burun tamponu ve burnun şeklini muhafaza etmesini sağlayan özel bantlar ve plastik atel 6-8 gün boyunca uygulanmaktadır.

Ameliyat sonrası burun ve göz çevresinde şişlik ve morluk olabilmekle beraber 3-7 içerisinde büyük bir kısmı iyileşmektedir. Hastanın ameliyat sonrası hastanede kalış süresi 1-2 gündür.

   AMELİYAT SONRASI NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR

Ameliyat sonrası burun 6 hafta hassasiyetini korumaktadır. Bu dönemde özellikle ilk 2 hafta zorlayıcı egzersizlerden kaçınılmalıdır.2 ay boyunca havuza ve 1 ay boyunca denize girilmemesi önerilir.

İlk 2 hafta burnu sümkürerek temizlemekten ve çok çiğnemeyi gerektirecek sert yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Dişler çok sert fırçalanmamalı ve buruna darbe alınabilecek aktiviteleren kaçınılmalıdır.  İlk 2 ay gözlük kullanılmamalıdır ve görme konusunda ciddi sıkıntı yaşayan hastaların mümkünse lens kullanmaları önerilir.

Hastalar ameliyattan 3 hafta önce ve 3 hafta sonrasına kadar sigara içmemelidirler.

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Harun Şimşek

Op. Dr. Harun Şimşek, 2000 yılında girmiş olduğu Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni 2007 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. Tıp Fakültesi’nden mezun olduğu yılı takiben Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı’nda başlamış olduğu ihtisas eğitimini 2013 yılında tamamlamıştır. Op. Dr. Harun Şimşek, 2007 - 2015 yılları arasında Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde Plastik, Estetik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı, 2013 – 2015 yılları arasında Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Plastik, Estetik ve Rekonstruktif Cerrahi Uzmanı olarak görev yapmıştır.  2015 yılı itibari ile Antalya Memorial Hastanesi ve Medstar Antalya Hastanesi’nde Plastik, Estetik ve Rekonstruktif Cerrahi Uzmanı olarak görev yapmış olup mesleki çalışmalarına özel muayenehanesi'nde devam etmekt ...

Etiketler
Burun deformitesi
Op. Dr. Harun Şimşek
Op. Dr. Harun Şimşek
Antalya - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube