Meme büyütme ( augmentasyon mamoplasti) nedir ?

Meme büyütme ( augmentasyon mamoplasti) nedir ?

Memelerin küçüklüğü; ya gelişimsel olarak meme dokusunun yetersizliği ya da emzirme sonrası meme dokusununsönmesi (involüsyon) sonucu gelişebilir.

Güncel yaklaşımda göğüs büyütmenin en etkili yolu ‘Silikon Meme Protezleri’ nin kullanılmasıdır.

Silikon Meme Protezlerinin Özellikleri Nelerdir ?
– Dış yüzeyi sert bir kabuktan, içi ise yumuşak ve jel kıvamında silikondan imal edilmektedir.
– Dış kabuk basınca son derece dayanıklıdır.Bu yapı 1 cm alanda 40 kg yük taşıyabilir. Basınç altında patlamaz. Ama sivri cisimlerle delinebilir.Dış kapsülün delinmesi halinde bile içindeki jel silikonun hafızalı olması nedeniyle şekillerini korumaya devam ederler.
– Silikon, vücut için bilinen en az allerjen maddedir. Dolayısıyla allerjik reaksiyon oluşturması beklenmez.
– Süt salgısına geçmez ve meme hastalıklarına (kanser dahil) bilinen hiç bir yan etkisi yoktur.
– 40 yaş üzeri bayanlarda rutin yapılması gereken mamografiyi engellemez.
– Silikon meme protezinde bilinen tek sorun ‘Kapsül Kontraksiyonu’ dur.Kapsül kontraksiyonu; belli bir süre içerisinde fizyolojik olarak gelişen ve protezin etrafının saran fibröz kapsülün, bazen şiddetli olarak gelişmesidir. Bu durum, nadir olmakla birlikte şiddetli kapsül kontraktürlerinde protezin çıkarılması gerekebilir.

Meme Protezleri Şekline Göre Nasıl Sınıflandırılır ?
Meme protezleri şekil olarak ‘damla (anatomik)’ ve ‘yuvarlak’ olarak üretilmektedir. Meme ucunun üzerinde dolgunluğunun belirgin olması istenen göğüslerde yuvarlak protez, memenin doğal formuna uygun bir büyültme istenen göğüslerde anatomik protezler kullanılır.

Meme Protezleri Vücuda Nasıl ve Nereye yerleştirilir ?
Meme protezi, koltukaltı, meme başı ya da meme altı oluktan yerleştirilebilir. Günümüzde en sık kullanılan yöntem; meme altı yaklaşımla protezin konulmasıdır. Zira meme dokusuna ve diğer çevre dokuya en az hasarı vererek bu kesiden yerleştirme yapılabilir. İz meme altı kıvrımda kalır ve hiç sorun teşkil etmez. Cerrahi operasyon süresi bu şekilde en kısadır.
Diğer bir konu, meme portezinin hangi doku katmanına yerleştirileceğidir.

Meme Portezleri;
1- Meme altı (subglandüler)
2- Zar altı (subfasiyal)
3- Kas altı (submusküler)
4- Yarı kas, yarı meme altı (Dual plan) olarak yerleştirilebilir.

Meme protezi, olmayan ya da az olan meme dokusunu büyütmek amacıyla kullanıldığına göre; yani sanal meme dokusu oluşturacağına göre; en uygun doku planının neresi olduğunu yaratılışın temelinde bulmak son derece doğrudur. Bu nedenle zorlayıcı bir faktör olmadığı sürece; meme altı ya da ona en yakın plan olan kas zarı altına protez yerleşimi en ideal ve doğal sonucu sağlayacaktır.
Meme dokusu hiç yok ya da çok az ise protezi kas altı plana yerleştirilmek gerekir. Yeterli meme dokusu olan hastalarda kas altı yerleşim önerilmez.

Kas Altı Protezin Özellikleri Nelerdir ?
– Meme dokusu hiç yok ya da çok az ise bu plan kullanılır.
– Dışarıdan protezin hissedilmesini ve yapay bir görüntü oluşmasını engeller.
– Ameliyat sonrası dönem örtüldüğü için göğsün doğal sarkması uzun süre yaşanmaz. Fazla dik bir görünüme neden olur.
– Cilt sarkması olan göğüslerde kas altı plan önerilmez.

Meme Altı ya da Zar Altı Protezin Özellikleri Nelerdir ?
– Yeterli meme dokusu olan hastalarda en ideal yöntemdir
– Ameliyat sonrası dönem oldukça rahat ve ağrısızdır.
– Kısa zamanda doğal görünüm elde edilir
– Ancak meme altı olukta protezin kenarları parmakla hissedilebilir

Kullanılacak Meme Protezi Neye Göre Belirlenir ?
Ameliyatta kullanılacak protezin tipi, büyüklüğü ve yüksekliğini belirlemede 2 önemli faktör vardır. Birincisi hastanın vücut ölçüleri ve meme yapısı, ikincisi ise hastanın beklentileridir. Protezin taban çapı ve yüksekliği hastanın gövde genişliğine ve boyuna göre ayarlanabilir. Bu aşamada hastanın istekleri de göz önüne alınır, mümkün olan en büyük ve en küçük göğüs ölçüleri belirlenir.

Meme Büyütme Ameliyatı Nasıl Yapılır ?
Silikon meme protezi ile büyültme ameliyatı, ortalama 45 dakika – 1 saat kadar sürer. İAmeliyat genel anestezi altında yapılır. Hasta 1 gece hastanede misafir edilir. Ameliyat sonrası 1. hafta sonunda günlük yaşamına dönebilir. Yeni yapılan göğüslerin şekillenmesi ve belli bir form kazanması 3-6 ay arası bir zaman alabilir. İlk başta dik ve gergin olan memelerin, yer çekimi ve doku esnemesinin etkisiyle ideal forma ulaşması için zamana ihtiyacı vardır. Ameliyat sonrası memelerdeşişlikler görülebilir. Bu durum geçicidir.

Yağ Doku ile Meme Büyütme Mümkün müdür ?
Son zamanlarda meme dokusuna yağ enjeksiyonu ile büyütme uygulamaları yapılmaktadır. Meme dokusuna yağ enjeksiyonu asla meme protezi ile aynı işleve sahip değildir.Ancak;
– Yeterli meme büyüklüğü olmasına karşın üst pol dolgunluğunun az olması,
– Memeler arası hafif boyut farkı bulunması,
– Şekilsel bozukluklarınvarlığı gibi durumlarda uygulanabilir.

Bununla birlikte tek seans uygulamanın yeterli olmaması, uygulama sonrası bazı deformitelerin gelişebilmesi ve ilerleyen dönemlerde meme hastalıkları açısından tanısal yaklaşımı zorlaştırması gibi olumsuz etkilerin varlığı unutulmamalıdır.

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Tamer Şakrak

Op.Dr Tamer ŞAKRAK, 15 Şubat 1977 tarihinde Almanya'da doğmuştur.  Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1994  yılında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise yine aynı fakültede yapmış ve 2010 yılında Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı olmuştur.   Uzmanlık eğitimi sonrasında, 2011-2013 yılları arası Eskişehir Acıbadem Hastanesi'nde 2013-2014 yılları arası Esteworld Plastik Cerrahi Hastanesi'nde görev yapmış olan Op.Dr Tamer ŞAKRAK mesleki çalışmalarına 2014 yılından beri kendi kurduğu Regenplast Estetik ve Plastik Cerrahi Kliniği'nde devam etmektedir. Gerek asistanlık gerekse uzmanlık dönemlerinde, bir çok bilimsel makale, bilimsel çalışma ve araştırma yazıları yazmış ve bu çalışmalardan ödüller almıştır. Profesyonel ...

Etiketler
Yağ doku ile meme büyütme mümkün müdür ?
Op. Dr. Tamer Şakrak
Op. Dr. Tamer Şakrak
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube